این دیدار با توجه به پافشاری سران آلمان و آمریکا بر مواضع قبلی خود نتوانست منجر به کاهش اختلافات دو طرف در حوزه های اقتصادی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی شود. آلمان با دولت کنونی آمریکا بر سر موضوعات متعددی از تجارت جهانی تا هزینه های دفاعی و پیمان های آب و هوایی ومساله پناهجویان اختلاف نظر دارد.
پس از روی کار آمدن ترامپ در 20 ژانویه 2017 و اظهارات و مواضع جنجالی وی در قبال بسیاری از مسائل مرتبط با اروپا بویژه آینده ناتو، رویکرد منفی ترامپ در قبال اتحادیه اروپا ،وضعیت پیمان تجارت آزاد بین اتحادیه اروپا و آمریکا و نیز موضع گیری تند ترامپ در بحث مهاجران و پناهجویان، روابط دوستانه دو سوی آتلانتیک دستخوش ناملایمات زیادی شده است.
بویژه آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و مهمترین عضو اتحادیه اروپا نسبت به دو مساله رویکرد تجاری و اقتصادی دولت جدید آمریکا و نیز موضع منتقدانه دولت ترامپ در باره ناتو و اتحادیه اروپا دچار نگرانی زیادی شده است.
از سوی دیگر با توجه به اینکه آنگلا مرکل از پیشنهاد دهندگان و حامیان سیاست درهای باز درزمینه برخورد با پناهجویان بوده است، از سیاست ترامپ در این زمینه که موضعی کاملا مخالف در برخورد با بحران پناهجویان اتخاذ کرده است دچار سر خوردگی شده است.
از اینرو یکی از موضوعات مورد اختلاف میان سران دو کشور موضوع پناهجویان و مهاجران است.
ترامپ، مهاجرت را «یک امتیاز و نه یک حق» می داند و بر این اساس از نظر او امنیّت شهروندان اولویّت اساسی است؛ اما مرکل مخالف این دیدگاه است وازفرمان ترامپ در بارۀ محدود ساختن سفر شهروندان شش کشور اسلامی به آمریکا انتقاد کرد.
با توجه به این مسائل از قبل هم انتظار می رفت که دیدار سران آلمان و آمریکا دیداری راحت و دوستانه نباشد.
با این حال مرکل قبل از این دیدار اظهار داشته بود که بدنبال معامله منصفانه و برد-برد با آمریکا است.
یکی از مهمترین دغدغه های آلمانی ها در باره سیاست تجاری و اقتصادی ترامپ تلاش وی برای ایجاد محدودیت های تجاری و افزایش تعرفه ها برای کالا ها و محصولات وارداتی است.با توجه به اینکه آلمان مقام اول در میان صادر کنندگان به آمریکا را در میان کشورهای اروپایی دارد این خبری ناخوشایند برای مقامات برلین محسوب می شود.
حتی قبل از دیدار مرکل با ترامپ، «بریگیت زیپرایس» وزیر اقتصاد آلمان اعلام کرد که آلمان ممکن است شکایتی علیه آمریکا در سازمان تجارت جهانی به دلیل طرح پیشنهادی ترامپ برای اعمال مالیات مرزی بر کالاهای وارداتی تنظیم کند.
دراین زمینه آلمانی ها نگران وضع تعرفه سنگین 35 درصدی برای خودروهای وارداتی آلمانی هستند که در مکزیک تولید و به بازارهای آمریکا صادر می شوند، در حالی که طبق مقررات سازمان تجارت جهانی امکان وضع مالیات بر واردات خودرو بیش از 5 /2درصد وجود ندارد.
در پاسخ به دغدغه مرکل در این زمینه ترامپ تصریح کرد معتقد به انزوای تجاری نیست اما معتقد است سیاستگذاری تجاری باید منصفانهتر باشد.
ترامپ در سخنانی کنایه آمیز ضمن حمایت از آزادی مبادلات تجاری تصریح کرد که این مساله نتایج زیانباری برای آمریکا داشته است.
در باره دیگر مساله مهم یعنی آینده ناتو نیز مرکل وعده افزایش هزینه های های دفاعی آلمان به دو درصد تولید ناخالص داخلی تا سال 2024 را داده و بر افزایش هشت درصدی بودجه نظامی آلمان در سال 2016 نسبت به سال قبل از آن تاکید کرد. با این حال ترامپ همچنان بر رویکرد خود مبنی بر ضرورت مشارکت هر چه بیشتر شرکای اروپایی ناتو در تامین هزینه های این سازمان تاکید دارد.
یکی دیگر از محورهای مهم این دیدار مساله آینده روابط با روسیه بود. با توجه به دغدغه های اروپایی ها در باره بهبود احتمالی روابط آمریکا و روسیه، مرکل بار دیگر بر این مساله تاکید کرد که هر چند روابط با روسیه باید بهبود یابد اما این مساله منوط به اجرای توافقنامه مینسک و حل بحران اوکراین است.
بدین ترتیب مرکل بار دیگر بر موضع واحد اروپا در قبال مسکو و مخالفت با هر گونه اقدامات آشتی جویانه از سوی واشنگتن تاکید کرد. 113/112
بیشتربخوانید:
نخستین دیدار رسمی ترامپ و مرکل / اختلافات بنیادین در پس ظاهر نه چندان دوستانه
چشمان اروپا خیره به موضعگیری مرکل در برابر ترامپ
وزیراقتصاد آلمان: علیه ترامپ به سازمان تجارت جهانی شکایت می کنیم