بی تردید صلح و امنیت یکی از مهمترین آمال و آروزهای انسانها در طول تاریخ، صرف نظر از زمان، مکان و نوع جامعه بوده است. درپاسخ به این مطالبه جهانی ، سازمان ملل متحد از سال 1981 و بر اساس قطعنامۀ مجمع عمومی ، ۲۱ سپتامبر هر سال را «روز جهانی صلح» اعلام کرده است.
واقعیت اما این است که هدف صلح فقط نفی و دوری از جنگ نیست، بلکه احساس عدالت، برابری و امنیت است.
"جمیل میلانی" پژوهشگر، در نگاه به صلح از منظر حقوق بین الملل به اسناد گوناگونی چون میثاق جامعه ملل، کنوانسیونهای چهارگانه ژنو، منشور ملل متحد و اعلامیه جهانی حقوق بشر اشاره می کند که در آنها بر ضرورت حفظ صلح و امنیت بینالمللی تأکید شده است. در این اسناد اما هدف نهایی حقوق بین الملل صلح است و نه عدالت .
امیرسرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح روز شنبه در آیین افتتاح سومین نمایشگاه بین المللی صلح و دفاع ارتش جمهوری اسلامی ایران که با حضور نماینده سازمان ملل متحد و وابستگان نظامی از کشورهای مختلف در تهران برگزار شد، در این زمینه به تببین مواضع ایران در قبال صلح پایدارپرداخت .
امیر آشتیانی با بیان این نکته که اگر عدالت برقرار شود صلح نیز به دنبال آن خواهد آمد ،افزود: باید این را به خاطر داشته باشیم که با پایان جنگ، صلح واقعی محقق نخواهد شد و جنگ به اشکال دیگر ادامه پیدا خواهد کرد.
درسخنان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در این زمینه به نکته مهمی اشاره شد که درشناخت مفهوم حقیقی صلح حائز اهمیت است .
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح کرد؛ صلح تنها در سایه ایستادگی در مقابل سلطه جویان و زیادهخواهان میسر است. این تاکید به منزله لزوم در کنار هم بودن عدالت و صلح است که با نقش راهبردی نیروهای مسلح ایران دردفاع ازامنیت و مقابله با ظلم و عوامل تهدید کننده صلح منطبق است.
در واقع ؛صلح، عدالت وامنیت ؛عناصر لازم و ملزوم همدیگر هستند از این رو مفهوم حقیقی صلح را نمیتوان از ارزشهای انسانی همچون عدالت، توسعه و امنیت جـدا دانسـت .به عبارتی دیگر در جهانی که عدالت نباشد نمیتـوان انتظار تحقق صلح را داشت.
در این زمینه مثال های متعدد وجود دارد که نشان دهنده دور شدن صلح از عدالت است .
تلاش برای تحمیل طرح های سازشکارانه به ملت فلسطین وبرقراری رابطه با رژیم اشغالگر تحت عنوان دروغین صلح با اسراییل یکی از نشانه های سوء استفاده از صلح و تحریف مفهوم واقعی آن است . تلاش امریکا برای عادیسازی روابط دولتهای عربی با رژیم غاصب صهیونیستی، نه تنها نمیتواند صلح را در منطقه برقرارکند، بلکه به جهت نادیده گرفتن عدالت و حقوق حقه مردم مظلوم فلسطین، نابود کننده صلح واقعی است.
این رویه را در ظلم های تحمیل شده از سوی قدرت های مداخله گر بر مردم افغانستان ، یمن ،عراق و سوریه و دیگر ملتها در اقصی نقاط جهان نیزشاهد هستیم که نقض آشکار حقوق بنیادین بشر و تهدیدی جدی برای صلح در منطقه و جهان است .
گفتمان صلح عادلانه به عنوان یک گفتمان جهانشمول میتواند مسیر حرکت به سمت صلح جهانی را هموار سازد.تجربه نشان می دهد که صلح زمانی ماندگارخواهد شد، که بی عدالتی، نابرابری، فقر و افراطی گری ریشه کن شده باشد. تحقق این هدف ؛همانگونه که در سخنان امیر سرتیپ« محمدرضا آشتیانی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح خاطر نشان شد؛ نیازمند حمایت سیاستمداران ؛فرهیختگان و آزادی خواهان و همۀ بشردوستان است.
نویسنده: جمشيد امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
سرلشکر باقری: توسعه قدرت دفاعی وظیفه قطعی و اجتناب ناپذیر است