تحلیل:

ایران پرس: پدیده مهاجرت معکوس اگر چه از مدت‌ها پیش شروع شده، اما با جنگ علیه نوار غزه شتاب گرفته‌ است.

۶۳ روز از جنگ رژیم صهیونیستی علیه باریکه نوار غزه می‌گذرد. یکی از پیامدهای ملموس جنگ برای رژیم صهیونیستی، شدت گرفتن موج مهاجرت معکوس از اراضی اشغالی بود. 

مطابق گزارشی که رسانه‌های صهیونیستی منتشر کردند افرادی که از آغاز عملیات طوفان الاقصی، شمال فلسطین اشغالی را ترک کرده‌اند به نیم میلیون نفر رسید. نکته مهم دیگر اینکه، هیچ  یک از این افراد که سرزمین‌های اشغالی را ترک کرده‌اند، دیگر بازنگشته‌اند.

مهاجرت معکوس پیش از آغاز جنگ غزه در 15 مهر - ۷ اکتبر شروع شده بود. سرویس خدمات مهاجرتی کشور پرتغال اعلام کرده که 21 هزار اسرائیلی برای کسب شهروندی این کشور از ابتدای سال جاری میلادی، درخواست داده اند. آمار و ارقامی که عملا آنها را در رتبه نخست درخواست مهاجرت به پرتغال در مقایسه با شهروندان دیگر کشورها قرار داده است.

چالش‌های اقتصادی و امنیتی، عامل اصلی مهاجرت معکوس از اراضی اشغالی

پیش از آغاز طوفان الاقصی عامل اصلی مهاجرت معکوس از اراضی اشغالی، مسائل و چالش‌های متعدد اقتصادی بود، اما پس از طوفان الاقصی فاکتورهای امنیتی نیز به آن اضافه شد. جنگ سبب بروز ناامنی‌های گسترده در اراضی اشغالی شده، ضمن اینکه مشکلات اقتصادی نیز افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته به ویژه اینکه بیکاری افزایش داشته است.

در فضای پسا طوفان ‌الاقصی وضعیت اقتصادی به شدت وخیم شده ‌است به طوری که شمار بیکاران سرزمین‌های اشغالی در آستانه یک میلیونی شدن است. وزارت کار رژیم صهیونیستی مدتی پیش در بیانیه رسمی اعلام کرد که تا روز بیست و ششم از آغاز عملیات طوفان الاقصی، ۷۶۰ هزار اسرائیلی بیکار شدند؛ آماری که بی‌تردید تا کنون روندی افزایشی داشته است. 

اینک افزون بر مسائل اقتصادی و معیشتی، امنیت پوشالی شهرک‌های صهیونیست‌نشین نیز برملا شده و ساکنان اراضی اشغالی نه تنها از رفاه اقتصادی برخوردار نیستند بلکه بخاطر هراس دائمی از موشک‌های مقاومت، برای خروج از اراضی اشغالی مصمم‌تر شده‌اند. یکی از واژه های ترند در سرچِ گوگل شهروندان اسرائیلی، واژه «خروج از اسرائیل» و یافتن راه های مرتبط با آن است. 

موضوع دیگر اینکه، مهاجران در کنار مهاجرت درصدد کسب تابعیت کشور دیگری نیز هستند. از این رو یک دغدغه بزرگ شهروندان اسرائیلی در شرایط کنونی، یافتن یک کشور خارجی جهت دریافت شهروندی و پاسپورت آن است. مهاجران بیش از همه، کشورهای اروپایی را مقصد مهاجرت خود انتخاب می‌کنند.

 آمارهای رسمی در اراضی اشغالی حاکی از این هستند که میزان درخواست شهروندان اسرائیل برای کسب تابعیت کشورهای پرتغال، آلمان و لهستان افزایش پیدا کرده است. دفتر اتحادیه اروپا در تل آویو اعتراف کرده که روندی رو به رشد از گرایش شهروندان اسرائیلی به مهاجرت به کشورهای عضو این اتحادیه قابل مشاهده است.

با توجه به این شرایط، کابینه امروز و فردای رژیم صهیونیستی باید تدبیری برای جلوگیری از مهاجرت معکوس و بازگرداندن مهاجران بیندیشد، موضوعی که بعید به نظر می‌رسد در کوتاه مدت نتایج مورد نظر تل آویو را در پی داشته باشد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117