محور مذاکرات مرکل با مقامات اماراتی طبق برنامه از پیش تعیین شده، گفتوگو درباره انعقاد توافقنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس بود. دو طرف هم چنین در مورد مسائل و بحران های خاورمیانه نیز مذاکره کردند.
در این راستا شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی و آنگلا مرکل آخرین تحولات منطقه به ویژه تحولات سوریه، لیبی و یمن و تلاش های مشترک برای مبارزه با افراط گری و گروه های تروریستی را بررسی کردند. همچنین طرفین در مورد روابط دو جانبه سیاسی، اقتصادی و فعالیت شرکت های تجاری طرفین و راه های رشد و توسعه فعالیت های آنها بحث و تبادل نظر کردند.
به نظر می رسد سفر مرکل با توجه به حجم و اهمیت روابط تجاری و اقتصادی آلمان و امارات، در واقع با هدف توسعه روابط در این زمینه صورت گرفته است.
درعین حال صدر اعظم آلمان به عنوان بزرگترین و مهمترین کشور اتحادیه اروپا که نقش رهبری آن را بر عهده دارد، در زمینه انعقاد توافقنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس با مقامات اماراتی مذاکره کرد.
با آنکه امارات فقط 9میلیون جمعیت دارد، اما این کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس یکی از مهمترین شرکای آلمان در جهان عرب به شمار می رود. امارات نخستین شریک اقتصادی آلمان بین کشورهای عربی با حدود14 میلیارد یورو مبادلات تجاری محسوب می شود و پس از آن عربستان سعودی در رتبه دوم قرار دارد.
در امارات ۹۰۰ شرکت آلمانی فعالیت دارند که از میان این رقم ۶۰۰ شرکت آن در دبی مستقر هستند. امارات و آلمان از سال ۲۰۰۴ به این سو نیز به عنوان شرکای استراتژیک به همکاری با یکدیگر پرداخته اند. مسلما آلمان به امارات به عنوان کشوری که در آن فرصت های تجاری و اقتصادی زیادی برای برلین وجود دارد می نگرد، در مقابل اماراتی ها نیز با توجه به نقش و اهمیت آلمان در اتحادیه اروپا و نیز در قاره سبز، مایل هستند که روابط دو جانبه با آن را گسترش دهند.
با این حال آلمان در صدد است تا در چارچوب استراتژی کلان اتحادیه اروپا، زمینه ها و مقدمات انعقاد توافقنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا و حوزه جنوبی خلیج فارس را که اکنون در قالب شورای همکاری خلیج فارس هستند، فراهم سازد.
اتحادیه اروپا برای حل بحران بدهی ها، افزایش تقاضای مصرف داخلی و رشد اقتصادی این اتحادیه، رویکرد انعقاد توافقنامه های دوجانبه تجارت آزاد با قدرت ها و مناطق اقتصادی مهم را در پیش گرفته است.
با توجه به اهمیت خلیج فارس به عنوان یک حوزه ژئواستراتژیکی که از کانون های انرژی جهان محسوب می شود و نیز ظرفیت های اقتصادی و تجاری کشورهای این حوزه بویژه در بخش جنوبی آن، اکنون آلمان به نمایندگی از اتحادیه اروپا در صدد است تا هر چه زودتر با امضاء و اجرای توافقنامه تجارت آزاد با کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس، از بازار گسترده این حوزه و نیز پتانسیل قابل توجه اقتصادی و تجاری آن بهره ببرد.
این مساله بویژه از این لحاظ برای اتحادیه اروپا اهمیت دارد که اکنون بزرگترین شریک تجاری این اتحادیه یعنی آمریکا با روی کار آمدن دونالد ترامپ، مذاکرات مربوط به انعقاد توافقنامه تجاری دو سوی آتلانتیک را به حال تعلیق در آورده است.
با توجه به این واقعیت، اکنون اتحادیه اروپا در پی دستیابی به توافقنامه تجارت آزاد با سایر کشورها و مناطق پراهمیت جهان از جمله در شرق آسیا، آمریکایلاتین و خاورمیانه است./113/110
بیشتربخوانید:
مرکل: آلمان تلاش خود را برای حل مسالمت آمیز جنگ در یمن به کار می گیرد
همدستی آلمان با رژیم سعودی در جنگ یمن/تحلیل