سخنگوی دولت در واکنش به اظهارات متناقض اروپا درباره فعال‌شدن مکانیسم ماشه گفت: ایران برای هر سناریویی در برجام آماده است.

"مکانیسم ماشه" یا همان "اسنپ‌ بک"، سازوکار حل اختلافات در برجام یا به‌عبارت دیگر ساز و کار بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد ذیل قطعنامه‌های پیش از 2231 است.

به گزارش ایران پرس به نقل از خبرگزاری "ایران پرس"؛ «علی ربیعی» سخنگوی دولت روز دوشنبه در نشست خبری خود در توضیح اظهارات متناقض اروپا درباره فعال‌شدن مکانیسم ماشه گفت: بر اساس اظهارات اروپایی‌ها پیش‌بینی ما این است که آن‌ها اکنون برجام را برهم نمی‌زنند و سیاست مکانیزم ماشه را راه اندازی نمی‌کنند. تمام کشورهای مهم جنوب شرقی آسیا، دوستان و شرکای شرقی ما و اروپایی‌ها به نحوی برماندن در برجام تاکید دارند.

سخنگوی هیات دولت با تاکید بر اینکه ما همه طرف‌های برجام را دعوت می‌کنیم به جای تهدید به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند، گفت: در این صورت نیازی به نگرانی از کاهش قانونی و مجاز تعهدات ایران برابر عدم اجرای تعهدات دیگران به وجود نمی‌آید.

وی افزود: تنها عمل به تعهدات برجامی طرف اروپایی است که می‌تواند ما را از ادامه کاهش تعهداتمان منصرف کرده و به انجام کامل آن‌ها بازگرداند.  

ربیعی با اشاره به اینکه معتقدیم سه کشور اروپایی به خوبی می دانند که گام‌های کاهش تعهدات ایران در صورت عمل آنها به تعهداتشان برگشت پذیر است؛ گفت: آن‌ها را دعوت می‌کنیم درباره تصمیمات و واکنش‌های احتمالی و ناموجه خود در آینده بیشتر دقت کنند چون ممکن است آسیب ترمیم‌ناپذیری به برجام وارد شود.

وی گفت: موکدا باید تصریح کنیم که جمهوری اسلامی ایران با این تهدیدات از مطالبه به حق و قانونی خود عقب نخواهد نشست و برای هر سناریویی آماده هستیم.

اولویت ایران همواره حفظ برجام است

ربیعی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران درباره سفر رییس جمهوری به ژاپن و مالزی و تصمیم احتمالی دولت برای خروج از برجام و برداشتن گام پنجم در صورت عمل نکردن اروپا به تعهداتش گفت: اولویت ایران همواره حفظ برجام بوده و هست. البته بارها تاکید کرده‌ایم که برجام توافق جمعی است و بقای آن بدون پایبندی همه طرفین توافق به تعهدات خود قطعا امکانپذیر نیست.

سخنگوی دولت با بیان اینکه سخنان رییس جمهوری در ژاپن موضع جدیدی نیست، بیان کرد: از همان نخستین روزهای پس از برجام بارها مشروع بودن حضور ایران در برجام به تامین منافع ملی کشور را به‌طور شفاف و رسمی اعلام کردیم. هنوز تغییری در مواضع برجامی ما رخ نداده است.  

وی افزود: ما مشغول رصد مواضع شرکای خودمان در برجام هستیم و قطعا اگر به آن نتیجه برسیم تصمیم رییس جمهوری دنبال می‌شود و متناسب با مواضع مثبت  یا منفی و خنثی آنها تصمیمات خودمان را به موقع اتخاذ می‌کنیم.

سخنگوی دولت ادامه داد: قضاوت غیرمنصفانه‌ای از اینکه دولت همه چیز را  به برجام یا نتایج خارجی متصل کرده، گفته می‌شود من در جایگاه سخنگویی فرصتی برای بیان آن ندارم ولی در یادداشتی این موضوعات راخواهم نوشت. هیچ دولتی به اندازه این دولت در مسائل آب، برق و زیرساخت‌های اینترنت در مناطق محروم کار نکرده و همین الان هم برای افزایش تولید ملی و کاهش واردات اقداماتی صورت گرفته است.

