نوبت دوم سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه امروز یکشنبه - ۲۸ماه می با حضور «رجب طیب اردوغان» نامزد ائتلاف چهارگانه «جمهور» و «کمال قلیچداراوغلو» نامزد ائتلاف ششگانه «ملت» برگزار میشود.
این نخستین بار در تاریخ ترکیه است که انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شده است. در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، فضای سیاسی حاکم بر جامعه ترکیه در همه شهرهای این کشور، مالامال از تنش، اختلاف و هیجان و التهاب است. به همین دلیل، تردیدی نیست که این دوره از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه حساس ترین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کشور است.
یکی از مهمترین دلایل حساسیت این دوره از انتخابات این واقعیت است که حرف پایانی نامزدها در آستانه روز سکوت (یک روز پیش از رای گیری)، طرح اتهام های امنیتی متقابل بود. به عبارت دیگر، دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه کمتر شعارهای انتخاباتی معمول و مرسوم سر داده و طرح شعارهای اقتصادی، سیاسی و یا اجتماعی را از اولویت خارج ساخته اند.
در حقیقت، نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به صورت همزمان، پیروزی و شکست در انتخابات را به عنوان یک موضوع حیاتی امنیت ملی ترکیه قلمداد کرده اند و آن را به مساله بقا پیوند میزنند و یکدیگر را به عنوان خطری برای فردای ترکیه معرفی می کنند.
در همین ارتباط، رسانه های ترکیه با انتشار گزارش هایی تصریح کرده اند که "رجب طیب اردوغان" در مقام رهبر حزب حاکم عدالت و توسعه و رئیس جمهوری ترکیه، به مدت ۲۱ سال به شکل بلامنازع قدرت را در دست داشت اما پس از این همه سال، به جای آن که از راهکارهای گذار از بحران اقتصادی و خلاصی از فقر حرف بزند، مدام و شبانه روز به مردم ترکیه می گوید: "نگذارید این ها بر سر کار بیایند. مطمئن باشید کشور را به بیگانگان خواهد فروخت و وطن از دست می رود. امنیت ملی ترکیه حکم می کند که باز هم کار را به این برادرتان بسپارید و به نامزد مورد حمایت امپریالیسم جهان، اعتماد نکنید".
در جبهه مخالفین هم چنین وضعیتی حاکم است. "علی باباجان" رهبر حزب جهش و دموکراسی و از شرکای "کمال قلیچداراوغلو" در ائتلاف ملت گفته است: "مطمئن باشید در صورت انتخاب دوباره اردوغان، اقتصاد کشور متلاشی می شود و بقای ترکیه به خطر خواهد افتاد. اردوغان با ندانم کاری های سیاسی و اقتصادی و با خطاهای مدیریتی، ترکیه را به سمت پرتگاه برده است. او برای امنیت ملی ترکیه یک خطر جدی است و نباید دوباره رئیس جمهور شود".
در شرایط طرح اتهام های متقابل امنیتی نامزدها و معرفی یکدیگر به عنوان دشمن مردم، "فاتح پرتقال" تحلیلگر سیاسی مشهور ترکیه گفته است: "اگر اردوغان از بابت پیروزی در انتخابات اطمینان کامل داشت، تا این اندازه از امنیت ملی حرف نمیزد. در حالی که وی در دور نخست توانست نزدیک به ۵۰ درصد آرای مردم را به خود اختصاص دهد".
از سوی دیگر "سینان اوغان" نامزد مستقل و شکست خورده در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، حمایت خود را از ائتلاف جمهور اعلام کرده اگر چه شریک او در ائتلاف "آتا" از ائتلاف ملت حمایت کرده است. اما بدون شک، آرای اردوغان در دور دوم بیشتر از دور نخست خواهد بود. در این شرایط، نگرانی های ائتلاف جمهور بی مورد و عوام فریبی به نظر می رسد. پس از بهرهبرداری از دین مبین اسلام، یکی از مهمترین ترفندهای ائتلاف جمهور در دور دوم انتخابات، تلاش به منظور وابسته نشان دادن ائتلاف ملت به دولت های غربی بوده است.
در حقیقت، کشوری که از زمان تاسیس جمهوری نوین ترکیه همواره برای همگرایی با غرب تلاش کرده است، سیاست های اردوغان در طول دو دهه توانست همگرایی با غرب را به عنوان وابستگی به غرب به مردم ترکیه - که همواره متمایل به غرب بوده اند - تحمیل کند. این در حالی است که شخص رجب طیب اردوغان مدام در پی کسب کمک و مساعدت دولت های غربی است. این شیوه مستقل نمایی مقام های آنکارا در طول کمتر از یک دهه گذشته، نشان داده است که تمایل مردم به طرح شعارهای دینی و ملی گرایی از اولویت های اساسی است.
در شرایط فعلی چنین به نظر می رسد که رای دهندگان ترک به جای پایان دادن به بحران اقتصادی و مشکلات معیشتی خود، به مسائل مهمتری می اندیشند که مقابله با دشمن و ویرانی ترکیه در پنج سال آینده معرفی می شود. دراین شرایط، باید منتظر بود و دید که کدام جریان می تواند آرای ترکیه را جذب کند و بر کرسی ریاست جمهوری ترکیه تکیه بزند.
نویسنده: محمد علی طالبی
112
بیشتر بخوانید:
آغاز دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه
نتایج نظر سنجیها در آخرین شب انتخابات ترکیه
وعده پیروزی قلیچداراوغلو در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه
ترکیه در آستانه دور دوم انتخابات