این نگرانی ها در وهله نخست از جانب کشورهای تولید کننده و صادر کننده نفت است که شاهد کاهش شدید درآمدهای نفتی خود و در نتیجه ایجاد کسری بودجه و مشکلات مالی و اقتصادی متعددی هستند.
اما در آمریکا این نگرانی جنبه دیگری پیدا کرده و قانونگذاران آمریکایی نگران تاثیرات منفی این مساله بر تولید نفت شیل در آمریکا هستند که از پایه های به اصطلاح "انقلاب نفتی" در این کشور و تبدیل آن به بزرگترین تولید کننده نفت در جهان محسوب می شود.
روز چهارشنبه (18 مارس) قیمت هر بشکه نفت خام برنت سقوط شدیدی را تجربه کرد و قیمت نفت برنت به حدود 25 دلار و 12 سنت رسید. بدین ترتیب قیمت نفت خام برنت به پائینترین سطح خود در 17 سال گذشته رسید. بهای نفت خام وست تگزاس (WTI) نیز حتی تا 21 دلار و 79 سنت سقوط کرد.
عوامل زیادی سبب سقوط تاریخی و بیسابقه نفت در بازارهای جهانی شده است. شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضا برای نفت به ویژه ازجانب چین، دلیل اصلی کاهش بهای نفت است، اما یک عامل مهم دیگر که سقوط بی سابقه بهای نفت را موجب شده عدم توافق عربستان سعودی و روسیه به عنوان کشورهای تولید کننده اوپک و غیر اوپک بر سر کاهش تولید نفت بوده است.
توافق نفتی میان اوپک و روسیه حدود دو هفته پیش، پس از مخالفت روسیه با کاهش بیشترتولید نفت به منظور ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا به دلیل شیوع کرونا پس از سه سال پایان یافت.
پیش از برگزاری نشست اعضای اوپک و روسیه در وین نیز انتظار میرفت این توافق با مخالفت روسیه همراه شود.
«ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه پیشتر از قیمتهای کنونی نفت دفاع کرده بود و به همین دلیل مخالفت این کشور با کاهش بیشتر تولید نفت، دور از انتظار نبود.
عربستان سعودی پس از لغو توافق با روسیه به برخی کشورهای خریدار نفت خود پیشنهاد فروش نفت به بهای 25 دلار کرد و این مساله روند کاهش بهای نفت را سرعت بخشید.
«لئونید فدون» معاون شرکت نفت لوک اویل (از شرکتهای نفتی بزرگ روسیه) پیش بینی کرد: قیمت نفت در بازار جهانی ممکن است به زیر 20 دلار برای هر بشکه سقوط کند.
این مساله نگرانی شدید سناتورهای آمریکایی را برانگیخته و آنها در پی سقوط قیمت جهانی نفت، فشار به عربستان و روسیه را برای پایان دادن به اختلاف بر سر قیمت نفت افزایش دادهاند. 10 نفر از سناتورهای آمریکایی مذاکراتی را با سفیر عربستان در آمریکا با هدف ترغیب سعودی ها برای توقف جنگ قیمت ها در بازارهای نفت جهان صورت دادند و به صورت جداگانه از «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا درخواست اعمال تحریم نفتی علیه این دو کشور را کرده اند.
«کوین کرامر» سناتور ایالت نفت خیز داکوتای شمالی در نامه ای به ترامپ نوشت: "متاسفانه، این تاکتیک های قلدرانه توسط روسیه عادی شده است، اما اقدامات شریک راهبردی ما عربستان سعودی نگران کننده است." کرامر از ترامپ خواست تا نفت روسیه، عربستان و دیگر کشورهای عضو اوپک مثل عراق را تحریم کند.
از دیدگاه این قانونگذاران آمریکایی، اقدام روسیه و عربستان در راستای هدف قرار دادن تولیدکنندگان نفت «شیل» آمریکا و ورشکست کردن آنها با کاهش بهای نفت و غیر اقتصادی شدن تولید نفت شیل در آمریکا صورت گرفته است.
«دالغا خاتیناوغلو» کارشناس نفتی بر این باور است که سقوط بهای نفت زنگ خطری برای آمریکا نیز محسوب میشود. خاتیناوغلو تاکید کرد: "برخلاف عربستان و تا حدودی روسیه، هزینه تولید نفت شیل در آمریکا بسیار بالا (عمدتا 31 تا 54 دلار هزینه برای تولید یک بشکه نفت) است و افت قیمت نفت طی روزهای گذشته زنگ خطر ورشکستگی برای دهها شرکت نفتی آمریکا را به صدا درآورده است.
بدین ترتیب انتظار می رود در آینده نزدیک واشنگتن به منظور حمایت از شرکتهای آمریکایی تولید کننده نفت شیل، فشارهای خود به ریاض را برای کاهش تولید نفت تشدید کرده و از سوی دیگر اقداماتی را برای مقابله با افزایش تولید و عرضه نفت روسیه در بازارهای جهانی صورت دهد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
کاهش 13 میلیارد دلاری بودجه عربستان همزمان با افت قیمت جهانی نفت
اجرای فرمان ترامپ برای افزایش ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا/ تحلیل