درگیری دریایی بین شناورهای روسی و اوکراینی در نوامبر 2018 در تنگه کرچ نیز بر تنش های کنونی تا حد زیادی افزوده است.
درعین حال دولت غربگرای اوکراین برای مقابله با افزایش نفوذ روسیه در دریای سیاه ، خواهان حضور دریایی دائمی شناورهای رزمی ناتو در دریای سیاه شده است.
در جدیدترین موضع گیری در این زمینه، "پترو پوروشنکو" رئیس جمهور اوکراین در سخنانی خواهان افزایش حضور ناتو در دریای سیاه شد.
پوروشنکو در بیان دلیل این مساله اعلام کرد، پس از ضمیمه سازی غیر قانونی کریمه، توازن قدرت در دریای سیاه به صورت کامل بر هم خورده و به همین دلیل حضور کشتی های ناتو می تواند عاملی برای ثبات به شمار آید.
پس از درگیری دریایی روسیه و اوکراین در نوامبر 2018 و درخواست کییف برای افزایش حضور دریایی کشورهای عضو ناتو در دریای سیاه، ناتو و در راس آن آمریکا بر حضور دریایی خود در دریای سیاه افزوده است. در این راستا آمریکا در چند نوبت به اعزام ناوهای رزمی به دریای سیاه اقدام کرده است.
دریادار "لیزا فرانچتی" Lisa Franchetti فرمانده ناوگان ششم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد: هدف از این ماموریت دریایی تامین امنیت و تقویت روابط با متحدان ناتو در منطقه است.
واشنگتن هدف از این اقدام را کمک به تحکیم ثبات در منطقه پرتنش دریای سیاه و آمادگی بیشتر نیروهای آمریکایی و ناتو اعلام کرده است.
اقدام های ناتو و آمریکا واکنش فوری مسکو را به دنبال داشته و روس ها ناوهای جنگی خود را مامور رصد تحرکات ناوهای غربی کرده اند. از دیدگاه روس ها حضور ناوها و نیروهای نظامی غربی در دریای سیاه به منزله تهدیدی علیه امنیت ملی روسیه است و بارها در این زمینه به ناتو و آمریکا هشدار داده اند.
استراتژیست های روسی معتقدند که تهدیدهای دریایی از سوی بلوک غرب بویژه در دریای های پیرامونی روسیه در مرزهای غربی این کشور افزایش یافته است. به همین دلیل در دکترین دریایی جدید روسیه بر تقویت حضور در دریای سیاه تاکید شده که این نشانه واضحی در زمینه تقویت حضور و افزایش آمادگی دریایی روسیه برای مقابله با تهدیدهای ناتو بویژه آمریکا محسوب می شود.
ضمن اینکه مسکو، تقویت حضور ناوگان دریایی ناتو به ویژه آمریکا در دریای سیاه را گام دیگری برای تقویت حضور آن در منطقه قفقاز می داند که روسیه دارای منافع حیاتی در آن است.
دریادار "ولادیمیر کومویدوف" Vladimir Komudiev فرمانده سابق ناوگان دریای سیاه روسیه در واکنش به افزایش حضور نظامی آمریکا در این منطقه می گوید: آمریکا برای تهدید روسیه تنها می تواند شمار ناوهای جنگی خود را در دریای سیاه افزایش دهد تا واکنش مسکو را به این مساله بسنجد. ناتو در چارچوب تقویت استقرار نظامی در شرق اروپا اکنون اقدام های جدی را برای ایجاد ناوگانی در دریای سیاه آغاز کرده و مسلماً درخواست جدید رئیس جمهور اوکراین را دستاویز اقدام های آتی خود قرار می دهد.
می توان پیش بینی کرد، روند نظامی گری و استقرار انواع تجهیزات نظامی در دریای سیاه که اکنون به صورت رقابت بین روسیه و ناتو نمود پیدا کرده است در آینده نزدیک روند پرشتاب تری به خود خواهد گرفت و حوزه دریای سیاه را به حوزه ای با چالش های امنیتی جدی تبدیل خواهد کرد.
نویسنده: میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
اوکراین موضوع جدال غرب و شرق در شورای امنیت
خرید تسلیحاتی اوکراین و اعتراض مسکو
امضای قانون گسترش کنترل اوکراین بر دریای سیاه؛ افزایش تنش ها بین مسکو و کی یف/تحلیل