محمد راستاد و مدیران بنادر هند روز جمعه در نشستی تخصصی، جزئیات قرارداد موقت اپراتوری شرکت «آی.پی.جی.ال» (IPGL) هند در فاز یک طرح توسعه ترمینال کانتینری بندر چابهار را نیزبررسی کردند. در گفت و گو های مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران در دهلی نو همچنین توافق شد درزمینه توسعه همکاری های بندری میان بندر بمبئی و بندر چابهار مطالعات اولیه انجام شود.
این گفت و گو ها در حالی ازسوی مقام های دو کشور دنبال می شود که وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد «برایان هوک» رئیس کارگروه ایران در دولت آمریکا را برای بحث درباره ایران راهی هند، لوکزامبورگ، فرانسه و بلژیک کرده است.
پس از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام در ماه مه، واشنگتن به سایر کشورها از جمله هند فشار وارد می کند تا واردات نفت خود از ایران را متوقف کنند. هند ؛ اما با رد درخواست آمریکا برای قطع خرید نفت ازایران، اعلام کرده است که واردات نفت از ایران را متوقف نخواهد کرد.
قدرت الله بهبودی نژاد؛ پژوهشگر در دانشگاه جواهر لعل نهرو معتقد است، تحریم نفتی ایران قطعا امنیت انرژی و اقتصاد هند را در معرض خطر قرار خواهد داد.
ایران سومین منبع بزرگ تامین نفت خام مصرفی هند است، اما هر دو کشور دارای روابطی هستند که فراتر از تجارت انرژی میباشد. ازجمله این روابط، سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری هند در توسعه بندر چابهار است که یک عامل مهم استراتژیک در دسترسی هند به افغانستان محسوب می شود.
این موقعیت همچنین در رابطه با کریدور بینالمللی ترانزیتی شمال-جنوب که هدف آن تسهیل ارتباط هند با کشورهای آسیای مرکزی و روسیه میباشد؛ حائز اهمیت است. مشارکت در طرح توسعه بندر اقیانوسی چابهار در واقع یک پروژه بزرگ منطقهای است که می تواند باعث رونق تجارت و ترانزیت در منطقه با اهداف چند جانبه گردد. لذا هند به خوبی می داند که منافع این کشور در ادامه همکاری با ایران از جمله در زمینه انرژی و ترانزیت کالاست.
رمضانی بونش؛ پژوهشگر و کارشناس ارشد مسائل منطقهای با اشاره به روابط ایران و هند در زمینههای واردات نفت از ایران، سرمایه گذاری در بندر چابهار و حمل و نقل شمال – جنوب می گوید : "هندیها در روابط با ایران و نوع نگاهی که به آینده ژئوپلیتیک منطقه دارند تلاش می کنند تا از تحریمهای و فشارهای آمریکا کنارهگیری کرده و خود را مستثنی کنند."
هند به این نکته واقف است که بندر چابهار با داشتن موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژهای در مبادلات هند با دیگر کشورهای منطقه دارد. هند در دوره گذشته تحریم ها ؛ تا حدودی تحت تاثیر فشارهای آمریکا قرار گرفت؛ اما اکنون به نظر می رسد مقام های هند حاضر نیستند هزینه تحریم های یکجانبه آمریکا را با کاهش سطح همکاری ها با ایران بپردازند.
نویسنده: امین زاده
117/112
توسعه همکاریهای بندری و دریایی ایران و هند
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی: هندوستان در تکمیل پروژه چابهار مصمم است
روحانی و مودی تاکید کردند؛ اهمیت راهبردی توسعه بندر چابهار