پایگاه روزنامه البناء لبنان در مطلبی به قلم «حمیدی العبدالله» نوشت، امانوئل ماکرون در جدیدترین سخنان خود تاکید کرد، واقع گرایی سیاسی مستلزم گفت وگو با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه است، اما هرگاه چنین سخنانی را به زبان میآورد، چند روز بعد تغییر موضع داده و اظهاراتی مغایر با آن را ایراد می کند؛ در نتیجه اظهارات وی ضد و نقیض بوده و هیچ گاه نمی توان روی آن حساب کرد.
تحلیلگران فرانسوی در بیان ضدونقیض بودن مواضع ماکرون گفته اند که واقع گرایی سیاسی بعد از پیروزی های ارتش سوریه و هم پیمانانش، مستلزم بازنگری در سیاستی است که فرانسه در دوران رئیس جمهوری سابق درپیش گرفته بود و مکرون تلاش می کند تا این بازنگری را انجام دهد.
ولی ماکرون در این راه با موانعی مواجه است که از مهم ترین آن، این است که بخشی از نخبگان حاکم در فرانسه، از رویه افراطی که اولاند درپیش گرفته بود، حمایت کردند و برای ماکرون آسان نیست که به سرعت، به طور کامل موضع خود را تغییر دهد.
به همین دلیل، گاهی اظهاراتی مثبت ایراد می کند و سپس از بیم اعمال فشار معارضان درباره گشایش در تعامل با سوریه، از مواضع خود عقب نشینی می کند.
تاثیر اتحادیه اروپا در تصمیمات ماکرون در قبال سوریه
مساله دیگر اینکه، فرانسه نمی تواند بدون برخورداری از حمایت اتحادیه اروپا یا دست کم کشورهای اصلی عضو این اتحادیه در مسیر از سرگیری روابط عادی با سوریه پیشروی کند و اتحادیه اروپا هنوز سیاستی مبتنی برواقع گرایی سیاسی را در قبال سوریه در پیش نگرفته است.
افزون براینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز با هرگونه گشایش در روابط با سوریه مخالفند و برای این گشایش در روابط، شروطی را وضع کرده اند که از جمله آن، کاهش حضور ایران در سوریه است.
آشکار است که پیروزی سوریه و هم پیمانانش و تنگای آمریکا در آینده و خطراتی که در آینده پیش روی نیروهای این کشور است و تمایل دوباره فرانسه برای ایفای نقش سیاسی در سوریه و لبنان، رئیس جمهوری فرانسه را به در پیش گرفتن سیاستی واقعگرایانه و مبتنی بر این اصل سوق می دهد که نباید این واقعیت را نادیده گرفت که دولت سوریه، کنترل بیش از نود درصد از مناطق مسکونی را در دست دارد و با حمایت هم پیمانانش به سرعت در این مسیر پیش می رود تا کنترل خود را برهمه مناطق سوریه تکمیل کند.
در نتیجه ادامه سیاست فرانسه به طوری که گویی که اوضاع همانند پنج سال اول از جنگ سوریه بوده باشد، امری اشتباه است و به منافع فرانسه ضرر می زند.
شاید این تغییر موضع رسمی فرانسه برای مدت کوتاه دیگر ادامه پیدا کند، اما فرانسه راه دیگری جز اقرار به واقعیت و تعامل براساس آن ندارد و این واقعیت، تاکید می کند که هیچ گریزی از گفت و گو با بشار اسد و باز کردن سفارت فرانسه در دمشق نیست.
مترجم: کبری آقایی
116/110
بیشتر بخوانید:
وزیر خارجه فرانسه: صدها تروریست فرانسوی در سوریه و عراق هستند
افشای اسناد جدید حمایت مالی فرانسه از گروههای تروریستی در سوریه
تاکید ایران و فرانسه بر حل سیاسی بحران سوریه