ایران پرس: نظامی سازی فضا طی سال های اخیر به دغدغه جدی تبدیل شده است به ویژه اقدامات آمریکا در فضا سبب افزایش نگرانی ها برای روسیه شده است.

در این راستا معاون وزیر خارجه روسیه آغاز مذاکرات برای منع استقرار تسلیحات در فضا و نظامی شدن فضا را خواستار شد.

"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه در این زمینه ضمن تاکید بر اینکه مسکو خواهان آغاز مذاکرات درباره ایجاد ساز و کاری بین المللی برای منع استقرار تسلیحات در فضا، بکارگیری زور، تهدید دستگاه های فضایی و هرگونه رقابت تسلیحاتی فضایی است ، تصریح کرد: هدف مهم جهانی، جلوگیری از رقابت تسلیحاتی در فضا است. 

موضوع استقرار تسلیحات فضایی از مسائل اصلی مورد اختلاف روسیه و آمریکا است.آمریکا طی سال های اخیر به ویژه در دوران ریاست جمهوری ترامپ فعالیت های فضایی خود را گسترش داد. ترامپ ضمن تاکید بر گسترش فعالیت های نظامی در فضا ، فرمان تشکیل نیروی فضایی را به عنوان یکی از شاخه‌های نیروی مسلح آمریکا داد و در 19 فوریه 2019  نیز دستورالعملی را امضا کرد که براساس آن فرآیند تشکیل "نیروی فضایی آمریکا" برای مقابله با تهدیدات در حریم فضایی آغاز شد.

گسترش فعالیت های نظامی در فضا در حالی از سوی واشنگتن دنبال می شود که مسکو بارها به واشنگتن در مورد نظامی سازی فضا و پیامدهای چنین اقدامی هشدار داده و خواستار مذاکره برای رفع این اختلافات شده است. از نظر مسکو، فعالیت های آمریکا در فضا در راستای سیاست تهاجمی آمریکا صورت می گیرد. وزارت خارجه روسیه چندی پیش هشدار داد طرح‌های ارتش آمریکا برای «سلطه بر فضا» می‌تواند باعث از سرگیری مسابقه تسلیحاتی شود.

این در حالی است که آمریکا نیز بطور متقابل روسیه را به طراحی و ساخت سلاح های پیشرفته برای حمله به اهداف فضایی به ویژه ماهواره های نظامی متهم می کند. اتهامی که مقامات روسیه آن را رد کرده و ماموریت نیروهای مسلح این  کشور در فضا را صرفا دفاعی می دانند.

اقدامات فضایی گسترده آمریکا در عرصه فضا نزد کشورهای دیگر از جمله کشورهای اروپایی نیز پذیرفته شده نیست چنانکه "فلورانس پارلی" وزیر دفاع فرانسه چندی پیش گفت: دیگر به فضا به عنوان یک ملک مشترک در خدمت دانش نگاه نمی شود بلکه فضا به محل رقابت قدرت ها برای سلطه بر جهان تبدیل شده است.

در واقع ادامه اقدامات واشنگتن می تواند در آینده به رویارویی نظامی در فضا میان کشورها به ویژه میان روسیه ،چین و آمریکا منجرشود که این موضوع  به اندازه مسابقه تسلیحات هسته‌ای خطرناک است. مقامات روسیه همواره تاکید کرده اند که آنها آماده مذاکره و اجرای توافق نامه است.

"میخاییل اولیانوف" نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، با انتقاد از رویکرد غرب در تسلیحاتی کردن فضا، گفت:غرب ابتکارات روسیه با هدف جلوگیری از استقرار سلاح در فضا را به بهانه عدم موافقت با تعریف "تسلیحات در فضا" رد می‌کند.

افزایش توان نظامی در فضا به ویژه پس از افزایش رقابت های تسلیحاتی میان روسیه، آمریکا و چین، اثر بی‌ثبات‌کننده‌ای بر ثبات راهبردی و امنیت بین‌الملل دارد.

« مایک ویگستون» فرمانده نیروی هوایی بریتانیا در این زمینه هشدار داد: جنگهای آینده در فضا رخ خواهد داد.

حقوق بین المللی فعالیت های فضایی را صلح آمیز اعلام کرده است. این در حالی است که آمریکا، روسیه، چین وبرخی کشورهای اروپایی چون فرانسه فرماندهی های عملیاتی فضایی را تاسیس کرده و دکترین جنگ فضایی را تدوین کرده اند. این کشورها حتی واحدهای جنگ نظامی فضایی را تشکیل داده اند و اعلام کرده اند که حملات به ماهواره های غیر نظامی و یا نظامی نیز به معنی اعلام جنگ است.

در این شرایط عدم پایبندی هر یک از این کشورها بر قراردادهای موجود می تواند شعله جنگی فرامرزی را که تصوری بر آن نیست شعله ور سازد چنانکه  ژنرال "جان ویلیام جی ریموند" فرمانده عملیات های فضایی نیروی هوایی آمریکا هشدار داد: فضا  نیز همچون هوا، دریا و زمین به یک منطقه برای میادین جنگی تبدیل شده است اما هدف این نیست که درگیر مناقشه ای شویم که در فضا آغاز شود و یا به فضا کشیده شود.

این موضع گیری نشان می دهد آمریکا همچنان بی توجه به قوانین بین المللی در مورد فضا به نظامی کردن آن می اندیشد و به همین دلیل به نظر نمی رسد از پیشنهاد روسیه  در مورد فضا استقبال کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112 

 بیشتر بخوانید:

هشدار روسیه درباره ساخت تسلیحات بیولوژیک توسط آمریکا