ایران پرس- روسای گروه میانجی «مینسک» سازمان امنیت و همکاری اروپا ویژه حل مناقشه قره باغ، در پایان سفر خود به باکو و ایروان در بیانیه ای طرفین را به کاهش تنش و رعایت آتش بس دعوت کردند.

«ایگور پاپوف»، «اشتفان ویسکونتی» و «اندرو شوفر» به ترتیب روسای روسی، فرانسوی و آمریکایی گروه مینسک از هفتم تا 11 فوریه با سفر به باکو و ایروان و دیدار با روسای جمهوری و وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان و بررسی راهکارهای حل مناقشه قره باغ و بازدید از مناطق مشخص در منطقه مورد مناقشه، بیانیه مشترکی را از نتایج سفر خود صادر کردند.

در این بیانیه نمایندگان گروه مینسک ضمن ابراز نگرانی از درگیریها در منطقه مورد مناقشه قره باغ، طرفین را به برداشتن گام های بیشتر در راستای کاهش تنش و رعایت رژیم آتش بس در منطقه مورد مناقشه قره باغ دعوت کردند.

مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ به درگیری نظامی تبدیل شد.

در نتیجه این مناقشه منطقه قره باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان همجوار آن تحت اشغال نیروهای ارمنستان درآمد.

تاکنون میانجی گری بین المللی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به ریاست مشترک روسیه، فرانسه و آمریکا برای حل مسالمت آمیز این مناقشه نتیجه ای در پی نداشته است.

ناتوانی گروه مینسک برای حل مناقشه قره باغ

بیانیه جدید گروه مینسک نشان دهنده ناتوانی این گروه در حل مناقشه قره باغ است.

طرفین بحران قره باغ با موضع گیری سر سختانه بر سر مناطق مورد مناقشه امکان دستیابی به هرگونه صلح را غیر ممکن ساخته اند.

از سوی دیگر اعضای گروه مینسک در کنار تلاش ظاهری برای حل بحران به فروش تسلیحات نظامی به طرفین این درگیری نیز ادامه می دهند.

ترکیبی از ناتوانی در حل بحران و سرسختی طرفین در کنار فروش مداوم تسلیحات نظامی، جوی خطرناک درارتباط با مناقشه قره باغ بوجود آورده که ممکن است به رویارویی مجدد آذربایجان و ارمنستان بیانجامد. اقدامی که به سود هیچ یک از این دو کشور نیست و تنها زمینه ساز بحران و سود بیشتر برای بازیگران ثالث خواهد شد.

دیوید شانانزاریان David Shahnazaryan کارشناس موسسه استراتفور stratfor با محتمل دانستن درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان معتقد است: تسلیحات موجود در سطح منطقه نه تنها تنوانسته است موجب امنیت شود بلکه ناامنی و نگرانی بازیگران را در کنار خطر بروز جنگ گسترده تقویت کرده است. همچنین ناهماهنگی و منافع متضاد اعضای گروه مینسک به پیچیده شدن بحران کمک کرده است.

ادامه مناقشه قره باغ به سود جمهوری آذربایجان و ارمنستان نیست

جمهوری آذربایجان و ارمنستان بایستی درک کنند که افزایش عمق بحران به سود هیچ یک از این دو کشور نیست و رویارویی نظامی در قره باغ برنده ای نخواهد داشت.

آنچه در مناقشه قره باغ ضروری است کاهش رقابت تسلیحاتی و گفتگو برای پذیرش شرایطی منطقی است که به کنترل تنش و حرکت به سمت صلح منجر شود. 134/110

نویسنده: منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید:

گزارش: مناقشه قره باغ و 20 سال مذاکرات نافرجام

امیدواری وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان برای پیشرفت در مذاکرات مناقشه قره باغ

تاکید بر حل مناقشه قره باغ

درخواست علی اف از ترامپ برای ورود به مناقشه قره باغ/تحلیل