مایکل فخری پیش تر در گزارشی اعلام کرده بود که در دسامبر۲۰۲۳، ساکنان نوار غزه ۸۰ درصد از جمعیت قحطی زده جهان را تشکیل می دادند و در تاریخ جنگها سابقه ندارد که ملتی با این سرعت دچار قحطی و گرسنگی شوند.نکته مهم اینکه وضعیت ساکنان غزه به دلیل تداوم جنگ بی رحمانه رژیم صهیونیستی علیه آنها از یک سو و ممانعت از ارسال کمک های بشر دوستانه بین المللی از جانب این رژیم اکنون به مراتب وخیم تر و دهشتناک تر از آن زمان است.
این نخستین بار نیست که نهادهای بین المللی و منطقه ای خواهان تحریم اسرائیل به دلیل جنایات بی سابقه آن در جنگ غزه شده اند. در اواخر اوت ۲۰۲۴ نیز دیدبان حقوق بشر اروپا-مدیترانه در بیانیهای در باره دستورات مکرر تخلیه مناطق غزه توسط رژیم صهیونیستی هشدار داد و از کشورهای جهان خواست این رژیم را تحریم و حمایت از آن را متوقف کنند.
این مساله با توجه به شمار فزاینده و آمار وحشتناک شهدا و زخمی های فلسطینی ساکن غزه به دلیل نسل کشی آنها توسط رژیم صهیونیستی که اعتراضات گسترده جهانی از جمله در اروپا و آمریکا را برانگیخته است معنا پیدا می کند. طبق آمارها شمار شهدا که بیشتر آنها را کودکان و زنان تشکیل می دهند به ۴۱ هزار نفر و شمار زخمی ها به ۹۵ هزار نفر رسیده و بخش اعظم باریکه غزه نیز به طور کامل ویران شده است. در این جنگ علاوه بر تخریب گسترده و گرسنگی که جان صدها کودک فلسطینی را گرفته و یکی از بدترین فجایع انسانی در جهان محسوب میشود، بیش از ۱۰ هزار فلسطینی دیگر هم مفقود شدهاند.
مسلما این جنایات فجیع بدون کمک های گسترده نظامی و تسلیحاتی آمریکا که حدود ۵۰ هزار تن انواع سلاح و مهمات را برای اسرائیل ارسال کرده امکان پذیر نبوده است. به رغم اینکه در داخل آمریکا اعتراضات گسترده ای از جانب مردم به خصوص دانشجویان و حتی اعضا و کارکنان نهادهای فدرال مانند وزارت خارجه و وزارت امنیت داخلی و نیز نخبگان و اندیشمندان درباره سیاست حمایت گرانه دولت بایدن در قبال اسرائیل صورت گرفته و می گیرد اما کاخ سفید هم چنان بر روند تسلیح رژیم صهیونیستی را ادامه می دهد. ضمن اینکه سایر کشورهای غربی نیز هم چنان به رغم برخی محکومیت های ظاهری روابط تجاری و اقتصادی و حتی نظامی با تل آویو را حفظ کرده و بدین ترتیب به رژیم صهیونیستی برای تداوم اقدامات جنایتکارانه اش یاری می رسانند.
تسلیحات آمریکایی و انگلیسی بلای جان فلسطینیان
البته در اروپا و آمریکا تلاش های بسیاری برای تحریم تسلیحاتی رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. از جمله در ماه مه ۲۰۲۴ میلادی ۸۸ نماینده دموکرات کنگره آمریکا در نامهای به جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، خواستار ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی به اسرائیل شدند. پیش از آن ۴۰ نماینده کنگره آمریکا که نام نانسی پلوسی رئیس سابق مجلس نمایندگان هم در میان اسامی آنها دیده میشد در نامهای از بایدن خواسته بودند تا فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی را متوقف کرده و کمکهای واشنگتن به این رژیم را مشروط کند.
