روز یکم اکتبر مردم منطقه خود مختار کاتالونیا که در شمال شرق اسپانیا واقع شده است، برای رای به استقلال این منطقه پای صندوق‌های رای رفتند.

به گزارش روز دوشنبه مونیتورینگ ایران پرس، سی ان ان در گزارشی درباره این همه پرسی نوشت؛

دولت مرکزی اسپانیا این همه پرسی را غیر قانونی خوانده و از همه امکانات برای جلوگیری از برگزاری آن استفاده کرد.

اما همانگونه که گفته شد، مقامات کاتالونیا بدون توجه به این اقدامات مادرید، بر برگزاری همه پرسی استقلال پافشاری کرده و از تصمیم خود عقب نشینی نکردند.

این همه پرسی، اسپانیا را در یکی از بدترین بحران های سیاسی تاریخش از زمان دیکتاتوری ژنرال فرانکو تا به امروز، که چیزی در حدود 4 دهه از آن می گذرد، قرار داده است.

رابطه کاتالونیا و اسپانیا چگونه است؟

منطقه خود مختار کاتالونیا منطقه ای ثروتمند در شمال شرق اسپانیا است.

این منطقه یکی از 17 مناطق خودمختار کشور اسپانیا است که دارای دستگاه اجرایی و قانونگذاری نیز است، دستگاهی که قدرت قابل توجهی در نظام آموزش، سلامت و جمع آوری مالیات بدست آورده است.

مالیات هایی که کاتالونیا جمع آوری می کند، به مادرید پرداخت می شود؛ این موضوع از جمله دلایلی است که مردم این منطقه را به فکر استقلال از دولت مرکزی اسپانیا می اندازد، چرا که استقلال طلبان بر این عقیده اند که مالیاتی که به دولت مرکزی پرداخت می شود، صرف دیگر نقاط اسپانیا شده و به سبب پیچیدگی نظام مالیاتی کشور اسپانیا و نیز فساد مالی دستگاه اجرایی این کشور، مالیات جمع آوری شده از کاتالونیا به این منطقه باز نمی گردد.

مجموعه این عوامل موجب شده اند که مردم استقلال طلب این نظام را ناعادلانه در نظر بگیرند.

لازم به ذکر است که منطقه کاتالونیا 16 درصد از جمعیت اسپانیا را در خود جای داده است و یکی از صنعتی ترین بخش های اسپانیا است؛ همچنین که از جمله بخش های مهم حوزه تجارت نیز تلقی می گردد.

ملی گرایان کاتالونیا معتقدند که محل تولدشان به سبب دارا بودن زبان، تاریخ، فرهنگ و حتی پرچم متفاوت با اسپانیا، یک منطقه متفاوت از این کشور است، به همین سبب باید بالاترین میزان استقلال مالی نیز در آنجا شکل گیرد.

چگونه به اینجا می رسیم؟

اختلاف طولانی کاتالان ها با دولت مرکزی به سال های حکومت ژنرال فرانکو باز می گردد، سال هایی که رژیم دیکتاتوری از هر اقدامی برای سرکوب کاتالونیا فروگذاری نمی کرد، این موضوع تا 4 سال بعد از مرگ فرانکو نیز ادامه داشت، تا اینکه در سال 1979، کاتالونیا توانست خود مختاری خود را بدست آورد.

در سال 2006 دولت اسپانیا، از درخواست های کاتالونیا جهت اعطای قدرت های بیشتر به آنها که شامل حق کسب عنوان «ملت» و نیز کنترل های مالی بر منطقه بود، حمایت کرد و به درخواست آنها جامه ی عمل پوشاند.

اما 4 سال بعد، دادگاه قانون اساسی این موارد را لغو کرده و اعلام کرد که با اینکه «ملیتی» تحت عنوان کاتالانی وجود دارد، اما کاتالونیا به خودی خود یک ملت واحد نیست.

در سال 2014 مقامات کاتالونیا تصمیم گرفتند تا همه پرسی نمادینی را اجرا کنند، در آن زمان 80 درصد مردم از این طرح حمایت کردند، اما تنها 32 درصد آن ها در همه پرسی استقلال شرکت داشتند.

