ایران پرس: به رغم فشارهای آمریکا به دیگر کشورها به منظور منزوی کردن روسیه به دلیل جنگ اوکراین، مسکو میزبانی یک رزمایش بزرگ زمینی، هوایی و دریایی با حضور 13 کشور دیگر را برعهده گرفته است.

رزمایش «وستوک- 2022» با حضور نیروهای نظامی از روسیه، چین، هند و 11 کشور دیگر در سرزمین «پریمورسکی» (جنوبی‌ترین بخش شرق دور روسیه و در کرانه دریای ژاپن) آغاز شد.

این رزمایش از اول تا هفتم سپتامبر با مشارکت بیش از 50 هزار نظامی، پنج هزار تجهیزات نظامی شامل 140 هواپیما و 60 کشتی برگزار می‌شود. «یونوس- بک اوکوروف» معاون وزیر دفاع روسیه، در مراسم افتتاحیه رزمایش «وستوک- 2022» گفت: "تمرینات مشترک ائتلافی از کشورها به توسعه درک مشترک از سازماندهی آموزش نیروها، مدیریت و تعامل آنها در سطوح عملیاتی و تاکتیکی کمک کرده و نیز دوستی و رفاقت رزمی میان پرسنل نظامی را تقویت می‌کند."

برگزاری این رزمایش بزرگ آن هم در برهه ای که غرب به سرکردگی آمریکا همه تلاش خود را معطوف به منزوی کردن روسیه و گسستن روابط دیگر کشورها به ویژه چین و هند با مسکو نموده است، نماد پیروزی روسیه بر کارزار گسترده و بی سابقه آمریکا و متحدانش در راستای کاستن موقعیت و جایگاه بین المللی روسیه محسوب می شود.

نکته قابل توجه اینکه واشنگتن بارها از چین و هند به عنوان دو شریک مهم اقتصادی و تجاری و سیاسی روسیه خواسته است تا به تحریم های غرب علیه روسیه پیوسته و نیز روابط اقتصادی و امنیتی و نظامی وتسلیحاتی خود را با مسکو را پایان دهند.

با این حال نه پکن و نه دهلی نو توجهی به این خواسته غیر منطقی آمریکا نکرده و هم چنان در راستای منافع ملی خود به روابط تجاری، اقتصادی، انرژی و امنیتی و نظامی خود با روسیه ادامه داده اند.

«کارین ژان پیر» سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره مشارکت هند در زمایش وستوک 2022، به خبرنگاران گفت: "آمریکا نگران شرکت هر کشوری در تمرینات نظامی با روسیه است که با اوکراین می جنگد."

بی اعتنایی هند و چین به خواسته آمریکا با توجه به روابط گسترده نظامی و تسلیحاتی این دو قدرت بین المللی با روسیه در کنار عضویت آنها درگروه بریکس وسازمان همکاری شانگهای معنا پیدا می کند.

«الکساندر گابویوف» تحلیلگر سیاسی می گوید: "برای چین این امر بسیار اهمیت دارد تا نشان دهد که دارای اهرم هایی برای تحت فشار گذاشتن آمریکا و منافع جهانی آن است."

ضمن اینکه مسکو در تلاش است تا با تقویت روابط خود با کشورهای دوست به ویژه چین و هند، بر تحریم‌های غرب علیه روسیه غلبه کند. روسیه با توجه به تحریم های فراگیر غرب که تقریبا همه ابعاد اقتصادی و تجاری مالی و بانکی را در بر می گیرد تلاش وسیعی را برای گسترش روابط با کشورهای آسیایی به ویژه چین و هند که هر دو از اقتصادهای شکوفای جهان محسوب می شود آغاز کرده است.

اقدامات تحریمی جدید و هماهنگ غرب در اعمال تحریم های جدید علیه روسیه با هدف در هم شکستن کامل روسیه و اقتصاد آن صورت می گیرد. پکن و دهلی نو بر خلاف بلوک غرب در رای گیری های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل در باره جنگ اوکراین رای ممتنع به قطعنامه ها داده و بدین ترتیب تمایل خود برای اتخاذ موضعی میانه در زمینه این مساله را نشان داده اند.

در برهه کنونی نیز به رغم فشارهای غرب، اما هند وچین خواهان ادامه روابط اقتصادی وتجاری و انرژی ونیز نظامی و تسلیحاتی خود با روسیه هستند. در این راستا به رغم درخواست های مکرر مقامات غربی از پکن و دهلی نو برای متقاعد کردن این دو کشور به پیوستن آنها کارزار تحریمی غرب علیه روسیه، اما پاسخ  این دو کشور به این خواسته منفی بوده است.

در واقع اکنون بر خلاف خواسته غرب، چین و هند بر روابط خود با روسیه به ویژه در حوزه انرژی را بسیار توسعه داده اند. چین و هند به دلیل فشارهای آمریکا برای اعمال محدودیت های هر چه بیشتر بر معاملات با روسیه مدتها است که در پی شیوه های دیگر برای تعاملات اقتصادی و تجاری و حتی تسلیحاتی دو جانبه از جمله استفاده از ارزهای ملی یعنی یوان، روپیه و روبل هستند.

اکنون مشارکت چین و هند در کنار 11 کشور دیگر در رزمایش وستوک 2022 ضربه دیگری به تلاش همه جانبه غرب برای تشدید فشارها و انزوای روسیه وارد کرده و درعین حال به مثابه نشانه دیگری از همکاری های فزاینده قدرت های نو ظهور جهانی و روسیه است. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117