«کارلوس پویدمونت» رئیس منطقه کاتالونیای اسپانیا و اوریول خونکایرس معاون وی بار دیگر خواستار برگزاری همه پرسی برای استقلال این منطقه شدند. پویدمونت پیشتر وعده جدایی ایالت کاتالونیا از اسپانیا در صورت پیروزی در همه پرسی استقلال این ایالت را داده بود. همه پرسی برای استقلال کاتالونیا سپتامبر 2017 برگزار خواهد شد. در مقابل هزاران نفر در شهر بارسلون مرکز ایالت کاتالونیا روز یکشنبه در اعتراض به تلاش های احزاب استقلال طلب این ایالت و حمایت از وحدت اسپانیا و ممانعت از برگزاری همه پرسی جدایی ایالت کاتالونیا از اسپانیا تظاهرات کردند.
مساله جدایی طلبی ایالت کاتالونیا دارای دو جنبه است.یک جنبه این مساله به اهمیت ایالت کاتالونیا برای اسپانیا بر می گردد. کاتالونیا ایالتی خودمختار در شمال شرقی اسپانیا با جمعیت 5 /7 میلیون نفری و یکی از ثروتمندترین مناطق این کشور است که یک پنجم از تولید اقتصادی اسپانیا را به خود اختصاص میدهد . با این همه بحران اقتصادی اسپانیا و اعمال سیاست ریاضت اقتصادی و سختیهای مالی باعث افزایش درخواستهای جدایی طلبانه در کاتالونیا شده است.
مردم کاتالونیا از نظر تاریخی نیز از اسپانیا جدا هستند
گذشته از انگیزههای اقتصادی برای جدایی، مردم کاتالونیا از نظر تاریخی نیز از اسپانیا جدا هستند و دارای زبان و فرهنگ خاص خود بوده و حتی به زبانی غیر از زبان اسپانیولی (زبان کاتالانی) صحبت میکنند، به همین دلیل کاتالان ها همواره بر تفاوت خود نسبت به سایر مناطق اسپانیا تأکید کرده اند. در همه پرسی سال 2006، کاتالونیا به ایالتی خودمختار تبدیل شد و اکنون قانون اساسی خود را دارد. در همه پرسی داخلی این ایالت در نوامبر 2014 مشخص شد که حدود 80 درصد مردم کاتالونیا خواستار استقلال از اسپانیا هستند.
هر چند که تظاهرات روز یکشنبه نشان داد که استقلال کاتالونیا مخالفان زیادی نیز دارد. مقامات دولت راستگرای اسپانیا بویژه راخوی نخست وزیر این کشور به این جمع بندی رسیده اند که اگر مانع از ادامه روند جدایی طلبی کاتالونیا نشوند، این فرایند دیگر ایالت های این کشور را نیز در برخواهد گرفت.همین مساله باعث شده است تا مقامات دولت مرکزی و نیز دادگاه قانون اساسی این کشور به هر گونه تحرک دولت محلی یا پارلمان ایالتی کاتالونیا برای عملی کردن استقلال این منطقه واکنش منفی نشان دهند.
برگزیت آغاز روند استقلال طلبی دیگر مناطق جدایی طلب در اروپا
از جمله این تحرکات، تاکید کارلوس پویدمونت، رئیس دولت محلی کاتالونیا پس از همه پرسی برگزیت در بریتانیا در اواخر ژوئن 2016 و رای مثبت مردم آن کشور به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بود. وی تاکید کرد که برگزیت به منزله مقدمه ای برای آغاز روند استقلال طلبی دیگر مناطق جدایی طلب در اروپا از جمله ایالت کاتالونیا محسوب می شود.
پویدمونت قول داد تا در مدت 18 ماه زمینه لازم را برای استقلال از اسپانیا فراهم کند.اقدام آشکار دیگری که در زمینه استقلال طلبی کاتالونیا انجام شد، رای گیری برای آغاز فرایند استقلال این منطقه در پارلمان ایالتی کاتالونیا بود. دو حزب بزرگ استقلال طلب ایالت کاتالونیا یعنی ائتلاف «فهرست واحد ملی گرایان» و «حزب چپ جدایی طلب کاتالونیا» در 27 ژوئیه 2016 با به چالش کشیدن رای دادگاه قانون اساسی اسپانیا در سال 2015، طرحی را برای استقلال کاتالونیا تصویب کردند.
بر اساس این طرح، آنها تصمیم گرفتند تا فرآیند برگزاری همه پرسی یکجانبه ای را برای تکمیل جدایی این ایالت از اسپانیا آغاز کنند. این طرح با 72 رأی مثبت این دو حزب استقلال طلب و 11 رأی منفی حزب کاتالونیا تصویب شد. با این حال دادگاه قانون اساسی اسپانیا در اول اوت 2016 مصوبه پارلمان کاتالونیا را درحمایت از استقلال این ایالت و برگزاری همه پرسی رد کرد.
در عین حال پس از روی کار آمدن مجدد ماریانو راخوی به عنوان نخست وزیر اسپانیا، وی بار دیگر مخالفت صریح مادرید با استقلال کاتالونیا را اعلام کرده است. مساله ای که نشانه عزم دولت مرکزی اسپانیا برای برخورد جدی با جدایی طلبان کاتالونیا است.118/111
بیشتر بخوانید:
دادگاه قانون اساسی اسپانیا، همهپرسی استقلال کاتالونیا را باطل کرد
تعلیق طرح برگزاری همه پرسی استقلال کاتالونیا
مخالفت دولت اسپانیا با همه پرسی استقلال در کاتالونیا/ تحلیل