ایران پرس - با افزایش تنش میان صربستان و کوزوو، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه، خواهان مسئولیت پذیری اتحادیه اروپا برای تنش زدایی بین دوطرف شد.

لاوروف گفت تعلل در این زمینه به زیان ثبات منطقه بالکان است.

تنش میان کوزوو و صربستان سابقه دیرینه دارد ولی بعد از اعلام استقلال کوزوو در اوت 2008 وعدم پذیرش آن توسط بلگراد، هر از گاه، اختلافات و مشاجرات دو طرف بالا می گیرد.

اتحادیه اروپا تاکنون نقش میانجی را میان کوزوو و صربستان ایفا کرده و تاکنون میزبان بیش از بیست و سه دور گفتگو بین دو طرف بوده است. اختلافات صربستان و کوزوو کماکان باقی مانده و پیشرفتی در زمینه حل آنها حاصل نشده است.

اختلاف جدید بین پریشتینا و بلگراد بعد از اعزام قطاری از مسافران صرب به مقصد شمال کوزوو آغاز شد.

روی این قطار نوشته شده بود کوزوو جزیی از صربستان است. به همین دلیل به این قطار اجازه ورود به خاک کوزوو داده نشد. این موضوع، خشم مقامات صرب را برانگیخت و روسیه به عنوان حامی صربستان می کوشد از سطح تنش های کنونی بکاهد .

لاوروف برای حل مشکل تصریح کرد اتحادیه اروپا باید به مقامات کوزوو تذکر دهد که رفت و آمد آزاد صرب های شمال کوزوو به صربستان و برعکس نباید محدود شود . 

همچنین نیروهای کوزوو نباید در شمال این منطقه که بیشتر جمعیت آن صرب تبار هستند حضور داشته باشند. این موضع مسکو مسلما دلخواه صربستان است ، اما نه فقط نارضایتی مقامات ارشد کوزوو بلکه نارضایتی مقامات ارشد اتحادیه اروپا را موجب می شود.

کوزوو؟

کوزوو که در گذشته یکی از استانهای صربستان بود، یک میلیون و هشتصد هزار نفر جمعیت دارد که بیشترشان آلبانیایی تبار هستند. کوزوو در سال ۲۰۰۸ از صربستان اعلام استقلال کرده و تاکنون ۱۰۸ کشور جهان از جمله آلمان، آمریکا وبریتانیا آن را به رسمیت شناخته‌ و به عضویت نهادهای بین المللی همچون بانک جهانی و صندوق بین المللی پول نیز درآمده، با این حال صربستان و برخی دیگرکشورها مانند روسیه، یونان، چین و اسپانیا از به رسمیت شناختن کوزوو به عنوان کشوری مستقل خودداری کرده اند.

بلگراد با تاکید بر این که کوزوو استان جنوبی صربستان است، اعلام یک جانبه استقلال آن را به رسمیت نمی شناسد و خواهان باطل کردن سند استقلال کوزوو از راه های دیپلماتیک و صلح آمیز است.

از جمله پیامدهای اعلام استقلال کوزوو که بدون عبور ازمجرای سازمان ملل و البته با اشاره و حمایت مستقیم آمریکا و برخی کشورهای اروپایی انجام شد به چالش کشیدن مستقیم قوانین و نهادهای بین المللی بود.

دیوان بین المللی دادگستری در سال 2010 رای به قانونی بودن اعلام استقلال کوزوو در سال 2008 داد و اعلام کرد که چنین اقدامی بدون رضایت دولت مرکزی (یعنی صربستان)مشروعیت داشته است.

با اینکه صربستان با استقلال کوزوو مخالفت می ورزد ،اما در عین حال، با مذاکرات تحت نظارت اتحادیه اروپا موافقت کرده است.

حاصل این مذاکرات، امضای توافق نامه 15 ماده ای برای عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا بوده است.با این حال اختلاف دو طرف در مواردی مانند وضعیت صربهای ساکن شمال کوزوو  به قوت خود باقی مانده است .ضمن اینکه مقامات بلندپایه صربستان بارها تاکید کرده اند که حکومت بلگراد هرگز استقلال کوزوو را به رسمیت نخواهد شناخت.113/111

بیشتر بخوانید:

تنش در روابط بلگراد و پریشتینا با حرکت یک قطار از صربستان به کوزوو

اتهام جدید کوزوو علیه صربستان / تحلیل

کوزوو به دنبال روابط سازنده با روسیه / تحلیل