ایران پرس- یک مقام اتحادیه افریقا از حمایت مشروط رهبران آفریقایی از راهبرد خروج جمعی از دیوان کیفری بین المللی International Criminal Court خبر داد.

در نشست اخیر سران اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی، علاوه بر «راهبرد خروج جمعی» از دیوان بین المللی کیفری، «منطقه ای شدن» قوانین بین المللی نیز مطرح شد.

 اتحادیه آفریقا 

در نشست های پیشین این اتحادیه نیز موضوع تشکیل دادگاه آفریقائی مطرح شده بود. «اهورو کنیاتا» Uhuru Kenyatta رئیس جمهوری کنیا اعلام کرد که یک میلیون دلار برای کمک به تشکیل دادگاه آفریقائی اختصاص خواهد داد.

 حمایت رهبران آفریقایی از خروج جمعی از دیوان بین المللی کیفری، نشانه مخالفت گسترده با این دادگاه به دلیل رفتار ناعادلانه آن با آفریقائیان است.

تقریبا یک سوم 124 کشور عضو دیوان بین المللی کیفری، آفریقایی هستند. دیوان بین المللی کیفری که 155 سال عمر دارد، تاکنون فقط سران برخی  کشور آفریقایی از جمله کنیا و سودان را تحت پیگرد قرار داده و هنوز به جنایات جنگی در اروپای شرقی، خاورمیانه و آمریکای جنوبی رسیدگی نکرده است.

یک سوم 124 کشور عضو دیوان بین المللی کیفری، آفریقایی هستند

 دیوان کیفری بین المللی در سال 2009 عمر البشیر رییس جمهوری سودان را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی در جریان سرکوب قیام  دارفور تحت پیگرد قرار داد.

البته داادستان دادگاه به علت عدم حمایت شورای امنیت، پرونده تحقیقات را مختومه اعلام کرد. پرونده اهورو کنیاتا نیز که به جرم جنایت علیه بشریت تحت تعقیب این دادگاه بود به حال تعلیق درآمد .

با وجود این، رهبران آفریقا به برخوردهای تبعیض آمیز این دادگاه معترض هستند. دادگاه مذکور از بدو تاسیس در سال 2002 تا کنون، سی نفر را محاکمه کرده که همگی آفریقایی هستند.

موضع گیری در برابر دیوان کیفری بین المللی، از سال 2009  با صدور حکم بازداشت عمر البشیر توسط این دیوان، آغاز شد. رهبران آفریقا اعلام کردند دیوان کیفری بین المللی، صلاحیت تحت پیگرد قرار دادن رییس جمهوری را در زمان ریاست بر کشور  ندارد.

 رئیس جمهوری سودان به جرم جنایت جنگی تحت تعقیب دادگاه کیفری بین المللی است

 

زمانی که  لوران گباگبو، رییس جمهوری سابق ساحل عاج به لاهه انتقال یافت، تنش ها تشدید شد.

به نظر می رسد، دادگاه کیفری بین المللی از سوی کشورهای غربی، نمایندگی و هدایت می شود.

در حالی که رهبران غربی بیشتر سزاوار محاکمه در دیوان کیفری بین المللی هستند، تحت  پیگرد قرار نمی گیرند. در واقع  این نهاد تبدیل به ابزاری در دست قدرت های جهانی شده است و عدالت را در نظر نمی گیرد.

 در حال حاضر، احتمال کناره گیری برخی از کشورهای آفریقایی از عضویت در این دیوان وجود دارد اما  کناره گیری جمعی همه کشورهای آفریقایی از عضویت در دیوان کیفری بین المللی، دور از ذهن است.  113/110

بیشتر بخوانید

پیگیری دیوان بین المللی کیفری برای بازداشت عمر البشیر

تصمیم گامبیا برای خروج از دیوان کیفری بین المللی

برنامه آفریقای جنوبی برای خروج از دیوان کیفری بین المللی

 اتحادیه آفریقا 
یک سوم 124 کشور عضو دیوان بین المللی کیفری، آفریقایی هستند
 رئیس جمهوری سودان به جرم جنایت جنگی تحت تعقیب دادگاه کیفری بین المللی است