ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا رویکرد بی اعتنایی و خروج از پیمان‌های بین المللی از جمله پیمان‌های تسلیحاتی را در پیش گرفته است.

اکنون جهان با چالش بزرگی یعنی عزم جدی آمریکا برای خروج از پیمان های کنترل تسلیحات مواجه شده است.

آمریکا و شوروی، در دسامبر 1987 پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) را امضا کردند. این پیمان، واشنگتن و مسکو را از استقرار موشک های بالستیک و کروز در اروپا با برد بین 500 تا پنج هزار و 500 کیلومتر در اروپا  منع می کرد.

با این حال دولت «دونالد ترامپ» از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان «آی ان اف» را به حالت تعلیق در آورد.

«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهوری روسیه نیز تأکید کرد، این اقدام واشنگتن را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت و مسکو نیز اجرای تعهدات این پیمان را متوقف می‌کند.

دولت ترامپ به بهانه نقض این پیمان از سوی روسیه با توسعه و استقرار یک موشک کروز جدید و به دلیل آن که این پیمان، آمریکا را از گسترش سلاح های جدید برای مقابله با زرادخانه موشکی چین در شرق آسیا بازمی‌دارد، به اعلام خروج آمریکا از این پیمان مهم هسته ای پرداخت. 

در مقابل مسکو نیز آمریکا را متهم به نقض پیمان آی ان اف با استقرار سامانه ضد موشکی در اروپا، توسعه نوع بهسازی شده بمب اتمی تاکتیکی بی -61 و استقرار پهپادهای مسلح در اروپا کرده است.

روسیه در عین حال خواهان پیوستن دو قدرت هسته ای اروپا یعنی فرانسه و بریتانیا به پیمان آی ان اف شده است. 

پس از لغو رسمی پیمان آی ان اف بین آمریکا و روسیه، مقامات ارشد کشورهای اروپایی بارها نسبت به رقابت تسلیحاتی بین کشورها هشدار دادند و اعلام کردند، قاره اروپا در برابر پیامدهای منفی لغو این پیمان موشکی بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود.

این مساله نگرانی شدید آلمان به عنوان مهمترین کشور اروپایی که در دوره جنگ سرد نیز محل تقابل هسته ای آمریکا و شوروی در اروپا بود برانگیخته است.

دغدغه برلین

برلین این دغدغه جدی را دارد که دولت ترامپ با سوء استفاده از فرصت بدست آمده به دلیل خروج از پیمان آی ان اف نه فقط به توسعه موشکهای کروز و بالستیک جدید بپردازد، بلکه کلاهک های هسته ای نوینی را توسعه داده و در اروپا به ویژه در آلمان این تسلیحات جدید را مستقر سازد.

به همین دلیل ژنرال «اِبرهارد زورن» بازرس کل ارتش آلمان، نسبت به لغو  پیمان نیروهای هسته ای میانبرد میان آمریکا و روسیه ابراز نگرانی کرده و خواهان پیمان جدیدی در این زمینه شد.

 ژنرال «زورن» در گفتگو با شبکه «RND» این کشور در این باره گفت:

"به عقیده من، رژیم کنترل تسلیحاتی جدیدی باید بین کشورها ایجاد شود و هر سه کشور روسیه، آمریکا و چین باید به این توافق بپیوندند. این توافق جدید معیاری کلیدی برای تضمین امنیت در اروپا و آلمان است."

این در حالی است که چین پس از مطرح شدن پیوستن این کشور به پیمان ای ان اف، بشدت با این مساله مخالفت ورزیده است.

قاره اروپا صحنه تقابل موشکی و هسته ای آمریکا و روسیه

از دیدگاه مسکو، دولت ترامپ در راستای دکترین هسته ای جدید آمریکا خواهان ساخت و استقرار موشکها و تسلیحات جدید هسته ای برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین است. 

ترامپ دراین زمینه اعلام کرد: "آمریکا تسلیحات هسته ای اش را توسعه خواهد داد، مگر اینکه روسیه و چین توسعه تسلیحات هسته ای شان را متوقف کنند."

با تعلیق اجرای پیمان آی ان اف از سوی آمریکا، دولت ترامپ توسعه و استقرار موشکهای بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میانبرد را در اروپا از سر خواهد گرفت، این اقدام به طور حتم واکنش مقابل روسیه را به دنبال خواهد داشت.

قاره اروپا بدین ترتیب به صحنه تقابل موشکی و هسته ای آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.

در واقع اقدام دولت ترامپ برای خروج از پیمان «نیروهای هسته ای میانبرد» موجب افزایش دور جدیدی از مسابقه تسلیحاتی موشکی و هسته ای و افزایش ناامنی در جهان به ویژه در قاره اروپا خواهد شد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

هشدار پوتین درمورد عواقب خروج آمریکا از «آی ان اف»

اقدام متقابل روسیه؛ دستور پوتین برای تعلیق اجرای پیمان آی ان اف