در اروپا نیز بسیاری از سازمان های حقوق بشری خواهان توقف ارسال تجهیزات نظامی و تسلیحات به اسرائیل شده اند. از جمله «مرکز بین المللی عدالت برای فلسطینیان» خواستار تحریم تسلیحاتی کامل اسرائیل توسط بریتانیا شد.این درخواست ها تا حدی موفقیت آمیز بوده است. در این راستا دولت بریتانیا در۲ سپتامبر ۲۰۲۴ اعلام کرد که به علت وجود احتمال استفاده از تسلیحات انگلیسی توسط اسرائیل برای نقض قوانین بینالمللی، صادرات برخی تسلیحات به رژیم صهیونیستی را به حالت تعلیق در میآورد. جاناتان پورسل، مسئول روابط عمومی «مرکز بین المللی عدالت برای فلسطینیان» با اشاره به اینکه بریتانیا ۳۰ مورد از ۳۵۰ مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل را به حالت تعلیق درآورده است، تصریح کرد: دولت بریتانیا با اتخاذ این تصمیم در نهایت پذیرفت که اسرائیل حقوق بشر بین المللی را به شدت به خطر انداخته است.
تحریم اسرائیل؛ نجات غزه
یکی دیگر از اقدامات نمایان برای تحت فشار قرار دادن و منزوی ساختن رژیم صهیونیستی که در ماههای اخیر با تداوم جنگ خونبار غزه تشدید شده است گسترش جنبش تحریم اسرائیل در سطح جهانی است. در این راستا روزنامه آمریکایی روزنامه والاستریتژورنال چندی قبل در گزارشی نوشت جنبش تحریم اسرائیل در پی تداوم جنگ آن علیه باریکه غزه ضمن گسترش روز افزون، شاهد پیوستن اقشار مختلف جوامع غربی به ویژه دانشگاهها به این جنبش است. به نوشته این روزنامه، از آغاز حملات رژیم صهیونیستی به غزه پس از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر، عرصه برای جنبش حامیان تحریم این رژیم دستخوش یک تغییر بزرگ شده است. در نتیجه این عملیات و جنگ غزه که متعاقب آن به راه افتاد برخی از اهداف بلندمدت جنبش تحریم اسرائیل و سازمانهای حامی فلسطین محقق شدهاند.
جنبش« بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم اسرائیل»(بیدیاس)کمپینی بینالمللی برای فشار بر رژیم صهیونیستی به دلیل اشغال اراضی فلسطینی و شهرکسازی در این اراضی است.این جنبش که در سال ۲۰۰۵ با حمایت ۱۷۱ فلسطینی ایجاد شد تاکنون توانسته همراهان زیادی را در سراسر جهان از جمله در اروپا و آمریکا بدست آورد. البته رژیم صهیونیستی و آمریکا تلاش گسترده ای را برای مقابله با این جنبش و اقدامات آن صورت داده اند.
مساله مهم این است که به رغم محکومیت های جهانی گسترده اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه اما تاکنون اقدامات هماهنگ بین المللی برای تحریم این رژیم صورت نگرفته و صرفا شاهد اقدامات انفرادی برخی کشورها بوده ایم. در این راستا گوستاوو پترو، رئیسجمهور کلمبیا در ۲۱ اوت ۲۰۲۴ در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که این کشور صادرات زغالسنگ به اسرائیل را رسما متوقف کرده است. کلمبیا دو ماه قبل نیز روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی را قطع کرده بود. این اقدام که می توان آن را به مثابه مقدمه ای برای اقدامات مشابه از جانب سایر کشورها قلمداد کرد با استقبال حماس مواجه شده است. در بیانیه حماس با استقبال از اقدام دولت کلمبیا تاکید شده که سایر کشورهای جهان نیز باید از چنین اقدامی الگو گرفته و دولت نژادپرست صهیونیستی را تحریم و منزوی کنند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر