تحلیل:

ایران پرس: با انتخاب «مسعود پزشکیان» به عنوان رئیس جمهور جدید ایران، این سوال مطرح می‌شود که روابط جمهوری اسلامی ایران با چین در دولت چهاردهم چگونه خواهد بود؟

روابط ایران و چین از جمله روابطی است که هم برای دو کشور و هم برای قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی حائز اهمیت است. ایران از قدرت‌های اصلی منطقه غرب آسیا و از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت جهان است. چین نیز از قدرت‌های بزرگ جهان و از اعضای دائم شورای امنیت است که حق وتو دارد و در همین حال از بزرگترین واردکنندگان نفت جهان است.

روابط دو کشور ضمن اینکه تامین کننده منافع آنها در حوزه های مختلف است، مورد توجه رقبای منطقه‌ای و جهانی نیز است. آمریکا از جمله قدرت‌های جهانی است که با توسعه روابط ایران و چین مخالفت می‌کند زیرا از یک سو معتقد است ایران از طریق توسعه روابط با چین درصدد دور زدن تحریم‌ها است و از سوی دیگر چین نیز با توسعه روابط با کشورهای منطقه غرب آسیا از جمله ایران سعی دارد ضمن تامین منافع اقتصادی خود، نفوذ و جایگاه خود را در منطقه و در سطح جهانی افزایش دهد.

با وجود همه مخالفت ها، روابط ایران با چین در دولت شهید رئیسی روند رو به رشدی را طی کرد و دو کشور توافقنامه راهبردی ۲۵ ساله را امضا کردند. با روی کار آمدن مسعود پزشکیان در ایران، اکنون در سیاست خارجی نگاه‌ها به سمت دیدگاه و نگرش رئیس جمهور جدید به روابط با کشورهایی نظیر چین معطوف است.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب ایران، در مقاله ‌ای در مورد سیاست خارجی که چند روز پیش در روزنامه «تهران تایمز» منتشر شد، نوشت: "ایران عمیقاً برای دوستی دیرینه با چین ارزش قائل است و مشتاق است که در مسیر دستیابی به نظم نوین جهانی، با چین همکاری گسترده تری کند."

این اظهارنظر صریح پزشکیان گویای این است که توسعه روابط با چین راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و با تغییر دولت‌ها دستخوش تغییر چندانی نخواهد شد.

پاسخ چین به یادداشت پزشکیان نیز حاکی از تمایل پکن برای تداوم روند رو به رشد روابط با ایران در دولت چهاردهم است.

در همین راستا، «لین جیان» سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: چین از پیام رئیس جمهور منتخب مسعود پزشکیان در مورد روابط ایران با چین تقدیر می کند. مراودات دوستانه بین دو کشور ما به قرن ها قبل بازمی گردد. طی ۵۰ سال گذشته و به خصوص از زمانی که دو کشور روابط دیپلماتیک برقرار کردند، روابط دوجانبه از رشد سالم و پایدار برخوردار بوده است.

وی افزود: چین و ایران در مواجهه با چشم‌انداز پیچیده منطقه‌ای و بین‌المللی، از یکدیگر حمایت کرده و در کنار هم بوده، اعتماد متقابل راهبردی را افزایش داده، مراودات و همکاری‌ها در زمینه‌های گوناگون را ترقی داده و ارتباطات و هماهنگی سالمی را در امور منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ کرده‌اند که به نفع هر دو ملت بوده و به صلح و ثبات منطقه ای و جهانی کمک کرده است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

تاکید بر استمرار سیاست همسایگی ایران