«عبدالعزیزصالح بن حبتور» نخست وزیر دولت نجات ملی یمن در مقاله ای تحلیلی که در پایگاه خبری رأی الیوم منتشر شد، می نویسد، در ساعات پایانی روز جمعه 19 اکتبر 2018، «سعود بن عبدالله» دادستان کل عربستان سعودی به نقش این کشور در قتل جمال خاشقجی در ساختمان کنسولگری آن در استانبول، اعتراف کرد.
اعتراف به قتل خاشقجی در حالی صورت گرفت که گویا عربستان برای اعلام این خبر و ارائه اطلاعات درباره نحوه مرگ وی در اثر درگیری در کنسولگری، به 18 روز زمان نیاز داشته است.
به دنبال این سهل انگاری که به مرگ خاشقجی منجر شده است، شاه عربستان سعودی تصمیماتی را درباره عزل شماری از مسؤولان نظامی و امنیتی این کشور به خاطر اهمال کاری و رفتار خودسرانه تیم امنیتی که برای انجام این ماموریت کثیف به استانبول رفته بود، اتخاذ کرد.
«احمد العسیری» معاون رییس سازمان اطلاعات عربستان سعودی از جمله کسانی بود که به عنوان سپر بلای این جنایت پلید، حتی به طورموقت از سمت خود عزل شد.
دادستان کل عربستان سعودی نیز اعلام کرد، 18 نفر از متهمان به مشارکت در این جنایت، تحت بازجویی قرار گرفته اند.
گرچه سران سعودی خبر قتل خاشقجی را اعلام کردند اما روایت آنها در این باره، بارها تغییر کرده است.
واکنش های بین المللیِ رسانه ای، سیاسی و حقوق بشری درباره این خبرِ ناگوار متفاوت بوده است که این تفاوت امری طبیعی است؛ زیرا شخصیتی که به قتل رسیده، یک روزنامه نگار مشهور جهانی بوده است که به ویژه نسبت به سیاست های «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، نظرات منتقدانه ای داشته است.
از این رو طبیعی است که واکنش ها نسبت به قتل وی برای چندین ماه و حتی سال ها، ادامه یابد زیرا نظام سیاسی قرون وسطایی در عربستان سعودی، عامل قتل خاشقجی است.
نظام آل سعود به هر اندازه که برای بی گناه جلوه دادن متهم اصلی این جنایت هولناک، تلاش کند، هرگز موفق نخواهد شد زیرا همه شواهد و قرائن حاکی از آن است که بن سلمان و تیم امنیتی ضعیف وی، مرتکب این جنایت شده اند.
درباره محل اختفای جسد خاشقجی سوالات مبهمی وجود دارد و دستگاه های امنیتی ترکیه به دنبال سرنخ هایی درباره این جنایت هستند؛ اما انگشت اتهام سیاستمداران، رسانه های خبری و مدافعان حقوق بشری در کشورهای غربی درباره کسی که دستور قتل این روزنامه نگار را صادر کرده است، به سمت بن سلمان و تیم ویژه امنیتی وی، نشانه رفته است.
این شاهزاده بی پروای سعودی که از نظر سیاسی نیز نابالغ است و به تخت پادشاهی عربستان نیز چشم دوخته است، در داخل و خارج از این کشور مرتکب جنایات بی شماری شده است که در اینجا به برخی از آنها اشاره می شود:
1- از 26 مارس 2015 تا کنون، هواپیماها و ناوچه های جنگی سعودی و نیز مزدوران این کشور به دستور بن سلمان در یمن مرتکب جنایات بی شماری شده و صدها هزار یمنی نیز کشته و یا مجروح شده اند.
