تهران-ایران پرس: سزیم ۱۳۷ ساتع کننده پرتو گرماست که هم برای پرتو درمانی و هم در بخش صنعتی استفاده می‌شود. از این محصول در بحث صنعت در سنجشگرهای صنعتی استفاده می‌شود.

آئین رونمایی از رادیو نوکلئید سزیم ۱۳۷، با حضور محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در محل نمایشگاه بین المللی تهران با عنوان  روایت خدمت، برگزار شد.

به مناسبت هفته دولت، نمایشگاه «روایت خدمت» از روز گذشته در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران آغاز به کار کرد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: این سازمان با توجه ویژه به منویات مقام معظم رهبری، سند تحول دولت مردمی، سند راهبردی صنعت هسته ای در افق 1420 و بویژه با هدف رفع نیازهای مردم و کشورمان، پروژه‌های کلان و راهبردی دانش‌بنیان و پیشران حوزه های مختلف صنعت هسته ای را با محوریت روحیه‌ی خودباوری، خوداتکایی و درون‌زایی در سطح ملی تعریف و عملیاتی نموده است.

وی افزود: در همین راستا دانشمندان و متخصصان هسته ای صنعت هسته ای کشور برای اولین بار موفق شدند هسته پرتوزای سزیم 137 که دارای ارزش های اقتصادی، فناوری، دانش بنیانی و کاربردهای متعدد است، را در مقیاس آزمایشگاهی به تولید برسانند و بخش مهمی از نیاز کشور به چشمه های صنعتی را رفع کنند. 

 رییس سازمان انرژی اتمی گفت: سوخت هسته‌ای مبنایش غنی سازی است.  صنعت هسته‌ای یک صنعت راهبردی پیش برنده علوم و فناوری است و نفش مستقیم در زندگی مردم دارد.

محمد اسلامی توضیح داد: برای ما مهم بود که از داشته‌های خودمان استفاده کنیم و ظرفیت‌های خودمان را در یک فرایند پیچیده در چرخه قرار دادیم و از شکاف مواد به تولید سزیم دست پیدا کنیم.

وی گفت: این سزیم در صنایع ابزار دقیق هسته‌ای و سامانه پرتودهی مورد استفاده قرار می‌گیرد.  در سال‌های اخیر در تهیه سزیم و مولیبدن با دشواری‌های زیادی مواجه بودیم و به همین دلیل روی این موضوع تمرکز کردیم.

اسلامی عنوان کرد: صنایع گوناگون از نفت تا پزشکی از همین ظرفیت مختصر تولید سزیم ۱۳۷ بهره مند می‌شوند و در صورت افزایش تقاضا ما نیز تولید خود را افزایش می‌دهیم.

وی اظهار داشت:  روایت گری های نادرست از صنعت هسته‌ای به دلیل مخالفت با پیشرفت ما در این صنعت است. صنعت هسته‌ای یک صنعت راهبردی و پیش رونده علوم و فنون است که نقش مستقیمی در زندگی مردم دارد.

محمد اسلامی ادامه داد: با توجه به نیاز کشور به تولید سزیم-137 و دشوار بودن واردات این رادیونوکلئید، یک طرح تحقیقاتی برای دستیابی به دانش فنی جداسازی و تخلیص این ماده از محصولات شکافت  اورانیوم در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای آغاز گردید که با موفقیت در تیر ماه 1402 به پایان رسید.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: هسته پرتوزای سزیم 137 کاربردهای پزشکی و صنعتی متعددی داشته و در دستگاه های پرتوتابی، براکی تراپی، رادیوتراپی، چشمه های کالیبراسیون و انواع مختلف گیج های صنعتی استفاده می شود. 

وی بیان کرد: دانشمندان این مرز و بوم در حوزه های گوناگون صنعت هسته ای با تلاش شبانه روزی و اراده ای پولادین واژه ما می توانیم را معنی کرده اند و فرصت خدمت را به نمایش اقتدار علمی و فناوری کشورمان تبدیل می کنند. در این صنعت جمعه ها تعطیل نیست.

116