ایران پرس: در ادامه توجه و اقبال کشورهای جهان به ائتلاف‌ها و سازمان‌های غیر آمریکایی و غربی، مصر برای عضویت در «بریکس» درخواست داد.

به رغم فشارهای آمریکا به کشورهای مختلف برای دور شدن از مسکو، مصر خواستار تقویت روابط تجاری و همکاری‌های اقتصادی با روسیه است.

بریکس نام گروهی به رهبری قدرت‌های اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای عضو برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده‌است. 

«گرگوری بوریسنکو» سفیر روسیه در مصر در این زمینه گفت: "مصر درخواست خود را برای پیوستن به گروه بریکس ارائه کرده است چون بریکس در حال حاضر یکی از تلاش‌هایی که دنبال می‌کند، تغییر تجارت به ارزهای جایگزین (دلار) است خواه ارزهای ملی یا یک ارز مشترک جدید است و  مصر علاقه زیادی به آن دارد."

وی برعلاقه قاهره به تقویت همکاری‌های تجاری و اقتصادی با روسیه تاکید کرد و گفت: "مکانیسم‌های جدید پرداخت برای مراودات و تراکنش‌های تجاری در حال ایجاد است."

تلاش مصر برای تقویت روابط با مسکو به رغم تلاش‌های جهانی آمریکا برای منزوی کردن روسیه انجام شده است. کما اینکه اخیرا  قاهره درخواست واشنگتن برای بستن حریم هوایی مصر به روی هواپیماهای روسیه را رد کرد.

به دلیل روابط حسنه و و رو به گسترش مصر و روسیه، آمریکا همواره تلاش کرده تا به ویژه در سال های اخیر با استفاده از سیاست چماق و هویج یعنی سیاست تهدید و ترغیب و به خصوص از طریق بازی کردن با کارت «کمک‎های نظامی سالیانه آمریکا به مصر»، قاهره را وادار به دور شدن از مسکو نماید.

با این حال این تلاش ها با مخالفت مصر مواجه شده است. اقدامات قاهره در حفظ روابط با روسیه و تلاش برای عضویت در نهادها و سازمان‌های غیر غربی سبب شده که برخی تحلیلگران این اقدامات را رویگردانی مصر از غرب ارزیابی کنند.

اعلام درخواست مصر برای پیوستن به بریکس در شرایطی انجام شده که وزرای خارجه بریکس در 2 ژوئن در «کیپ تاون» نشستی برگزار کردند. برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی اعضای اصلی گروه بریکس است و نام این گروه از حروف ابتدایی نام این پنج کشور گرفته شده است.

در این نشست دیپلمات‌های ارشد 12 کشور که خواهان پیوستن به بریکس هستند نیز حضور داشتند.

آرژانتین، بنگلادش، کومور، کوبا، جمهوری دموکراتیک کنگو، مصر، گابن، اندونزی، ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ونزوئلا خواهان عضویت در بریکس هستند.

قدرتها و اقتصاد‌های نوظهور جهان در سال 2009 اقدام به تاسیس اتحادیه‌ای سیاسی و اقتصادی برای همکاری بدون حضور قدرت‌های غربی کردند که بریکس نام گرفت.

چین و روسیه با قرار گرفتن در راس گروه بریکس به دنبال پایان بخشیدن به سلطه دلار و قدرت اقتصادی غرب در مراودات تجاری هستند. به مرور سایر کشور‌های در حال توسعه نیز به عضویت در این نهاد اقتصادی علاقه‌مند شدند.

گروه بریکس نمادی از تمایل کشورهای پنج گانه عضو آن که چهار کشور آن یعنی چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی جزو اقتصادهای نوظهور محسوب می شوند برای مشارکت در مدیریت اقتصاد جهانی و رقابت در برابر گروه 7 است که از اقتصادهای برتر صنعتی بلوک غرب تشکیل شده است.

در این راستا، روسیه خواهان آن است تا اعضای گروه بریکس به طور فعال در اصلاح نظام مالی و اقتصاد جهانی گام بردارند تا شرایط برای توسعه و رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه در محیطی عادلانه فراهم گردد.

ظرفیت‎‌‌های بریکس برای تبدیل شدن به قطب اثرگذاردر اقتصاد بین‎ الملل 

گروه بریکس از نظر جمعیتی بیش از 40 درصد جمعیت جهان را شامل می شود و از 14 سال پیش و با هدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی کشورهای درحال توسعه و همچنین ایجاد نهادهای موازی بین المللی همچون بانک های توسعه ای و نظام تجاری جدید شروع به کار کرده است.

بریکس ظرفیت‎‌‌های بسیار مهمی برای توسعه پرشتاب اقتصادی و تبدیل شدن به قطب اثرگذار و تعیین کننده در اقتصاد بین‎ الملل دارد. همین مساله باعث شده تا روسیه همواره خواهان تقویت و گسترش دامنه فعالیت این گروه بوده و در این میان «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نقش مهمی را در تقویت بریکس ایفا می کند.

پوتین تاکید کرده است: "کشورهای گروه بریکس باید به کمک هم به کاستی های نظام مالی جهانی پایان دهند و لزوم استفاده از ارزهای خاص به ویژه دلار آمریکا برای تجارت و ذخیره خارجی را از میان بردارند."

پوتین پیشنهاد داده است: "عضای گروه بریکس به طور فعال در اصلاح نظام مالی و اقتصاد جهانی گام بردارند تا شرایط برای توسعه و رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه در محیطی عادلانه فراهم گردد."

«مهدی خورسند» کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه شاید مهمترین جنبه عملکرد بریکس ضربه‌ به نظم لیبرالی حاکم بر دنیا باشد می گوید: "بریکس که به گفته اقتصاددانان کمتر از 10سال آینده نصف اقتصاد دنیا را در اختیار خود دارد، اولین اقدامش، کاهش سهم دلار از تجارت دوجانبه و چند‌‌جانبه اعضای این پیمان بوده است."

نویسنده: میرطاهر

117