سران 27 کشور عضو اتحادیه اروپا در نشست روز جمعه در براتیسلاوا، پایتخت اسلواکی که بدون حضور نخست وزیر انگلیس برگزار شد، بر لزوم بازگشت اعتماد و اطمینان به مردم این منطقه و ترسیم آینده بدون انگلیس ظرف مدت شش ماه، به توافق رسیدند.

سید رضا میر طاهر- دراین بیانیه تاکید شده که «گرچه اتحادیه اروپا کامل نیست، اما بهترین ابزار در دسترس برای مقابله با چالش های پیش رو است».

در بیانیه روز جمعه تصریح شده که این فرآیند شش ماهه سرانجام به نشست مارس2017 سران اتحادیه اروپا منتهی می شود که همزمان با شصتمین سالگرد امضای پیمان تاسیس این اتحادیه در رم پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد.

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه نیز بر عزم دو کشور برای حفظ و ثبات اتحادیه اروپا پس از خروج انگلیس تاکید کردند.

به نظر می رسد، مهم ترین دغدغه اتحادیه اروپا در برهه کنونی، تعیین تکلیف هر چه سریع تر وضعیت مبهم انگلیس است که پس از رای مثبت مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت)، این نهاد بزرگ اروپایی را با وضعیت دشواری مواجه کرده است.

برگزیت اکنون به بهانه ای برای جدایی طلبی در اتحادیه اروپا تبدیل شده است. از جمله در کشورهایی مانند هلند درخواست هایی برای برگزاری همه پرسی مشابه همه پرسی انگلیس مطرح شده است.

به همین دلیل سران اتحادیه اروپا خواهان آن هستند تا هر چه زودتر تکلیف این عضو جدایی طلب روشن شده و خروج این کشور از اتحادیه اروپا اجرایی شود.

در عین حال با توجه به اینکه انگلیس از تامین کنندگان اصلی بودجه اتحادیه اروپا بوده است لذا باید هر چه زودتر نحوه تامین بودجه این اتحادیه براساس تقسیم مجدد سهم اعضای اتحادیه اروپا مشخص شود.

در عین حال مقامات اتحادیه اروپا به مقامات بریتانیا گوشزد کرده اند که انتظار نداشته باشند تا این کشور همان دسترسی قبلی را به بازار متحد اتحادیه اروپا داشته باشد.به همین دلیل دونالد توسک رئیس شورای اروپا اعلام کرد اتحادیه اروپا آماده است مذاکرات در خصوص خروج انگلیس از این اتحادیه را فورا آغاز کند.

در عین حال شاهد آن بودیم که سران اتحادیه اروپا توافق کردند که هیچ مذاکره ای با لندن تا اجرای رسمی روند دو ساله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا صورت نخواهد گرفت.با توجه به اینکه پس از فعال سازی ماده 50 پیمان لیسبون، انگلیس تنها دو سال زمان دارد تا با 27 عضو دیگر این اتحادیه برای تعیین چارچوب همکاری در زمینه تجارت و مهاجرت به توافق برسد، دولت جدیدانگلیس اصرار دارد که پیش از آغاز شمارش معکوس، زمینه این مذاکرات مهم و سرنوشت ساز فراهم شود.

توسک در این زمینه تصریح کرد که نمی توان نشست روز جمعه را مایوس کننده خواند و درک می کند که انگلیس زمان بیشتری برای تصمیم گیری در این زمینه نیاز داشته باشد.

توسک خواهان همکاری دو طرف برای باصطلاح طلاق مخملی انگلیس از اتحادیه اروپا است.

وی در این باره تصریح کرده که ما به برگزیتی آرام و منظم یعنی چیزی شبیه «طلاق مخملی» نیاز داریم. جدایی یا طلاق مخملی به جدایی غیر خشونت آمیز و مسالمت آمیز کشورهایی گفته می شود که قبلا متحد بوده اند و به ویژه به رویدادهایی نظیر تقسیم چکسلواکی به دو کشور چک و اسلواکی که در سال 1993 رخ داد، اطلاق می شود.

منظور تاسک از کاربرد این اصطلاح این است که روند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باید روندی منطقی، حساب شده ، تدریجی و بدور از هر گونه تنش و اختلاف بین این اتحادیه و انگیس باشد تا تبعات و پیامدهای زیانبار آن به حداقل برسد.

با این حال ظاهرا انگلیسی ها عجله ای در این زمینه ندارند و خواهان زمان کافی برای اجرای مرحله به مرحله فرایند خروج طبق ماده 50 پیمان لیسبون هستند.

با این حال نظر بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا غیر از این است و آنها بر تسریع در این زمینه تاکید دارند تا تبعات منفی برگزیت به حداقل برسد.