محاصره ظالمانه زمینی، هوایی و دریایی یمن و گرسنه نگاه داشتن مردم یمن، از جمله اقدامات بن سلمان در این کشور است. در نشست اقتصادی اخیر ریاض که با عنوان «داووس صحرا» برگزار شد نیز به رنج های مردم یمن اعم از بیماری، گرسنگی و مرگ و میر دائمی آنها که در اثر سیاست های وحشیانه این رژیم ادامه دارد، اشاره ای نشد.
این در شرایطی است که شرکت کنندگان در این نشست اظهارات «مارک لوکوک» مسؤول امور انسانی سازمان ملل را درباره کمبود مواد غذایی در یمن و نیاز فوری برای رفع مایحتاج غذایی مردم این کشور، پیگیری کرده اند زیرا به گفته لوکوک، 14 میلیون یمنی عملا وارد مرحله گرسنگی شده اند.
2- بن سلمان در مارس 2018 به پایتخت برخی کشورهای استعماری مانند لندن، پاریس، مادرید و واشنگتن سفر کرده و تصاویر خود را در مراسم ها و یا مهم ترین خیابان های این شهرها و یا در حال عقد معاملات بزرگ تسلیحاتی منتشر کرده است.
تصاویر بن سلمان در حالی منتشر شد که وی را شاهزاده ای مخلص و در حال خدمت به نظام قرون وسطایی و در تلاش برای ایجاد اصلاحات ریشه ای در جامعه عربستان معرفی می کرد.
گرچه بن سلمان کوشیده است تا خود را این گونه معرفی کند که به زنان حق رانندگی داده و در شهرهایی مانند ریاض، جده، مدینه و... سالن های سینما برای نمایش فیلم های هالیوودی افتتاح کرده است، اما همه این اقدامات نمی تواند این حقیقت را که به دستور وی زندان هایی برای حبس فعالان حقوق بشری و صاحب نظران گشوده شده است، کتمان کنند.
3- عربستان سعودی به عنوان حامی سرزمین مقدس، حرمین شریفین و پشتیبان حقوق مسلمانان اهل سنت در جهان اسلام شناخته شده است؛ اما در دوره بن سلمان شاهد رویدادهای متفاوت بوده ایم.
گروهی از علما و مبلغان که سالیان طولانی در صف حامیان نظام سعودی قرار داشته اند و یا دسته ای از آنها که از خدمتگزاران کعبه بوده اند، به شیوه ای وحشیانه به زندان افتادند که شیخ سلمان العوده، شیخ عوض القرنی و شیخ علی العمری از جمله این علما به شمار می روند.
در این میان عده ای از علمای مخالف آل سعود مانند شیخ نمر باقر النمر و شیخ فارس الشویل نیز به طور غیرقانونی اعدام شدند.
4- ولیعهد جوان سعودی با سر دادن شعار مقابله با فساد در دستگاه های رژیم سعودی، هتل ریتز کارلتون را به زندانی بزرگ برای شاهزادگان، وزرا و سرمایه داران سعودی تبدیل کرد.
بیش از 208 شاهزاده، وزیر و سرمایه دار سعودی مانند ولید بن طلال بن عبدالعزیز میلیاردر سعودی و سهامدار شرکت «القابضه»، متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز وزیر گارد ملی، ترکی بن عبدالله امیر سابق منطقه مکه و... در این هتل زندانی شدند.
5- شاهزاده جوان سعودی برای اثبات جدیت خود، همراه با «محمد بن زاید» ولیعهد امارات، طرح محاصره و تحریم بی سابقه قطر را پیاده کردند. محاصره هوایی، دریایی و زمینی قطر و تحریم کامل قطر از جمله اقدامات بی سابقه ای است که در روابط این کشور با عربستان سعودی و امارات، شاهد آن هستیم.
6- عربستان سعودی در سال های اخیر با نشان دادن چهره واقعی خود، علیه ملت های عرب و مسلمان و برخی از کشورهای عربی و اسلامی منطقه مانند یمن، عراق، سوریه، لیبی، لبنان و ایران، مرتکب جنایاتی شده است.