ربیعی افزود: به اعتقاد من این "انگی" است تا ما دیپلماسی فعال نداشته باشیم. همانطور که در مقدمه هم عنوان کردم ما سیاست "دوستونه" داریم. اقتصاد داخل را باید قوی کنیم. مردم را باید با آن بیشتر همراه کنیم. باید مردم را نسبت به مشکلاتی که ناشی از تحریم‌هاست توجیه کنیم. در کنار آن دیپلماسی هم داشته باشیم. ما تحریم را حق ملت ایران نمی‌دانیم.

وی خاطرنشان کرد: تحریم ظلمی است که برما شده است.  مانند این است که بگوییم فعلا زیر ظلم زندگی می‌کنیم تا آثار ظلم را از بین ببریم. در صورتی که باید آثار ظلم را از بین ببریم و هم اینکه تلاش کنیم این ظلم از بین برود.

آمریکا برای مذاکره و رفع تحریم پیش قدم نشود زیان می‌کند

ربیعی تاکید کرد: حصر ایران آنگاه شکسته خواهد شد که به تحلیل دقیق رهبر معظم انقلاب تولید داخلی چنان رونق گیرد که تحریم‌گران بی اثر بودن اقدامات خود را به چشم ببینند. من این راهبرد دوستونه و دو وجهی در مقابله با تحریم‌ها را این گونه می توانم توضیح بدهم که هر کجا تحریم هست و آثار و تبعات خودش را آشکار کرده مقاومت مقابل تحریم‌ها و همزمان با آن تلاش دیپلماتیک برای شکست دادن تحریم هم وجود دارد.  

وی گفت: هدف این است که به نقطه‌ای برسیم که دولت آمریکا اگر برای مذاکره با ایران و رفع تحریم‌های غیر انسانی‌اش پیش قدم نشود بیشتر زیان ببیند.  

سفر به مالزی و ژاپن گامی برای اجماع جهانی بر ضد تحریم‌ها بود 

ربیعی درباره دستاوردهای سفر روحانی به مالزی و ژاپن گفت: این سفر دستاوردهای قابل توجهی برای کشورمان به همراه داشت، حضور رییس‌جمهوری در اجلاس سران کشورهای اسلامی با سه پیشنهاد و طرح اجرایی از سوی ایران همراه بود که با استقبال کشورهای اسلامی مواجه شد.

وی افزود: تاسیس «صندوق مشترک برای تأمین مالی همکاری‌های فناورانه میان کشورهای اسلامی»، تاسیس «مرکز تحقیقات مشترک در حوزه فناوری‌های هوش مصنوعی» و «امنیت سایبری» و تاسیس «بازار مشترک کشورهای اسلامی در حوزه اقتصاد دیجیتال» و همکاری و تبادل تجربیات در زمینه رمزارزها، طرح‌های اجرایی ایران در این اجلاس بود که از سوی رئیس‌جمهوری مطرح شد.

سخنگوی دولت گفت: نشست سران کشورهای مالزی، ایران، ترکیه و قطر به عنوان قطب‌های اقتصادی جهان اسلام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود که در مجموع گام‌های مهمی در جهت مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا و جنگ و تروریسم اقتصادی علیه ملت‌ها به شمار می‌رود.

ربیعی تصریح کرد: سفر روحانی به ژاپن در نودمین سال روابط سیاسی دو کشور نیز اهمیت ویژه‌ای داشت، به‌رغم برخی حاشیه‌سازی‌ها، این سفر در راستای گسترش همکاری‌های دوجانبه میان ایران و ژاپن در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بود.  

وی بیان کرد: سفر به مالزی و ژاپن همچنین گام مهمی در جهت اجماع جهانی علیه تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا بود چرا که علاوه بر اروپایی‌ها، کشورهایی مثل ژاپن که از هم‌پیمانان آمریکا به شمار می‌روند در تلاش برای شکستن تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران هستند.118