ایران پرس- انتخابات تجلی مردم سالاری دینی و مظهر مشارکت در تعیین سرنوشت خود است.

طبق اصل ششم قانون اساسی، امور کشور با اتکا به نهادهای عمومی باید اداره شود و مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم بر این اصل که انتخابات برای تحقق مشارکت ها و آزادی‌های سیاسی است نیز تاکید کرده اند.

به دنبال دستور وزیر کشور به فرمانداران مراکز حوزه های انتخابیه سراسر کشور، ثبت نام از داوطلبان انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای انتخاب 290 نماینده آغاز شد.

انتخابات 11 مرحله دارد که پس از اعلام رسمی  در مرحله دوم، ثبت‌نام از داوطلبان نمایندگی صورت می‌گیرد که می بایستی داوطلبان با داشتن مدارک لازم با مراجعه به ستادهای انتخابات مستقر در فرمانداری‌ها و وزارت کشور اقدام به ثبت نام کنند.

این نخستین گام برای نیروهای سیاسی کشور است که تلاش دارند با همه توان پا به عرصه رقابت بگذارند، اما مهمترین مرحله برای این داوطلبان احراز صلاحیت‌ها است که بدنبال آن سازوکارها و راهبردهای نهایی مشخص می شوند.

علاوه بر آغاز ثبت نام از داوطلبان انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، ثبت نام داوطلبان میاندوره ای مجلس خبرگان رهبری در پنج استان قم، تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی و فارس برای انتخاب 8 نماینده نیز انجام شد.

بر اساس قانون انتخابات روند بررسی و تایید صلاحیت‌ها بلافاصله پس از ثبت‌نام آغاز می‌شود و تا 10 روز پیش از برگزاری انتخابات ادامه دارد. در این فرآیند صلاحیت داوطلبان نمایندگی در هیات‌های اجرایی و نظارت مورد بررسی قرار می‌گیرد و نتیجه به صورت عمومی اعلام خواهد شد.

پس از این مرحله فرآیند فعالیت های انتخاباتی از سوی نامزدها آغاز می شود که در این زمینه احزاب و گروه‌های سیاسی به عنوان متولیان اصلی ساماندهی فعالیت‌های انتخاباتی ایفاگر نقش جدی در افزایش مشارکت شهروندان هستند. 

 در حال حاضر 116 حزب سیاسی، اعم از ملی و استانی فعالیت هایشان در انتخابات به رسمیت شناخته شده است. دربین این احزاب سه نگاه شاخص با عناوین اصولگرا، اصلاح طلب، مستقل و اعتدال وجود دارد. تلاش نهادهای انتخاباتی اما بر این است تا بستری برای ورود تمامی سلایق به عرصه انتخابات فراهم شود چرا که حضور سلایق مختلف به گرم شدن فضای انتخابات کمک می کند.

احمد مازنی عضو فراکسیون امید معتقد است: بعد از گذشت 40 سال از انقلاب اسلامی و تجربه 10 دوره مجلس، 12 دوره دولت و پنج دوره شوراها ناچار و ناگزیریم که حزب را به معنای واقعی در حلقه دموکراسی و انتخابات تعریف کرده و جایگاه متناسب با آن را پیش‌بینی کنیم. در این راستا باید قانون انتخابات اصلاح شود.درلایحه جامع نظام انتخابات که از سوی وزارت کشور تهیه شده ؛ ورود کاندیداها به انتخابات مجلس با تایید احزاب  پیش بینی شده است.

درهر حال در هر دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و هر چهار سال یکبار افراد مختلف از طیف‌ها و جریان‌های سیاسی برای تکیه زدن به کرسی های مجلس در فهرست هایی مختلف در برابر یکدیگر صف‌آرایی می‌کنند و خود را در ترازوی انتخاب مردم قرار می دهند و در این میان شانس کسانی بالاست که در دوره های گذشته حضوری موفق و قابل قبول داشته اند.

در این دوره نیز انتظار حضور نیافتن برخی چهره‌های شناخته شده جریان‌های سیاسی می رفت که کناره گیری علی لاریجانی رئیس سه دوره اخیر مجلس شورای اسلامی مهمترین خبری بود که واکنش‌های زیادی را در میان اصللاح‌طلبان و اصولگرایان به همراه داشت.

در فضای مجازی و گمانه زنی های رسانه ای  برخی دلیل این انصراف را نامزدی احتمالی علی لاریجانی برای انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 و برنامه‌ریزی او برای پاستور تحلیل کرده اند.118

نویسنده: جمشید امین زاده