این کشور زمینه نزدیکی به رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابط با این رژیم و دوستی با آن را فراهم کرده است که این اقدام با همراهی دولت آمریکا به ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» و اجرای طرح موسوم به «معامله قرن»، مقدمه ای برای حذف مسأله فلسطین به شمار می رود.
7- اعتراف صریح عربستان سعودی به قتل جمال خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول به مثابه تضعیف اعتماد جهانیان به ریاض است.
اگر شایعات و خبرهای رسانه ای مبنی بر قتل وحشیانه خاشقجی صحت داشته باشد، رویاهای شاهزاده سرکش سعودی برای پادشاهی بر عربستان بر باد خواهد رفت. سرنوشت بن سلمان نیز عبرتی برای همه کسانی خواهد بود که جان میلیون ها تن از کسانی که قربانی طمع ورزی های حکمرانان و سیاستمداران نفتی شده اند، برای آنها بی اهمیت است.
در این جا پرسشی که ازسوی افکار عمومی یمن، کشورهای عربی و منطقه ای و برخی آزادگان جهان مطرح است، این است که، نظام سعودی به پادشاهی ملک سلمان بن عبد العزیز و ولیعهدی بن سلمان چه زمان جنایات هولناکی را که هر روز شاهد ارتکاب آنها در یمن هستیم، پشت سر خواهند گذاشت؟
آیا برای اثبات این حقیقت که جنایات سعودی ها در یمن هزاران بار بدتر از جنایت قتل خاشقجی است و رژیم سعودی از سال 2015 برای تجاوز به یمن بهانه هایی دروغین مطرح کرده است، به کمک نیاز خواهیم داشت؟
درخواست «عبد ربه منصور» رییس جمهوری فراری یمن از عربستان برای حمله به یمن، بهانه ای باطل است که بر اساس آن نمی توان کشتار، زخمی شدن و گرسنگی دادن به میلیون ها یمنی را توجیه کرد.
جنگ با یمن جنایت دوران است که عربستان سعودی علیه ملت آزاده این کشور، مرتکب شده است؛ ملتی که در خاکستر جنگ، به دنبال حیاتی با عزت می گردند.
از این رو شاه و ولیعهد عربستان سعود، باید بهای جنایاتی را که ملت یمن با آنها دست و پنجه نرم می کنند، بپردازند.
ما از ماهیت توازن بین المللی با منافع پیچیده متقابل که جنگ یمن را احاطه کرده است، آگاهیم اما در عین حال به این واقعیت نیز واقفیم که یمن شکست نخواهد خورد و گورستان متجاوزان خواهد شد.
اگر ولیعهد سرکش سعودی پیش از آغاز تجاوز نظامی به یمن، با تاریخ این کشور آشنا می شد، قطعا استراتژی دوستی و نزدیکی به ملت همسایه خود را جایگزین استراتژی حمله به این کشور، می کرد.
در این حال فشارهای رسانه ای، دیپلماتیک و سیاسی غربی علیه سران سعودی در رابطه با حادثه قتل خاشقجی، این تصور را ایجاد می کند که برای ترسیم کنندگان سیاست های تاکتیکی و راهبردی عربستان، هنوز عقل و منطقی باقی مانده است.
پیام مهم جهانیان در رابطه با قتل خاشقجی این است که اگر قدرت های با نفوذ غربی از طغیان بن سلمان هنگام بمباران مدارس، بیمارستان ها، بازارها، مراسم های عروسی و عزاداری در یمن جلوگیری می کردند، وی هرگز جسارت قتل خاشقجی را نمی یافت. 113/118
دبیر: مترجم : محب احمدی
بیشتر بخوانید:
تظاهرات ضدسعودی در الحدیده یمن
فروش تجهیزات جاسوسی رژیم صهیونیستی به عربستان
ظریف: اسرائیل و عربستان با حمایت آمریکا دست به جنایت میزنند+ ویدئو