به گزارش روز دوشنبه ایران پرس، «الطیب مصطفی»، رییس حزب صلح عادلانه سودان، در گفت وگو با خبرگزاری قدس پرس با اشاره به مشارکت نیروی هوایی مصر و اوگاندا در حمله به نیروهای «ريک ماچار»، رهبر شورشیان سودان جنوبی در منطقه «نیل علیا» در شمال سودان جنوبی، این اقدام را نتیجه توافق سه جانبه «مصر، سودان جنوبی و اوگاندا» دانست.
به گفته این منبع سیاسی سودانی، هدف از این توافق سه جانبه، جلوگیری از سیطره نیروهای «ماچار» بر شهر ملکال، مرکز نیل علیا و پایان دادن به شورش وی در سودان جنوبی بوده است.
الطیب مصطفی، ایفای نقش مصر در سودان جنوبی را بخشی از جنگ پنهان میان خرطوم با قاهره دانست و افزود، مصر و سودان درگیر جنگی نه چندان پنهان هستند؛ هر یک از این کشورها در یک محور قرار گرفته اند و مصر با وجود آن که می داند استقلال سودان جنوبی مبتنی بر نژادپرستی بوده است اما می کوشد، سودان را پشت سر بگذارد.
به گفته مصطفی، مصر معتقد است که سودان در ساخت سد النهضه با اتیوپی همدست است؛ سودان نمی خواهد به نیابت از مصر با اتیوپی درگیر شود و این موضوع، خشم قاهره را برانگیخته است.
وی افزود، سودان همچنین در کنار عربستان سعودی، ضد محور مصر- ایران- سوریه– عراق قرار گرفته است و حمایت مصر از«خلیفه حفتر» فرمانده نیروهای لیبیایی در شرق لیبی نیز یکی از اختلافات بزرگ میان سودان با مصر است.
«سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر که اواخر ماه گذشته در بیست و هشتمین نشست اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی شرکت کرده بود، بر آمادگی کشورش برای مشارکت در نیروهای محافظ منطقه ای که قرار بود از سوی سازمان ملل در سودان جنوبی مستقر شوند، تاکید کرده بود.
در ماه اوت 2016، شورای امنیت سازمان ملل با استقرار نیروهای محافظ منطقه ای متشکل از چهار هزار سرباز در سودان جنوبی موافقت کرد اما پس از مدتی، مسئولان جوبا اعلام کردند که با استقرار این نیروها در اطراف فرودگاه جوبا موافق نیستند.
در اوت گذشته، دولت جوبا با شورشیان مسلح سودان جنوبی، توافقنامه ای تحت نظارت ایگاد (سازمان بین دولتی توسعه کشورهای شرق آفریقا) امضا کرد؛ بر اساس این توافقنامه، دولت انتقالی سودان جنوبی روز 28 آوریل 2016 با مشارکت همه طرف های درگیر تشکیل شد.
همچنین بر اساس این توافقنامه مقرر شد؛ انتخابات سودان جنوبی پس از سه سال برگزار شود؛ با این حال جوبا روز هشتم جولای 2016 صحنه درگیری های خشونت بار نیروهای دولتی با طرفداران ماچار بوده است که این درگیری ها صدها کشته و ده ها هزار آواره برجای گذاشت.
پس از آن نیز درگیری های پراکنده ای میان طرفین در مناطق تحت کنترل شورشیان مسلح در خارج از جوبا جریان دارد. 125/110
بیشتر بخوانید:
تاکید سودان بر پناه ندادن به مخالفان سودان جنوبی
اعزام صلح بانان جدید به سودان جنوبی
فرار ريک ماچار از سودان جنوبي