عراق در 72 ساعت اخیر شاهد افزایش تنشهای سیاسی داخلی است. جمعه گذشته معترضان به نتایج انتخابات پارلمانی عراق تظاهرات برگزار کردند که به درگیری آنها با نیروهای امنیتی منجر شد. در این درگیری شماری کشته و زخمی شدند. پس از این رخداد، عدهای نخست وزیر عراق را متهم کردند که در این درگیری نقش داشته و نیروهای ویژهای را برای مقابله با معترضان به نتایج انتخابات پارلمانی فرستاده است. کمتر از 48 ساعت پس از این رخداد، خبر حمله پهپادی به منزل مصطفی الکاظمی منتشر شد که این خبر توسط وی تائید نیز شد.
به چند دلیل این حمله پهپادی مشکوک است.
تحت الشعاع قرار گرفتن درگیریهای انتخاباتی
اول؛ حمله به منزل نخست وزیر عراق سبب میشود درگیری روز جمعه و کشته و زخمی شدن معترضان تحت الشعاع قرار گرفته و به حاشیه رانده شود. با حملهای که به منزل مصطفی الکاظمی انجام شد، بیش از آنکه صدای معترضان عراقی شنیده شود، این حمله مورد توجه قرار میگیرد. بنابراین، محتمل است که شناسایی عاملان درگیری روز جمعه به فراموشی سپرده شود.
متهم کردن گروههای مقاومت
دوم؛ در پی این حمله بار دیگر گروههای مقاومت عراق در مظان اتهام قرار میگیرند، گروههایی که بیش از همه به نتایج انتخابات پارلمانی معترض هستند و عنوان میکنند نتایج دستکاری شده است. پس از درگیری روز جمعه معترضان و نیروهای امنیتی عراق نیز برخی از جمله قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق اعلام کرده بودند که هدف این درگیری متهمسازی و بدنام کردن گروههای مقاومت است. بنابراین، به نظر میرسد میان تحولات روزهای اخیر عراق ارتباط مستقیمی وجود دارد و این تحولات به نوعی تکمیل کننده هم هستند.
تشدید برخورد با معترضان انتخاباتی
سوم؛ حمله به منزل الکاظمی میتواند عمل به این منجر شود که برخورد با معترضان به نتایج انتخابات پارلمانی عراق تشدید شود زیرا این تظاهرات اگرچه مسالمتآمیز است، اما از دید مخالفان، سبب بروز ناامنی و بیثباتی در عراق شده است. در واقع، ممکن است با «امنیتیسازی» فضا و صحنه سیاسی عراق، این کشور وارد دوره جدیدی از ناامنی و بیثباتی شود، موضوعی که مطلوب مخالفان مقاومت است. این الگوی رفتاری در کشوری نظیر لبنان نیز دیده میشود. مخالفان مقاومت در تلاش هستند لبنان همچنان درگیر ناامنی و بیثباتی باشد. نبود دولت مقتدر و قوی در عراق، لبنان و سوریه یکی از خواستههای مخالفان مقاومت است.
ناامن سازی عراق؛ مطلوب آمریکا
چهارم؛ تنشها در عراق زمانی روند تصاعدی دارد که به مهلت خروج نظامیان آمریکایی از عراق نزدیک میشویم. طبق توافق الکاظمی و جو بایدن، نیروهای رزمی آمریکایی باید پایان سال جاری میلادی از عراق خارج شوند. آمریکا از ابزارهای مختلفی برای باقی مانده در عراق بهره میگیرد. ناامنسازی و بیثباتی در عراق میتواند زمینه بقای نظامیان آمریکایی را در عراق فراهم کند.
با توجه به دلایل ذکر شده، میتوان گفت حمله پهپادی به منزل مصطفی الکاظمی، اقدامی مشکوک بود. در همین راستا نیز «ابوعلی العسکری»، مسئول امنیتی کتائب حزبالله عراق طی پستی در کانال تلگرامیاش به خبر سوء قصد به جان نخستوزیر و حمله پهپادی به منزل محل اقامت او در بغداد واکنش نشان داد و آن را نمایشی خواند. العسکری نوشت: «در عراق هیچکسی حتی تمایلی ندارد برای هدف قرار دادن منزل نخستوزیر، یک پهپاد ضرر کند.» // 114
نویسنده: سید رضی عمادی