ایران پرس- آمریکا تصمیم دارد با ساخت تاسیسات نظامی جدید در استرالیا حضور نظامی خود را در منطقه آسیا- پاسفیک گسترش دهد.

"ماریس پین" وزیر خارجه استرالیا گفت: آمریکا تصمیم دارد به محض موافقت کنگره با اختصاص 211.5 میلیون دلار به نیروی دریایی این کشور، زیرساختارهای نظامی بیشتری در استرالیا بسازد.

وزیرامور خارجه استرالیا به نوع زیرساختهای نظامی آمریکا درآن کشور اشاره ای نکرد اما رسانه های استرالیا گزارش دادند واشنگتن طرح هایی برای ساخت یک تاسیسات بندری جدید در نزدیکی بندر داروین  در شمال استرالیا دارد.

برنامه آمریکا برای ایجاد زیرساختهای نظامی بیشتر در استرالیا در چارچوب راهبرد آن کشور درباره تمرکز بر منطقه آسیا - پاسفیک و انتقال بخش بیشتری از ناوگان دریایی و تجهیزات نظامی آمریکا به این منطقه است.

این راهبرد در دولت باراک اوباما رییس جمهور قبلی آمریکا ارائه شد و هدف اعلانی آمریکا از اتخاذ آن، تجمیع بخش قابل توجهی از قدرت و ثروت در آسیا در قرن 21 است.

با اینحال واقعیت این است که عمده تحلیلگران لشگرکشی آمریکا به شرق دور و حوزه پیرامونی چین را تلاشی برای مهار چین به عنوان قدرتی بزرگ در عرصه نظامی و دومین اقتصاد بزرگ جهان می دانند. 

برایان بکر از ائتلاف ضد جنگ در آمریکا می گوید:

«ایالات متحده آمریکا با هدف مهار چین در حال توسعه روابط دو جانبه خود با کشورهای منطقه از جمله فیلیپین، استرالیا و ویتنام و همچنین در حال مستحکم تر کردن پیمان امنیتی خود با ژاپن است.»

البته تحکیم روابط آمریکا با کشورهای پیرامون چین تنها یکی از سیاستهای این کشور در راهبرد تمرکز بر آسیاست.

آمریکا در سالهای اخیر بخش قابل توجهی از ناوگان دریایی  خود را به حوزه شرق و جنوب شرق آسیا انتقال داده است.

این کشور همچنین سیستمهای دفاع موشکی را در کره جنوبی و ژاپن مستقر کرده است.

در راستای پیشبرد همین راهبرد ضدچینی، اخیرا در حاشیه نشست سران گروه 20 در ژاپن، رییس جمهور آمریکا دیدارهایی را با سران استرالیا، هند ، ژاپن و کره جنوبی برگزار کرد. 

روزنامه چینی «اس. سی. ام. پی» اخیرا نوشت:

«همکاری آمریکا، استرالیا و ژاپن بخشی از تلاش‌ این کشورها برای حفظ نفوذ و موقعیت شان در منطقه اقیانوس آرام و شرق آسیا است چراکه این کشورها از ترس مستعد بودن منطقه برای تاثیرپذیری از چین در هراس اند.»   

با اینحال برغم تمرکز آمریکا بر منطقه آسیا - پاسفیک و همسو شدن برخی کشورهای منطقه با واشنگتن، تجربه یکی دو سال اخیر از تقابل و رویارویی چین و آمریکا در عرصه های مختلف نشان می دهد احتمال کمی وجود دارد که سیاستهای تنش زای آمریکا برای مهار چین به نتیجه برسد.

چرا که قابلیتهای چین در عرصه های نظامی، فناوری، سیاسی، اقتصادی و تجاری فراتر از آن است که آمریکا بتواند آن کشور را مهار کند. 

بعلاوه در خود منطقه نیز زمینه مساعدی برای پذیرش سیاستهای تنش زای آمریکا وجود ندارد.

به طور نمونه در استرالیا، پیوندهای اقتصادی این کشور با چین و تبدیل دو کشور به شرکای تجاری نزدیک باعث شده است تا هر گونه اقدام ضد چینی از سوی دولت استرالیا با مخالفت افکار عمومی و کانونهای ثروت مواجه شود.

در دیگر کشورهای منطقه شرق آسیا از جمله فیلیپین، ژاپن و کره جنوبی هم شرایط مشابهی حاکم است و افکار عمومی این کشورها به تعامل و همکاری با چین نگاه مثبتی دارند.

بنابراین می توان گفت برنامه آمریکا برای گسترش زیرساختهای نظامی خود در استرالیا اگرچه گامی در جهت سوق دادن منطقه به سمت نظامی گری بیشتر است اما این اقدام ضمن اینکه با مخالفت افکار عمومی استرالیا مواجه خواهد شد واکنش چین را نیز در پی خواهد داشت.

بخصوص اینکه، منطقه ای از استرالیا که آمریکا در نظر دارد در آن تاسیسات نظامی زیربنایی ایجاد کند، در نزدیکی بندر داروین است که سال 2015 به موجب قراردادی بین استرالیا و شرکت چینی "لندبریج گروپ"، برای 99 سال اجاره داده شده است.

135/118

نویسنده: محمود بلند اختر