تحلیل؛

ایران پرس: در پی پیروزی حزب حاکم رویای گرجی با کسب حدود ۵۴ درصد از آرا درانتخابات پارلمانی گرجستان و مخالفت محافل غربگرا، به نظر می رسد این محافل در حال سوق دادن قفقاز جنوبی به یک بحران جدید سیاسی هستند‌.

در پی اعتراضات اپوزیسیون غربگرا به نحوه برگزاری انتخابات و نتایج آن، سالومه زورابیشویلی رئیس جمهور گرجستان خواستار تظاهرات مردم شد.

این بدان معنا است که در بالاترین سطح سیاسی میان مقامات و احزاب گرجستان اختلافات شدیدی در مورد گرایش به روسیه و یا غرب وجود دارد، زیرا حزب پیروز در انتخابات پارلمانی گرجستان متمایل به روسیه است و جناح های غربگرا نه تتها آن را نمی پذیرند بلکه روسیه هم اعلام کرد غرب نتایج انتخابات گرجستان را نمی پذیرد و این موضوع به اختلافات سیاسی در گرجستان دامن می زند.

این در حالی است که کمیسیون انتخابات گرجستان اعلام کرد که حزب رویای گرجی با کسب حدود ۵۴ درصد آرا توانسته ۸۹ کرسی پارلمان را کسب کند و ائتلاف چهار اپوزیسیون غربگرا نیز در مجموع ۶۱ کرسی را به دست آوردند. این نتیجه انتخابات، بیانگر شکست تلاش های محافل غربگرا برای روسبه زدایی از گرجستان است که البته نتیجه بخش نبوده و افکار عمومی با آرای خود به رویای گرجی نشان دادند که اعتمادی به محافل غربگرا ندارند.

از این رو رویای گرجی برای چهارمین بار پیاپی در انتخابات پارلمانی گرجستان به پیروزی رسید. هر چند در مقایسه با انتخابات سال ۲۰۲۰ یک کرسی کمتر به دست آورد اما پیروزی پی در پی آن بیانگر نگاه مردم گرجستان به محافل منطقه ای و دوری گزیدن از محافل غربگرا است.

احزاب غربگرا که حاضر به پذیرش شکست نیستند نسبت به تلاش رویای گرجی برای تعمیق روابط با روسیه و روند کند همگرایی با اروپا معترض هستند. از این رو احزاب اپوزیسیون و شماری از ناظران بین‌المللی همصدا با محافل غربگرا در گرجستان مدعی شدند که در انتخابات پارلمانی این کشور تخلفات گسترده‌ای صورت گرفته است.

سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) که نهادی متشکل از ۵۷ کشور است، در تلاش برای اثر گذاری بر نتیجه انتخابات پارلمانی گرجستان به شکل حساب شده بدون اینکه نامی از تقلب در انتخابات ببرد مدعی بروز تخلفاتی همچون رشوه، ارعاب رای‌دهندگان و خشونت در نزدیکی مراکز رای‌گیری شد که به شکل پنهان درصدد تحریک محافل غربگرا برای اعتراض علیه نتایج انتخابات است.

نکته قابل توجه اینکه رییس جمهوری گرجستان نیز خود به عنوان عامل تحریک مردم ضد کمیسیون انتخابات عمل می کند. زورابیشویلی که از متحدان سابق رویای گرجی و منتقد فعلی این حزب است، اعلام کرد که نتایج انتخابات را به رسمیت نمی‌شناسد. وی مدعی عملیات ویژه روسیه در ارتباط با انتخابات گرجستان شده است.

زورابیشویلی از مردم گرجستان خواسته است که روز دوشنبه در اعتراض به نتایج انتخابات در تلفیس پایتخت این کشور تظاهرات کنند. ائتلاف تغییر متشکل از چهار حزب اپوزیسیون غربگر نیز اعلام کرده است نتیجه انتخابات را نمی‌پذیرد. برخی اعضای این ائتلاف خواستار تحریم پارلمان جدید و حضور اعتراضی هواداران خود در خیابان‌ها شدند.

شارل میشل رئیس شورای اروپا نیز در پیامی مداخله آمیز از کمیسیون انتخابات گرجستان خواست که گزارش‌ها درباره تخلفات انتخاباتی را بررسی کند. در پی آن وزرای خارجه آلمان، استونی و لتونی نیز نسبت به بروز تخلف در انتخابات گرجستان ابراز نگرانی کردند.

این در حالی است که از دیدگاه روسیه،غرب درصدد بحران آفرینی مجدد در قفقاز جنوبی است و با دخالت های خود صرفا خط تحریک و دامن زدن به اعتراضات را پی گیری می کند.

لئونید اسلوتسکی رئیس کمیته امور بین الملل دومای روسیه اعلام کرد غرب نتایج انتخابات پارلمانی در گرجستان را به رسمیت نمی شناسد، زیرا واشنگتن و اتحادیه اروپا نمی توانند با این واقعیت کنار بیایند که دولت های بیشتری مسیر توسعه مستقل را انتخاب می کنند. وی معتقد است که گرجستانی ها نه به طرفداری از روسیه، بلکه به منافع کشور و استقلال خود رأی دادند و ناظران بین المللی نتیجه انتخابات را قانونی می دانند. این بدان معنا است که از دیدگاه مسکو، کسانی که به طور فعال روسوفوبیا یا روس هراسی را ترویج می کنند نه فقط نتایج انتخابات پارلمانی گرجستان را به رسمیت نمی شناسند بلکه با دروغ پردازی و ادعاهای جعلی از دخالت روسیه در انتخابات گرجستان سخن می گویند.

نویسنده: وقاری