با آغاز بحران سوریه آمریکا، بریتانیا و فرانسه و برخی کشورهای عربی تلاش خود را بر کمکهای همه جانبه به گروههای تروریستی متمرکز کردند؛ گروههایی که نتیجه عملکرد آنها، کشته و زخمی شدن صدها هزار سوری، آوارگی میلیونها شهروند سوریه و تخریب زیرساختهای این کشور بود.
به رغم این هدف، اما در حال حاضر آمریکا از کمترین میزان تاثیرگذاری بر روند اوضاع سوریه برخوردار است. در واقع آمریکا نقشههای خود را درباره سوریه به ویژه روی کار آوردن یک دولت غربگرا نقش بر آب می بیند.
از سوی دیگر اعلام تصمیم ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به مثابه نوعی اذعان عملی واشنگتن به شکست در سوریه تلقی می شود.
گزارش: ترامپ خواستار خروج فوری نیروهای آمریکایی از سوریه شد
با این حال، مقامات آمریکایی مانند مایک پمپئو تلاش کردهاند تا این گونه وانمود کنند که این مساله تاثیری بر سیاست آمریکا در خاورمیانه از جمله مقابله با نفوذ منطقهای و فعالیتهای ایران نخواهد داشت.
آمریکاییها در تلاشند تا به هر نحو ممکن حضور ایران و گروههای مورد حمایت آن را در سوریه کاهش داده یا به آن پایان بخشند.
در این راستا «برایان هوک» رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی مدعی شد که کشورش تا زمان خروج کامل ایران و همپیمانانش از سوریه به بازسازی این کشور کمکی نخواهد کرد.
به گفته هوک: «به آنها [ایران] اجازه نخواهیم داد کاری را که در لبنان انجام دادند، انجام دهند. کمک مالی برای بازسازی [سوریه] را متوقف میکنیم، ابزارهای متعددی برای رسیدن به این هدف خود داریم.»
سخنان هوک در حالی بیان می شود که ترامپ تصمیم گرفته است نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج کند. منتقدان این تصمیم ترامپ تاکید کردهاند که این امر تلاشهای ایالات متحده را برای مقابله با نفوذ ایران در سوریه تحت الشعاع قرار خواهد داد.
ایران از سال 2011 و با درخواست دولت قانونی سوریه به منظور مبارزه با گروههای تروریستی، حضور مستشاری در این کشور داشته و نقشی مهم در پیروزیهای ارتش سوریه در نبرد علیه تروریستها در نقاط مختلف این کشور ایفا کرده است.
«جیم دابلیو دین» Jim W. Dean کارشناس نظامی با حیاتی خواندن نقش ایران و حزب الله لبنان در ناکامی گروههای تروریستی گفت: این هماهنگی با ارتش سوریه نشان داد چگونه میتوان با تروریسم هدایت شده از سوی غرب برخورد کرد.
آمریکاییها همواره لبه تیز حملههای تبلیغاتی خود را متوجه ایران کرده و در عین حال بارها بر لزوم خروج نیروهای مستشاری ایران و همپیمانان آن از جمله جنبش حزب الله از سوریه تاکید کردهاند.
با این حال، این درخواست آنها با مخالفت شدید دولت سوریه و بشار اسد رئیس جمهوری این کشور مواجه شده است.
«فیصل مقداد» Faisal Mekdad معاون وزیر خارجه سوریه اعلام کرد که حضور نیروهای ایرانی و حزبالله لبنان به درخواست دولت ما برای مبارزه با تروریسم انجام گرفت.
آمریکاییها به خوبی میدانند که حضور ایران در سوریه مانع تحقق اهداف آنها در این کشور و نیز در منطقه خواهد شد و در عین حال باعث افزایش نگرانی رژیم صهیونیستی شده است.
با این حال، ایران بر تداوم حضور نظامی خود و همپیمانانش در سوریه تاکید کرده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در این باره اظهار داشت: «کسی نمیتواند ایران را به کاری وادار کند و تا زمانی که تروریسم باشد و دولت سوریه بخواهد ایران (در سوریه) حضور خواهد داشت.»
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
مداخله نظامی آمریکا در سوریه ادامه دارد
اهداف پنهان و آشکار خروج نیروهای آمریکایی از سوریه/تحلیل