در این آخرین تلاش آن ها چه چیزی وجود دارد؟

«کارلس پوجدمونت» Carles Puigdemont رئیس دولت کاتالونیا برای دست یابی به یک دولت مستقل از زمان به قدرت رسیدنش در ژانویه تاکنون جنگیده است.

وی در ماه ژوئن امسال اعلام کرد که برای استقلال منطقه کاتالونیا از اسپانیا باید همه پرسی برگزار شود.

یک ماه بعد، مجلس قانونگذاری کاتالونیا، قانونی را تصویب کرد که به مقامات اجرایی کاتالونیا این اجازه را می داد تا در ماه اکتبر همه پرسی یاد شده را برگزار نمایند.

آنچه در ماه های اخیر مشخص شده است، کاهش نسبی حمایت مردم از جریان استقلال طلبی است.

آمارها نشان می دهند که در ماه ژوئن میزان حمایت مردم از استقلال کاتالونیا در مقایسه با ماه مارس میلادی، بیشتر بوده است.

نقش مادرید چیست؟

دولت مرکزی اسپانیا قویا بر مواضع خود ایستاده است و همه پرسی استقلال کاتالونیا را «غیر قانونی» می خواند؛ همچنان که اعلام کرده است که برای جلوگیری از اجرای آن هر آنچه لازم باشد انجام می دهد، که البته با توجه به بند 155 قانون اساسی اسپانیا، دولت مرکزی این اختیار را نیز دارد.

مادرید از دادگاه قانون اساسی خواست تا قانون همه پرسی را در کشور ملغی اعلام کند، قانونی که سبب شده است تا راه برای همه پرسی استقال کاتالونیا هموارتر شود.

«ماریانا راخوی» نخست وزیر اسپانیا و رهبر محافظه کار حزب مردم این کشور، بر این موضوع تاکید می کند که کاتالونیا نمی تواند از اسپانیا جدا شود، چرا که این کشور بر اساس قانون اساسی که در سال 1978 تصویب شده است، تجزیه ناپذیر است.

وی در یک بیانیه ایی که اخیرا منتشر شده است، ضمن اعلام آنکه برای اسپانیا همه مردم اسپانیا باید تصمیم گیری کنند، گفت:

«آنچه اکنون در کاتالونیا شاهدش هستیم، هموار کردن راه برای از بین بردن حاکمیت ملی کشور است.»

هفته گذشته و بر اساس حکم دادگاه، پلیس چیزی در حدود 10 میلیون برگه اخذ رای را که برای همه پرسی آماده شده بود، کشف و ضبط کرد.

وزارت کشور اسپانیا اعلام کرد که تعداد زیادی نیروی امنیتی در شهر های منطقه خودمختار کاتالونیا مستقر شده اند تا از انجام این همه پرسی جلوگیری نمایند.

پس از این اقدامات «کارلس پوجدمونت» به مردم کاتالان اعلام کرد که علیه اقدامات مادرید اعتراض کنید و «از دموکراسی در برابر یک رژیم سرکوب گر دفاع نمایید.»

دوران بعد از برگزاری همه پرسی چگونه خواهد بود؟

در حال حاضر هنوز مشخص نیست که چه پیش خواهد آمد، اما مادرید همواره در تلاش است تا از انجام این فرایند جلوگیری نماید.

بعد از همه پرسی روز یکشنبه، کسانی که پای صندوق های رای رفتند، باید به این سوال پاسخ دهند:

"آیا واقعا می خواهند که کاتالونیا یک جمهوری مستقل باشد؟"

مقامات کاتالونیا اعلام کرده اند که اگر نتیجه این همه پرسی به نفع استقلال طلبان باشد، پوجدمونت ظرف 48 ساعت جمهوری کاتالونیا را اعلام می کند، اما در صورتی که خلاف این پیش آید و «نه» پیروز همه پرسی باشد، به نظر می رسد که یک انتخابات پیش از موعد در انتظار منطقه باشد.

مترجم: محمد استادولی

116/110

بیشتر بخوانید:

تاکید دوباره نخست وزیر اسپانیا بر غیرقانونی بودن همه پرسی استقلال کاتالونیا

سفیر اسپانیا در بریتانیا: همه‌پرسی کاتالونیا یک «کودتای آرام» است

مخالفت اکثریت مردم کاتالونیا با همه‌پرسی جدایی از اسپانیا+ ویدئو