وی بر ضرورت اجرای این توافقنامه تاکید کرد. گوترش هشدار داد: آنهایی که حاضر به پذیرش ریسک اقتصاد سبز نیستند، در آینده ای تاریک خواهند زیست.
موضع گیری دبیر کل سازمان ملل در باره توافقنامه تغییرات آب و هوایی پاریس با توجه به اوج گیری اختلافات درباره این توافقنامه بین کشورهای بزرگ صنعتی جهان از یکسو و آمریکا از سوی دیگر صورت گرفته است.
نخستین توافق بین المللی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی در دسامبر 2015 در پاریس به امضای نمایندگان نزدیک به 200 کشور جهان رسید و در سال 2016 به مرحله اجرا در آمد.
این توافق با هدف جلوگیری از افزایش دمای کره زمین بیش از دو درجه سانتیگراد در قرن جاری میلادی منعقد شده است. با این حال دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بر خلاف باراک اوباما که از حامیان اصلی توافقنامه پاریس بود، بارها از این توافق انتقاد کرده و آن را مانع تحقق برنامه های خود برای بهبود وضعیت اقتصاد آمریکا بویژه در بخش انرژی و صنعتی دانسته است.
موضع گیری ترامپ درقبال توافق آب و هوایی پاریس ، نه تنها باعث نارضایی سران دیگر کشورهای صنعتی ونوظهور اقتصادی شده ، بلکه موجب سر خوردگی بسیاری از دموکرات ها در کنگره آمریکا شده است.
بویژه اینکه در جریان نشست اخیر سران گروه هفت ، مخالفت ترامپ با این توافقنامه موجب شد تا آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان از اصطلاح گروه شش علیه یک استفاده کند که اشاره به موضع یکپارچه شش عضو دیگر گروه هفت علیه آمریکا داشت.
موضع ترامپ درباره امتناع از پذیرش توافقنامه آب وهوایی پاریس در واقع انعکاسی از موضع کلی جمهوری خواهان آمریکا در این زمینه است.در صورت عملی شدن وعده ترامپ و خروج آمریکا از این توافقنامه این خطر نیز وجود دارد که کشورهای دیگری نیز که سهمی عمده در انتشار گازهای گلخانه ای و گرمایش زمین بر عهده دارند، به انحای مختلف از زیر بار اجرای مفاد توافقنامه پاریس خودداری کنند که مسلما تحقق این سناریو می تواند مخاطرات غیر قابل جبرانی برای کره زمین و ساکنان آن بدنبال داشته باشد.
به گفته دانشمندان درصورت خروج آمریکا از توافق تغییرات آب و هوایی پاریس، زمین به سطوح خطرناکتری از گرم شدن نزدیک می شود، زیرا آمریکا از عوامل اصلی بالا رفتن دمای هوای کره زمین است.
در واقع با وجود تصدیق آثار فاجعه بار تغییرات آب و هوایی بر کره زمین و ساکنان آن، برخی کشورها بویژه کشورهای پیشرفته صنعتی مانند آمریکا و نیز برخی اقتصادهای نوظهور مانند چین تا قبل از امضای توافقنامه پاریس، از قبول توافقنامه های زیست محیطی که بیشتر ناظر بر کاهش انتشارگازهای گلخانهای است خودداری می کردند.
گازهای گلخانه ای عامل اصلی گرم شدن کره زمین هستند. گرم شدن کره زمین هم اکنون آسیب های زیادی را متوجه ساکنان کشورهای در حال توسعه بویژه در آسیا و آفریقا وارد کرده است، بدون اینکه کشورهایی مانند آمریکا که مسئولیت انتشار بخش قابل توجهی از این گازهای مضر را دارند، درصدداصلاح شیوه های خود و یا کمک به کشورهای آسیب دیده باشند.
اکنون با اجرای توافق پاریس امید می رود تا گام های عملی و مهمی برای بهبود اوضاع مخاطره آمیز آب و هوایی کره زمین بر داشته شود.113/111
بیشتربخوانید:
گوترش: کشورها باید در برابر نقض توافق آب و هوایی پاریس متحد شوند