معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر خارجه ایران، در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی آسیا موسوم به «سیکا»  CICA درنیویورک، بر مقابله با یکجانبه‌گرایی و تهدید به توسل به زور ضد کشورهای مستقل تاکید کرد.

به گزارش پارس‌تودی؛ «غلامحسین دهقانی» روز دوشنبه در نشست کشورهای عضو سیکا گفت: خروج غیرقانونی آمریکا از تعدادی از توافقنامه‌های بین‌المللی از جمله برجام و اقدامات یکجانبه غیرقانونی این کشور در مواجهه با مسائل بین‌المللی، مشکلات فراوانی را برای جامعه جهانی ایجاد کرده است.

دهقانی افزود: با توجه به بی‌احترامی آمریکا به تعهداتش در قبال سازمان‌های بین‌المللی، انتظار می‌رود همه اعضای سازمان ملل متحد در برابر این یکجانبه‌گرایی ایستادگی کنند.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر خارجه ایران همچنین با اشاره به پیروزی‌های به‌دست آمده ضد داعش و دیگر گروه‌های تروریستی به‌خصوص در سوریه و عراق تصریح کرد: این گروه‌های تروریستی همچنان از سوی برخی از کشورهای حامی خود، پشتیبانی ایدئولوژیکی، مالی و تسلیحاتی می‌شوند.

دهقانی با بیان اینکه پدیده اسلام‌هراسی باعث منتسب شدن افراط‌گرایی خشونت‌آمیز به اسلام واقعی شده است، مقابله فوری با این پدیده را در جهان خواستار شد.

نشست وزیران خارجه کشورهای عضو کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی آسیا موسوم به «سیکا» CICA در حاشیه هفتاد و سومین اجلاس سالانه مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد.

در نشست سیکا، ریاست این کنفرانس برای یک دوره دو ساله از چین به تاجیکستان منتقل شد.

نگاهی به تاریخچه شکل‌گیری سیکا

اولین اجلاس سالانه سازمان‌ها و نهادهای غیردولتی و مطالعاتی کشورهای عضو «سیکا» با عنوان «تعامل و تدابیر اعتمادسازی در آسیا» خرداد ماه سال 1394 به میزبانی شهر پکن پایتخت چین برگزار شده بود.

این شهر همچنین اردیبهشت ماه سال گذشته میزبان پنجمین اجلاس وزیران خارجه «سیکا» با شرکت 26 کشور از جمله ایران به مدت 2 روز بود.

«سیکا» یک ساختار رایزنی و اعتمادسازی و همایش امنیتی محسوب می‌شود که از سال 1992 برگزار می‌شود. این سازمان 24 عضو دارد و 9 کشور و چهار سازمان ناظر آن هستند و نزدیک به 90 درصد از خاک قاره آسیا و 72 درصد از منطقه‌ای که اوراسیا نامیده می‌شود، تحت پوشش سیکاست.

جمهوری اسلامی ایران از اعضای دائمی سیکاست و کشورهای عضو سیکا نزدیک به 67 درصد از جمعیت جهان و یک سوم اقتصاد جهان را در اختیار دارند.

با توجه به اینکه چین و هند از قطب‌های مهم در اجلاس هستند برخی بر این باورند که این کشورها درحال قدرت‌نمایی اقتصادی و تجاری خود درچارچوب سازمان‌هایی نظیر سیکا در برابر آمریکا هستند.

ایده شکل گیری «سیکا» در سال 1992 در چهل و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد توسط «نور سلطان نظربایف» رئیس جمهوری وقت قزاقستان مطرح و در سال 1996 موجودیت یافت. 

ایران، قزاقستان، افغانستان، پاکستان، کره‌جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و تایلند ازجمله اعضای سازمان «سیکا» هستند.

116/120

بیشتر بخوانید:

گزارشی از برگزاری اجلاس سیکا در پکن+ ویدئو

دومین اجلاس سازمانهای سیکا در چین گشایش یافت