علی کرمی- سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران درباره سوریه تلفنی تبادل نظر کرد.
ظریف و لاوروف روز سهشنبه هم در این زمینه گفت وگو کرده بودند.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز چهارشنبه در تماس تلفنی با وزیر خارجه ایران درباره تحولات منطقه به ویژه سوریه گفت و گو کرد.
ظریف در گفت و گو با وزیر خارجه روسیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به تشریح مواضع اصولی ایران در مقابله همه جانبه با تروریسم پرداخت و بر تحقق آتشبس فوری و پایدار و یافتن راه حل سیاسی برای بحران سوریه تاکید کرد.
همزمان با رایزنی تلفنی ظریف با لاوروف و موگرینی، رسانهها گزارش دادند قرار است روز شنبه آینده نشست مشترک وزیران خارجه روسیه، آمریکا، ترکیه، قطر و عربستان سعودی در لوزان سوئیس درباره بحران سوریه برگزار شود.
ایران و روسیه در حدود 6 سال اخیر راه حل این بحران را مسالمت آمیز و سیاسی اعلام کردهاند و در کنار تلاشهای منطقهای و بین المللی برای حل بحران سوریه، در جنگ با تروریسم هم سیاست روشنی دارند.
ایران در قالب حضور مستشاری در سوریه به درخواست دولت این کشور و روسیه نیز با حضور نظامی مستقیم در سوریه بر اساس همکاری راهبردی با این کشور، دستاندرکار مبارزه جدی و واقعی با تروریسم هستند.
نگاه مشترک ایران و روسیه به بحران سوریه، این دو کشور را به سمت رایزنیهای مستمر درباره حل این بحران سوق داده است.
تهران و مسکو تاکید دارند بحران سوریه فقط با روش توافق سیاسی فراگیر حل می شود و جایگزین دیگری برای آن وجود ندارد.
روسیه و ایران با آگاهی از ابعاد بحران سوریه، در برابر طرحهای مخرب آمریکا و متحدانش در سوریه، ایستادگی کردهاند و درباره پیامدهای به کارگیری گزینه نظامی در سوریه هشدار دادهاند.
پس از شکست مذاکرات روسیه و آمریکا برای حل بحران سوریه و تحولات پیچیده حلب، برخی دولتمردان غربی از به کارگیری گزینه نظامی در برابر بحران سوریه سخن گفتند.
بوریس جانسون وزیر خارجۀ انگلیس روز پنجشنبه گفت لندن باید گزینههای نظامی را در قبال بحران سوریه در نظر بگیرد، اما هر اقدامی باید درچارچوب حملات ائتلاف تحتِ آمر آمریکا اتخاذ شود.
جانسون درحالی از گزینه نظامی برای حل بحران سوریه سخن میگوید که در برابر تروریسم، موضع دوگانه دارد و نقش لندن دربحران سوریه، مخرب و منفی است.
هر تلاشی برای حل بحران سوریه نیازمند توجه به خواست مردم این کشور، یافتن راه حلی سیاسی و فراگیر، برقراری آتش بس فوری و مبارزه واقعی با اشکال مختلف تروریسم است.
توجه همزمان به این موارد، مسیر حل بحران سوریه را هموار خواهد کرد. در غیر این صورت، سیاسیکاری غرب به ویژه آمریکا در نگاه به تحولات کنونی حلب، چشم انداز بحران سوریه را همچنان نامعلوم و مبهم نگه خواهد داشت.