ایران پرس- سرانجام پس از مذاکرات فشرده، شورای نظامی انتقالی سودان و نمایندگان مخالفان درباره بازه زمانی سه ساله انتقال قدرت در این کشور و چگونگی ترکیب دولت موقت در سودان به توافق رسیدند.

مذاکرات در حالی در سودان از سر گرفته شده است که چگونگی ساختار حکومت، مدت دوره حکومت انتقالی و اعضای شورای حکومتی از جمله مهمترین موارد اختلاف در دور اول مذاکرات میان مخالفان و شورای نظامی انتقالی سودان بود.

اکنون به نظر می رسد در این دوره از مذاکرات، توافق هایی در این موارد صورت گرفته است، اما همچنان مذاکرات برای نهایی کردن توافق ادامه دارد.

ژنرال "یاسر العطا"، عضو شورای نظامی اعلام کرد: دو سوم دولت موقت سودان در دوره انتقالی را اعضای ائتلاف "آزادی و تغییر" و یک سوم باقی را اعضای احزاب غیر از این ائتلاف تشکیل خواهند داد.

اکنون ناآرامی ها در سودان شدت گرفته است. معترضان سودانی خواستار انتقال سریع قدرت به غیر نظامیان و تشکیل دولت دموکراتیک در این کشور هستند.

در پی افزایش تعداد تظاهر کنندگان معترض در این کشور، برخوردهای خشونت آمیز نیز با معترضان شدت گرفته است به طوری که طی چند روز گذشته تعدادی کشته و زخمی شده اند. از سوی دیگر شرایط کنونی سبب افزایش ناامنی ها و اعمال خشونت علیه معترضان در این کشور شده است.

«هاشم عبدالمطلب احمد بابکر»، رئیس ستاد مشترک ارتش سودان بدون نام بردن از کسی یا گروهی، عوامل نفوذی را به تلاش برای از بین بردن توافق با ائتلاف آزادی و تغییر درباره ساختار حکومت در مرحله انتقالی متهم کرد و گفت: "بین تظاهرکنندگان و تحصن کنندگان عوامل نفوذی وجود دارند."

این در حالی است که ائتلاف آزادی و تغییر در سودان، شورای نظامی انتقالی این کشور را مسئول کشتار تظاهرکنندگان در خرطوم پایتخت سودان دانست و خواستار تشکیل کمیته حقیقت یاب و مجازات مجرمان و عاملان این جنایت شد.

معترضان سودانی نگران ادامه شرایط دوره عمر البشیر و به دست گرفتن قدرت از سوی طرفداران و اعضای باقیمانده حکومت وی هستند.

از نظر معترضان سودانی، اداره کشور باید توسط افراد جدید و با خط مشی جدید صورت گیرد. آنان همچنان نگران ادامه حضور نظامیان در راس قدرت و پیش بردن کشور به سوی دیکتاتوری هستند.

تاثیر منفی مداخلات خارجی در برقرای صلح در سودان

از سوی دیگر ادامه مداخلات خارجی در این کشور به ویژه مداخلات عربستان و امارات و تلاش آنها برای تاثیر گذاری در روند سیاسی این کشور نیز نگرانی ها را دامن زده است.

از آغاز اعتراضات در این کشور امارات و عربستان در تلاش برای تاثیر گذاری در روند سیاسی این کشور بوده به طوری که چندی پیش سفیر عربستان در سودان مدعی شده بود که عربستان باعث و بانی تغییرات کنونی در سودان است.

معترضان روزهای سختی را در ناامنی و افزایش مشکلات اقتصادی به ویژه کمبود مواد غذایی سپری می کنند به طوری که صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی سودان در سال 2019 را منفی 2 ممیز سه دهم درصد پیش بینی کرده است.

احزاب سیاسی نیز در پی رایزنی ها و مشورت برای رسیدن به توافق و حرکت به سوی جامعه مدنی و نظام دموکراتیک سیاسی هستند. ادامه اختلافات در واقع شرایط را در سودان، بحرانی تر و مسیر را با مانع های دشواری مواجه می کند.  

مذاکرات در سودان ادامه دارد. اگرچه به نظر می رسد با توافق صورت گرفته گام نخست برای برگرداندن آرامش سیاسی به سودان و پایان دادن به اعتراضات برداشته شده است اما مسیر پر فراز و نشیبی در انتظار معترضان و شورای انتقال نظامی این کشور است.

 

116

بیشتر بخوانید:

توافق شورای نظامی سودان و مخالفان با تشکیل حکومت انتقالی

از سرگیری مذاکرات میان ارتش سودان و معترضان/ تحلیل