براساس این توافق، دولت فرانسه موظف میشود تا با دو برابر کردن شمار گشتهای گارد ساحلی خود، حرکت پناهجویان و مهاجران غیرقانونی به سوی بریتانیا در قایقهای کوچک را متوقف کند.
در ماههای گذشته هزاران نفر در قایقهای شخصی کوچک با عبور از دریای مانش خود را به سواحل انگلیس رساندند. وزیر کشور بریتانیا اعلام کرد، توافق جدید، بخشی از تلاشهای دو طرف برای غیرممکن کردن قاچاق مهاجران با قایقهای کوچک از طریق کانال مانش است.
قرار است لندن و پاریس برای این طرح مشترک بیش از 31 میلیون یورو هزینه کنند.
اعلام توافق اخیر بین بریتانیا و فرانسه در زمینه ممانعت از عبور پناهجویان و مهاجران غیر قانونی در واکنش به سلسله رویدادهای ناگواری است که در چند ماه اخیر در کانال مانش رخ داده است.
از جمله موارد مهم در این زمینه غرق شدن یک خانواده کرد ایرانی مرکب از پدر و مادر وسه فرزند آنها در 27 اکتبر 2020 بود. پس از این حادثه دلخراش نهادهای حامی پناهجویان اعلام کردند که مرگ این خانواده ایرانی بر اثر غرق شدن قایق حامل آنها در کانال مانش باید زنگ هشدار را برای سیاستمداران در فرانسه و بریتانیا به صدا درآورد.
تا قبل از این حادثه، دولت فرانسه سیاست بی تفاوتی در قبال پناهجویانی که از طریق بندر کاله و نیز کانال مانش قصد دارند به بریتانیا برسند، داشته است. در واقع پاریس صرفا به دنبال خلاصی از دست پناهجویان است.
به همین دلیل با وجود آگاهی از روند رو به افزایش حضور پناهجویان در سواحل شمال فرانسه به ویژه اطراف کاله برای سفر با قایق به بریتانیا، اما با نادیده گرفتن این امر، به پناهجویان برای انجام این سفر چراغ سبز داده و آنها را رهسپار سفردریایی بسیار پرخطری با قایق های ناایمن می کرد.
اکنون با توجه به فشارهای بین المللی به ویژه از جانب سازمان های حقوق بشری، پاریس ناچار شده تا با لندن به توافقی برای ممانعت از ادامه حرکت پناهجویان و مهاجران غیر قانونی کانال مانش با قایق های کوچک برسد. با این حال بعید به نظر می رسد که این توافق بتواند به نحو موثری مانع از تداوم انتقال آنها با قایق از طریق کانال مانش شود؛ ضمن اینکه جدیت پاریس در زمینه اجرای این توافق محل تردید است.
تلاش اروپا برای جلوگیری از ممانعت ورود پناهجویان به قاره سبز
در سال های اخیر با پیدایش و اوج گیری بحران پناهجویان با برخوردهای سرد و حتی خشونت آمیز در کشورهای غربی مواجه شده و دولتهای اروپایی تلاش گسترده ای را به منظور ممانعت از ورود آنها و در مرحله بعد بازگرداندن پناهجویان می کنند.
سیاستمداران راست گرای افراطی نیز تلاش می کنند تا ورود پناهجویان را مسبب بسیاری از معضلات جوامع اروپایی قلمداد کنند و بیرون راندن و ممانعت از ورود آنها را خواستار شوند.
در عین حال بی توجهی و کوتاهی کشورهای اروپایی ابعاد انسانی و اجتماعی بحران پناهجویان را روز به روز افزایش داده است.
«جرالدین مور» کارشناس امور پناهجویان می گوید: "پناهجویان آسیب پذیرترین و ابزاری شده ترین مردم دنیا هستند."
اروپا کارنامه ای منفی در حل معضل پناهجویان از خود ارائه داده و هم اکنون شمار زیادی از پناهجویان در شرایط ناگواری درکشورهای اروپایی سرگردان هستند.
ضمن اینکه ریشه بحران پناهجویان به سیاست های دوگانه غرب در مبارزه با تروریسم و فقر باز می گردد. غربی ها با فتنه انگیزی در غرب آسیا خود موجب شکل گیری بحران پناهجویان شده و اکنون از پذیرش و مدیریت آنها خودداری می کنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
پیگیری وزارت خارجه برای انتقال پیکرهای خانواده ایرانی غرق شده در کانال مانش