آمریکا اعلام کرده است، این تسلیحات، چون دارای قابلیتهای خاصی است، واشنگتن آنها را به کییف نمیدهد.
پیش از این، جان کربی سخنگوی پنتاگون اعلام کرده بود که که آمریکا از درخواستهای اوکراین برای دریافت سیستمهای راکتی پیشرفته و دوربرد برای کمک به نیروهای خود در منطقه دونباس آگاه است. دولت بایدن احتمالا هفته آینده بسته کمک امنیتی جدیدی را که شامل سامانه های راکتی چندگانه میشود، به اوکراین اختصاص خواهد داد.
روزنامه نیویورک تایمز نوشت: دولت بایدن با تصمیم ارسال سامانههای پرتاب راکتی چندگانه MLRS به اوکراین موافقت کرده است. با این حال به نظر می رسد راکت هایی در اختیار اوکراین قرار می گیرد که تا60 کیلومتر برد خواهند داشت.
به نظر می رسد تصمیم بایدن برای عدم ارسال سامانه های راکتی دوربرد برای اوکراین در راستای هدف کلی و دراز مدت واشنگتن برای تداوم جنگ اوکراین صورت گرفته است.
در واقع آمریکا به این جنگ به مثابه فرصتی برای تضعیف هر چه بیشتر نظامی روسیه و استهلاک نیروها و تجهیزات نظامی و نیز مشغول نگه داشتن مسکو نگریسته و لذا به هچ عنوان خواهان آن نیست که آن دسته از تجهیزات نظامی را در اختیار کی یف قرار دهد که اوکراین با آنها بتواند سرنوشت جنگ را تغییر داده و یا دامنه حملات خود را به خاک روسیه گسترش دهد.
شاید این یکی از دلایلی است باشد که کی یف همواره رویکرد انتقادی به کمکهای نظامی غرب داشته و خواهان تسلیحات سنگین و سرنوشت ساز در میدان نبرد بوده است. به نظر می رسد آمریکا خواهان تداوم وضعیتی در اوکراین است که از یک طرف روسها نتوانند به اهداف اصلی خود در این کشور دست پیدا کرده و از سوی دیگر نیز اوکراینی ها نتوانند پیروزی های قاطعی به دست آورند و یا مسکو را برای عقب نشینی از اوکراین تحت فشار غیر قابل تحملی قرار دهند.
البته غربی ها برای پوشاندن هدف واقعی خود مدعی هستند که خواهان شکست نظامی روسیه در جنگ کنونی هستند ، اما عملا سیاست و رویکردی را دنبال می کنند که با این هدف ادعایی آنها فاصله زیادی دارد.
نکته مهم اینکه روسیه از موضع بایدن در زمینه عدم تحویل تسلیحات دوربرد به اوکراین استقبال کرده است.
دیمیتری مدودف نایب رئیس شورای امنیت روسیه در کانال تلگرامی خود نوشت: بایدن گفته است آمریکا سامانههای راکتی که میتوانند به روسیه برسند را به اوکراین ارسال نخواهد کرد. این یک تصمیم منطقی است.
پیش از این، آناتولی آنتونوف سفیر روسیه در واشنگتن ابراز امیدواری کرده بود که منطق در آمریکا پیروز شود و آمریکا سامانه های راکتی دوربرد را به کییف ارسال نکند.
واکنش روسیه در این باره از چند زوایه قابل تحلیل است .نخست اینکه واشنگتن نمی خواهد با ارائه کمک های نظامی و ارسال تسلیحاتی که قادر به هدف قرار دادن قلمرو روسیه باشند موجب واکنش های غیر قابل پیش بینی مسکو شود.
چون مقامات روسیه بارها از ارسال کمکهای تسلیحاتی به اوکراین از جانب غرب انتقاد کرده و آن را موجب طولانی شدن جنگ اوکراین دانسته و حتی در باره مورد حمله قرار دادن کاروان های حامل تسلیحات ارسالی از جانب غرب هشدار داده و چندین بار نیز این کار را صورت داده اند.
مساله دوم این که به رغم اینکه واشنگتن در دوره زمامداری جو بایدن رویکرد تقابلی خود را در قبال روسیه دو چندان کرده است ،اما مایل نیست وضعیت بحرانی کنونی را به نحوی شدت بخشد که احتمال رویارویی مستقیم بین روسیه و ناتو یا روسیه و آمریکا به واقعیت تبدیل شود.
مدودف دراین باره هشدار داد: اگر به شهرهای ما حمله شود، نیروهای مسلح روسیه به مراکزی که چنین تصمیمات جنایتکارانهای در آنجا اتخاذ میشود حمله خواهند کرد. برخی از این مراکز مطمئناً در کییف نیستند. توضیح بیشتری لازم نیست.
به نظر می رسد واشنگتن در مورد کمک های نظامی ارسالی برای اوکراین تا حدی که برای مسکو قابل تحمل باشد عمل کرده و بدین ترتیب سیگنالی را به مسکو در باره عدم تمایل خود برای گسترش بحران بین آمریکا و روسیه و تبدیل آن به درگیری مستقیم ارسال می کند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
بایدن: سامانه موشکی دوربُرد به اوکراین نمیدهیم