به گزارش ایران پرس به نقل از روزنامه القدس العربی، «موثونی وانیکی»، مدیر منطقه شرق و شاخ آفریقا و منطقه دریاچه های بزرگ در سازمان عفو بین الملل در این باره گفت، از سال 2014 تا کنون، دهها دانشجو به سبب برگزاری تظاهرات در اعتراض به نقض حقوق بشر در دارفور، کشته و یا مجروح شده اند و یا از دانشگاه های سودان اخراج شده اند.
سال 2016، جنبشی علیه تعرضات علیه دانشجویان اهل منطقه دارفور در جامعه مدنی سودان به راه افتاد؛ بسیاری از ناظران معتقدند این دانشجویان هدف حملات برنامه ریزی شده قرار می گیرند.
دولت خرطوم نوامبر 2016 به رهبران احزاب مخالف و فعالان حقوق بشری اجازه برگزاری تجمع اعتراضی در مقابل دادگاه قانون اساسی نداد؛ این افراد قصد داشتند به آنچه که آن را حملات هدفمند دستگاه های امنیتی سودان ضد دانشجویان در دانشگاه های این کشور می نامیدند، اعتراض کنند.
بازداشت و شکنجه دانشجویان اهل دارفور، ادامه اقدامات سرکوبگرانه دولت سودان در منطقه دارفور از زمان آغاز نزاع در این منطقه در سال 2003 است، چنانچه این اقدامات مانعی در مقابل تحصیل این دانشجویان در دانشگاه های سودان است.
سازمان عفو بین المللی، با تاکید بر غیرقابل قبول بودن این گونه تعرضات تعمدی و شرم آور ضد دانشجویان، بر ضرورت توقف این اقدامات تاکید کرد.
این گزارش نشان می دهد؛ مزدوران دستگاه های اطلاعاتی و امنیت ملی سودان و نیز دانشجویان هوادار حزب حاکم کنگره ملی سودان، مجریان این گونه حملات هستند.
سازمان عفو بین الملل برای تنظیم گزارش مربوط به حملات سیاسی ضد دانشجویان اهل دارفور، دهها مصاحبه در فاصله اکتبر 2015 – اکتبر 2016 با فعالان حقوق بشری، وکلای مدافع، خبرنگاران و دانشجویان انجام داده است که بیشتر این مصاحبه ها با دانشجویانی انجام شده است که پس از اخراج از دانشگاه های سودان برای ادامه تحصیل به خارج از این کشور رفته اند.
به گفته برخی از این دانشجویان، مهاجمان، آنها را به اتهام حمایت از گروه های مسلح مخالف دولت خرطوم، مورد حمله قرار داده اند؛ اتهامی که این دانشجویان آن را انکار می کنند؛ برخی از این دانشجویان نیز درخواست خود مبنی بر اجرای سیاست معافیت دانشجویان اهل دارفور از پرداخت هزینه دانشگاه ها را علت این حملات می دانند.
دولت سودان در خلال انجام مذاکرات صلح با گروه های مسلح دارفور در فاصله سال های 2006 – 2011 ، با سیاست عفو دانشجویان دارفور از پرداخت هزینه دانشگاه ها، موافقت کرده بود.
وانیکی تاکید کرد، نمی توان در مقابل نقض حقوق دانشجویان اهل دارفور و جلوگیری از تحصیل آنان به سبب بیان نظرات و تشکیل انجمن، سکوت کرد و دولت سودان باید با انجام تحقیقات کامل، مسوولان این اقدامات را مجازات کرده و زیان های وارده به این دانشجویان را جبران کند.
سازمان عفو بین الملل، محدود کردن اختیارات دستگاه های اطلاعاتی سودان در بازداشت و توقیف افراد و ایجاد سیستمی قضایی برای نظارت بر این مساله برای جلوگیری از نقض حقوق آنان را خواستار شد. 125/110
بیشتر بدانید:
خرطوم، مانعی در مقابل آشتی های قبیله ای در دارفور
رضایت سودان از تصميم شوراي حقوق بشر سازمان ملل درباره اين کشور