در آخرین موضع گیری دراین زمینه سازمان ملل از آمریکا خواست به توافقنامههای میزبانی سازمان ملل به ویژه در مورد وزیر امور خارجه ایران پایبند باشد.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل با اشاره به تحریم محمدجواد ظریف توسط آمریکا و مشکلات احتمالی ناشی از این تحریمها بر موضوع حضور وی در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل، از آمریکا خواست به تعهدات خود به عنوان کشور میزبان سازمان ملل پایبند باشد.
دوجاریک سخنگوی سازمان ملل در نشستی مطبوعاتی اعلام کرد: "واشنگتن باید به تعهدات خود در مورد ظریف عمل کند."
دولت آمریکا در 1 اوت 2019، وزیر امور خارجه ایران را در چارچوب سیاستهای خصمانه خود علیه ایران و در تداوم سیاست فشار حداکثری علیه تهران مورد تحریم قرار داد. واشنگتن دلیل این اقدام را «سخنگویی» ظریف به نمایندگی از ایران در سراسر جهان اعلام کرد.
این اقدام غیر منطقی و غیر قانونی دولت ترامپ با انتقاد گسترده در داخل و خارج از آمریکا روبرو شد. علاوه بر تعداد زیادی از نمایندگان کنگره آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و چین هم از این اقدام ابراز تأسف کردند.
در واکنش به این اقدام واشنگتن، ظریف با اشاره به اینکه هیچ اموالی خارج از ایران ندارد، تاکید کرد: "این تحریمها روی او هیچ اثری ندارد." به باور وزیر خارجه ایران تنها تاثیر و احتمالاً تنها هدفِ قرار دادن نام وی در فهرست تحریمهای آمریکا محدود کردن توانایی او برای برقراری ارتباط است.
اهداف واشنگتن از تحریم ظریف
هدف واشنگتن از این اقدام در وهله نخست، ایجاد اختلال در زمینه ارتباطات و تعاملات دیپلماتیک و سیاسی ظریف از طریق محدود کردن وی به ویژه در جریان سفر به آمریکا است.
در این راستا، در جریان سفر اخیر ظریف به نیویورک، دولت آمریکا آشکارا اعلام کرد که ظریف و حتی هیات دیپلماتیک ایران در سازمان ملل فقط حق تردد بین مقر سازمان ملل و محل نمایندگی ایران و فرودگاه بین المللی جان اف کندی نیویورک را دارند.
دولت ترامپ به زعم خود با این تصمیم نابخردانه، تلاش کرد تا مانع از شرکت ظریف در نشست ها و یا شرکت در مجامع دانشگاهی و اندیشکده ها شود.
با این حال تلاش رسانههای آمریکایی برای مصاحبه با ظریف در محل نمایندگی ایران در نیویورک نشان داد که به رغم این گونه مانع تراشی ها، مواضع حق طلبانه و منطقی ایران به گوش مردم آمریکا و جهان می رسد.
دولت ترامپ بی شرمانه مدعی شده که ظریف مشروعیت سخن گفتن از جانب ایران را ندارد. در این زمینه «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا در سخنانی نابخردانه گفت: "این کارمان این پیام را ارسال میکند که ما محمدجواد ظریف را سخنگویی نامشروع برای ایران قلمداد میکنیم."
معلوم نیست که چه کسی یا چه نهادی این صلاحیت را به سیاستمدار تندرویی مانند بولتون که سابقه طولانی در دشمنی با ملت ایران دارد داده است که در باره مشروعیت ظریف سخن بگوید؟؟
با توجه به در پیش بودن نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، مقامات ارشد این نهاد بین المللی در صدد هستند تا به توجه به سفر ظریف برای شرکت در این نشست مهم، از هم اکنون موانع ایجاد شده توسط دولت «دونالد ترامپ» را بر طرف کنند.
طبق توافقنامه سازمان ملل و آمریکا، این کشور به عنوان میزبان نباید هیچ مانعی در مسیرهای حرکت از مقر سازمان ملل به سمت دفاتر مرکزی نمایندگی کشورها و بالعکس و نیز سفر مقامات کشورهای عضو سازمان ملل برای شرکت در رویدادهای این سازمان ایجاد کند.
هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل 17 سپتامبر در نیویورک آغاز میشود. انتظار می رود مقامات ارشد ایران در نشست مجمع عمومی به رغم کارشکنی های آمریکا با قدرت و صلابت شرکت کنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
دوجاریک در واکنش به تحریم ظریف؛ آمریکا باید به تعهدات خود در قبال سازمان ملل پایبند باشد
تخت روانچی در نامه ای به گوترش؛ تحریم ظریف مغایر حقوق بین الملل است
تحریم، هزینه "نه" ظریف به آمریکا/تحلیل