علی‎کرمی: اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت "اوپک" روز چهارشنبه در نشست وین توافق کردند روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه‌ تولید خود را کاهش دهند تا تولید این سازمان به 32 میلیون و 500 هزار بشکه در روز برسد. 

بر اساس بیانیه پایانی نشست اوپک در وین، توافق تاریخی اعضای این سازمان با هدف تسریع کاهش مازاد عرضه و پیشبرد ایجاد توازن دوباره در بازار جهانی نفت، به دست آماده است.

جمهوری اسلامی ایران، الجزایر، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا، اعضای اوپک هستند. 

بر اساس تصمیم نهایی اوپک در وین، عربستان سعودی تولید نفت خود را به 10 میلیون و 60 هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد.

تولید نفت عربستان سعودی در ماه اکتبر گذشته 10 میلیون و 540 هزار بشکه در روز بود.

توافق اوپک اما به ایران اجاز داد سطح تولید جدید سه میلیون و 975 هزار بشکه در روز را برای خود داشته باشد.

این یعنی میزان تولید نفت ایران به پیش از تحریم‌ها بازگشته است. 

توافق تاریخی اوپک در وین که پیش از این در الجزیره، پایتخت الجزایر مورد تفاهم اولیه قرار گرفته بود، از اول ژانویه ٢٠١٧ اجرایی خواهد بود.

به عبارتی می‌توان گفت: توافق الجزیره در نشست 30 نوامبر 2016 در وین با درک شرایط بحرانی بازار جهانی نفت اجرایی شد. 

سقوط قیمت نفت از 115 دلار در سال 2014 به مرز حدود 30 دلار و سپس تا حدود 50 دلار، بازیگران مهم نفتی از جمله عربستان سعودی را واداشت در دقیقه نود با توافق اوپک همراه شوند تا بیش از این از قِبَل بحران در بازار جهانی نفت، متضرر نشود. 

پیش از برگزاری نشست اوپک در وین، توافق اعضای این سازمان برای کاهش تولید نفت به طور صدرصد پیش‌بینی نمی‌شد و مواضع اعلامی عربستان قبل از نشست 30 نوامبر این موضوع را تایید می‌کرد. 

خروجی نشست اوپک در وین، اما نشان داد واقع‌بینی چاره عبور از بحران نفتی است و موضع‌گیری‌های سیاسی کارگشا نیست. پافشاری عربستان بر کاهش تولید نفت ایران مبنای قانونی و منطقی نداشت. اجازه اوپک به ایران برای تولید سه میلیون و 975 هزار بشکه نفت در روز، حق قانونی ایران بود و به عبارتی اوپک تسلیم دیپلماسی سازنده نفتی ایران شد.  

بر اساس سند توافق شده در وین، عربستان سعودی 486 هزار بشکه در روز، عراق  210 هزار­، امارات عربی متحده 139 هزار و کویت 131 هزار بشکه در روز تولید طلای سیاه خود را کاهش خواهند داد.

تولید مازاد عربستان به همراه برخی کشورهای دیگر، نقش مهمی در افت بهای نفت داشت و کاهش تولید این کشورها، احترام به حقوق دیگران و هماهنگی آنان با ساختار اوپک است. 

آن چه در پایان نشست اوپک در وین نخستین‌بار پس از سال 2008 روی داد موفقیت در اوج سرسختی بازیگران نفتی بود.

این توافق تاریخی، تدبیری مهم برای صنعت نفت جهان با هدف برقراری موازنه در بازار عرضه و تقاضای نفت خواهد بود.  

­نخستین تاثیر توافق نفتی اوپک، افزایش حدود 10 درصدی بهای ­نفت در بازار نیویورک در روز چهارشنبه بود.

در بازار نیویورک بهای­ ­هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدییت برای تحویل در ماه ژانویه 2017 با افزایش چهار دلار و 21 سنتی به 49 دلار و 44 سنت رسید.