در انتخابات پارلمانی چهارم مارس ایتالیا هیج یک از احزاب ایتالیا موفق به کسب اکثریت لازم برای تشکیل دولت نشد. به همین دلیل احزاب ایتالیا با وجود توافق بر سر انتخاب روسای مجلس نمایندگان و سنای ایتالیا برای تشکیل دولت ائتلافی هنوز به توافقی دست نیافته اند. در انتخابات چهارم مارس آراء میان احزاب چپ و راست میانه و افراطی پراکنده شد.
در این انتخابات ائتلاف احزاب راست با مشارکت حزب مهاجر ستیز و افراطی لیگ و حزب فورتزا سیلویو برلوسکنی و حزب برداران ایتالیا توانست ۳۷ درصد آرا را به دست آورد.
جنبش پنج ستاره به عنوان پدیده این دوره ار انتخابات ایتالیا به عنوان بزرگترین حزب مستقل به ریاست «لوئیجی دی مایو» با کسب 32.5 درصد آرا برای مجلس نمایندگان و 32.1 درصد برای سنا، بیشترین آراء انتخابات روز چهارم مارس را به خود اختصاص داد.
حزب دموکراتیک چپ میانه که در چهار سال گذشته قدرت را در دست داشت 23 درصد آراء را کسب کرد.
میان برنامه ها و پایگاه اجتماعی احزاب راه یافته به پارلمان ایتالیا تفاوت ها و اختلافات عمیق و جدی وجود دارد؛ همین مسئله تشکیل دولت ائتلافی در ایتالیا را سخت و دشوار کرده است.
ایتالیا پس از جنگ جهانی دوم کمتر دولتی بوده است که دوره قانونی خود را به پایان رسانده است. در چهار سال گذشته که حزب دموکراتیک قدرت را در دست داشته است سه نخست وزیر بر سر کار آمدند. این دوره از انتخابات پارلمانی ایتالیا با ادوار سابق تفاوتهایی دارد. این تفاوتها در آینده سیاسی ایتالیا بسیار موثر است.
برای اولین بار دو حزب راست افراطی و عوام گرا در صدر احزاب ایتالیا قرار گرفته اند و تشکیل دولت ائتلافی توسط آنها بر روندهای سیاسی ایتالیا و موقعیت این کشور در اتحادیه اروپا موثر است.
جنبش پنج ستاره از جمله احزاب عوام گرایی است که توانست اقشار ضعیف جامعه ایتالیا در جنوب این کشور را با شعارهای ضد سیستمی و مبارزه با فساد و افزایش حداقل دستمزد به سمت خود جلب کند.
لوئیجی دی مایو، رهبر حزب پنج ستاره با کسب بیشترین آراء به عنوان یگ حزب مستقل مدعی کسب نخست وزیری است.
نزدیک ترین حزب از جهت برنامه های اقتصادی و پایگاه اجتماعی به جنبش پنج ستاره حزب چپ میانه دموکراتیک است؛ اما این حزب پیش از انتخابات اعلام کرده بود که با حزب پنج ستاره ائتلاف نخواهد کرد.
«لوئیجی دی مایو» جوان هم اکنون به دنبال ائتلاف با حزب لیگ به رهبری سالوینی است که پایگاه اجتماعیاش در میان طبقه ثروتمند شمال ایتالیا است.
رهبر جنبش پنج ستاره خواستار ائتلاف با سالوینی بدون مشارکت حزب برلوسکونی است او در این باره خطاب به سالوینی گفت: سالوینی باید بین انقلاب و احیا یکی را انتخاب کند. اینکه برلوسکونی را رها کرده و ایتالیا را تغییر دهد یا اینکه با او بماند و تغییری ایجاد نشود.
با توجه به اختلافات عمیق میان احزاب ایتالیا همه چیزهم اکنون در هاله ای از ابهام قرار دارد. از همین رو این سناریو مطرح شده است که رئیس جمهور ماتارلا احتمالا دولتمرد تکنوکرات و غیر حزبی را مامور تشکیل دولت موقت برای بازنویسی قوانین انتخاباتی کرده و سپس انتخابات زودهنگام برگزار کند. 118/110
نویسنده: مرتضی مکی
بیشتر بخوانید:
ناکامی احزاب ایتالیا برای تشکیل دولت ائتلافی
ابهام در شکل دولت آینده ایتالیا / تحلیل