رییس جمهوری سریلانکا بر اساس اصل 70 قانون اساسی این کشور، برگزاری جلسات پارلمان را تا هشتم ماه می متوقف کرده است.
این اقدام تنها چند ساعت پس از اعلام آمادگی 16 حامی سریسینا از جمله شش وزیر کابینه برای ترک دولت وحدت ملی سریلانکا انجام شد.
روابط میان گروه های رقیب در دولت وحدت ملی سریلانکا پس از شکست آنها در انتخابات ماه فوریه شوراهای محلی دچار بحران شده است.
در ماه های اخیر سریسینا قدرت و اختیارات "رانیل ویکرام سینگ" نخست وزیر این کشور را کاهش داده و خواستار استعفای وی شد اما هفته گذشته "ویکرام سینگ" توانست رای قانون گذاران را در پارلمان به دست آورد.
تنش بین رئیس جمهوری و نخست وزیر سریلانکا و تصمیم برای تعلیق فعالیت پارلمان این کشور،نشانه ای جدی از تهدید برای دولت وحدت ملی است که در سال 2015 با ائتلاف حزب ملی متحد و و حزب آزادی که به ترتیب هدایت آنها را "ماتریپالا سریسینا" و"رانیل ویکرام سینگ" بر عهده دارند،تشکیل شد.
این ائتلاف که توانست در انتخابات سه سال پیش "ماهیندا راجاپاکسه" رئیس جمهوری سابق سریلانکا را در چارچوبی دموکراتیک از قدرت کنار بزنند،از چند ماه گذشته به دلیل نگاه برتری جویانه سران ائتلاف مشتمل بر رئیس جمهوری و نخست وزیربه قدرت دچار واگرایی درونی شده است.
تعلیق یک ماهه فعالیت پارلمان توسط رئیس جمهوری سریلانکا، می تواند به نوعی به رخ کشیدن قدرت "سریسینا" در این سمت در مناقشه با نخست وزیر این کشور باشد.
درواقع "سریسینا" در چارچوب برداشت خود از مفاد قانون اساسی،بر این عقیده است که نخست وزیر و دولت باید تحت نظرو هدایت رئیس جمهوری سریلانکا فعالیت کنند و همه امور با هماهنگی وی انجام بشود.
برهمین اساس رئیس جمهوری سریلانکا به منظور نشان دادن صلاحیت و اختیارات گسترده قانونی خود چندی پیش محدودیت هایی را برای نخست وزیر این کشور در عرصه مدیریتی اعمال کرد تا در خصوص هر گونه نافرمانی از دستورات به وی هشدار دهد.
تصمیم "سریسینا" برای تعلیق فعالیت پارلمان سریلانکا پس از آن صورت گرفت که طرح استیضاح نخست وزیر این کشور که توسط طرفداران رئیس جمهوری پیگیری می شد رای نیاورد و عملا موجب تضعیف طیف حامی وی شد.
حزب ملی متحد سریلانکا که تحت هدایت نخست وزیراین کشور درپارلمان از جایگاه مناسبی برخوردار است، پس از ناکام ماندن تلاش طرفداران رئیس جمهوری برای برکنار کردن "رانیل ویکرام سینگ" جایگاه سیاسی خود را ارتقا یافته تر می داند.
محافل سیاسی درسریلانکا، تعلیق فعالیت پارلمان توسط رئیس جمهوری پس از شکست طرح استیضاح نخست وزیر را نوعی سوء استفاده "سریسینا" از اختیارات قانونی خود می دانند.
بر همین اساس است که هواداران نخست وزیرسریلانکا،رئیس جمهوری این کشور را به تلاش برای اقتدار گرایی و تمرکز قدرت سیاسی در اختیار خود متهم می کنند. به خصوص آنکه بخشی از اختلاف بین نخست وزیر وطرفداران وی با رئیس جمهوری مخالفت با تلاش وی برای طولانی کردن دوره حضور خود در این سمت تا سال 2021 است.
به نظر میرسد، تعلیق فعالیت یک ماهه پارلمان سریلانکا که در چارچوب بخشی از منازعه رئیس جمهوری و نخست وزیرتعریف می شود،خارج از اصول منافع ملی این کشور است که می تواند بشدت موقعیت "سریسینا" در بین مردم سریلانکا را تضعیف کند.113/116
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
لغو وضعیت فوقالعاده در سریلانکا