سخنرانی در اجلاس اصلی، سخنرانی دیگری در نشست ویژه غزه و لبنان و همچنین چند دیدار دوجانبه با سران کشورها از جمله رئیس جمهور مصر، از برنامه های پزشکیان در سفر یک روزه به مصر است.
دی هشت در سال ۱۹۹۷ با حضور هشت کشوراسلامی در حال توسعه، شامل ایران، ترکیه، مصر، بنگلادش، نیجریه، اندونزی، مالزی و پاکستان تشکیل شد و امیدواری های بسیاری را به منظور کمک آنها به رشد اقتصادی سایر کشورهای اسلامی ایجاد کرد.
سفر پزشکیان به قاهره در سطح معادلات منطقهای و جهانی، تقویت همکاری اقتصادی کشورهای اسلامی عضو و همچنین ایجاد تمهیدات بیشتر برای برقراری روابط ایران و مصر حائز اهمیت است.
پزشکیان روز چهارشنبه قبل از ترک تهران به مقصد قاهره گفت : نشست هایی در این سطح و با این روند برای دیپلماسی فعال که بتواند کشورهای اسلامی را از نظر اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به هم نزدیکتر کند، در انتقال تجربیات بسیار موثر و مفید است.رئیس جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: هرچقدر بتوانیم روابط خود را با کشورهای اسلامی صمیمیتر، عمیقتر و عملیاتیتر کنیم به طور قطع توطئههایی که علیه کشور ما و دیگر کشورهای اسلامی شکل میگیرد، خنثی خواهد شد و همچنین قدرت ما در رابطه با تحمل پذیری نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
وی از مصر، میزبان این نشست به عنوان کشوری با قدمت بسیار بالا و تمدنی بزرگ نام برد و گفت: مصر در جهان اسلام کشوری تاثیرگذار است و در حاشیه اجلاس بریکس که آبان ماه در کازان روسیه برگزار شد، در دیدار با رئیس جمهوری مصر مذاکرات خوبی انجام شد.
واقعیت این است که ایران و مصر دو کشور با تمدنی دیرینه و ریشههای تاریخی مشترک هستند که میتوانند با تقویت تعاملات دوجانبه، جایگاه خود را در معادلات منطقهای و جهانی ارتقا دهند. از سوی دیگر، موقعیت استراتژیک این دو کشور، امکان همکاری در حوزههایی مانند حملونقل دریایی، انرژی، گردشگری و تجارت را فراهم کرده است.
از اینرو سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و بدر عبدالعاطی وزیر امور خارجه مصر ضمن دیدار در حاشیه نشست شورای وزیران خارجه این سازمان، ابراز امیدواری کردند اجلاس سران دی ۸ در دستیابی به نتایج ملموس در راستای منافع ملتهای مجموعه کشورهای اسلامی در حال توسعه و جهان اسلام موفق عمل کند. یکی از الزامات تحقق این هدف، تقویت بیش از پیش جایگاه و نقش مهم و موثر ایران و مصر در منطقه و جهان اسلام است.
در این حال باید در نظر داشت که افزایش همکاری های اقتصادی و تقویت مبادلات تجاری میان کشورهای عضو دی ۸ می تواند کمک بسیار موثری به گردش مالی و تجاری مجموعه کشورهای اسلامی کند .مجموع جمعیت هشت کشور دی ۸ حدود ۱٫۲ میلیارد نفر یا ۶۰ درصد کل جمعیت مسلمانان و همچنین نزدیک به ۱۳ درصد کل جمعیت جهان است. هشت کشور عضو دی هشت مساحتی به وسعت ۷٫۶ میلیون کیلومتر مربع یا ۵ درصد از کل مساحت جهان را شامل میشوند. تجارت بین کشورهای عضو این گروه حدود یکصد میلیارد دلار در سال است. فرایند رو به توسعه همکاری های کشورهای عضو دی هشت این فرصت بی نظیر را نیز فراهم می کند که در مورد مسایل سیاسی و امنیتی مربوط به مسلمانان تاثیر گذار باشند و اجازه ندهند رژیم صهیونیستی و حامیان آن به توطئه و جنایات خود در جهان اسلام از جمله در غزه، لبنان ، یمن و سوریه ادامه دهند.
نویسنده : مجید وقاری