ایران پرس- مساله اختلاف تجاری بین آمریکا و اروپا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ که به دلیل سیاست‌های حمایت‌گرایانه وی عملا در برهه‌ای به جنگ تجاری انجامیده، به یکی از مهمترین نقاط شکاف بین دو سوی اقیانوس اطلس تبدیل شده است.

دولت آمریکا اقدام به وضع تعرفه 25 درصدی و 10 درصدی بر فولاد و آلومینیوم وارداتی کرده که این مساله نه فقط اعتراضات گسترده شرکای تجاری آمریکا از جمله اتحادیه اروپا را به دنبال داشته، بلکه آنها نیز در اقدامی متقابل به وضع تعرفه‌های جدید بر برخی کالاهای وارداتی از آمریکا پرداخته‌اند. ضمن اینکه دامنه این مساله به سازمان تجارت جهانی و شکایت از آمریکا نیز کشیده شد.

اتحادیه‌اروپا به‌عنوان مهمترین شریک تجاری آمریکا با حجم روابط تجاری و اقتصادی سالانه یک تریلیون دلاری با آمریکا، به‌شدت از سیاست تجاری ترامپ ناخرسند بوده و مقامات این نهاد اروپایی بارها به انتقاد از این رویکرد پرداخته‌اند.

اتحادیه اروپا در تلاش است تا به صورت دائم از پرداخت تعرفه‌های گمرکی برای صادرات فولاد و آلومینیوم به آمریکا معاف شود که این اقدامات تاکنون نتیجه‌ای نداشته است. ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا نیز هفته گذشته در دیدار با رئیس جمهور آمریکا در واشنگتن مراتب نگرانی جهانی را از افزایش تنش تجاری میان واشنگن و بروکسل به ترامپ گوشزد کرد.

درعین حال توافقی بین دو طرف برای حل و فصل اختلافات تجاری صورت گرفت. ترامپ ادعا کرده که این توافق جنبه‌های مختلفی را دربر می‌گیرد. یونکر و ترامپ موافقت کردند از اعمال تعرفه‌های متقابل بیشتر در طول مذاکرات خودداری کنند و در جهت اصلاح سازمان تجارت جهانی گام بردارند. یونکر هدف اصلی اروپا را به صفر رساندن تعرفه کالاهای صنعتی اعلام کرده است. با این حال توافق اروپا و آمریکا با استقبال فرانسه مواجه نشده است.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه روز شنبه ضمن انتقاد از سیاست‌های آمریکا در زمینه تجارت جهانی گفت: با مذاکره برای توافق گسترده تجاری میان اتحادیه اروپا و آمریکا موافق نیست. ماکرون تصریح کرد مذاکره اقتصادی خوب تنها در صورتی انجام می‌شود که متوازن، دو جانبه و بدون هیچ تهدیدی باشد.

اظهارات ماکرون اشاره به رویکرد قلدرمابانه ترامپ دارد که همواره تلاش می‌کند تا خواسته‌های خود را با زور و تهدید به طرف مقابل بقبولاند. در واقع با اختلافات بسیار گسترده تجاری بین اروپا و آمریکا، ادعای ترامپ درباره اینکه بین دو طرف توافق اساسی صورت گرفته، بسیار بعید به نظر می‌رسد. ترامپ بیشتر به دنبال کسب امتیازات مهم از اروپا به ویژه افزایش قابل توجه صادرات آمریکا به اروپاست. ترامپ هم چنین ظاهرا به دنبال اعمال تعرفه‌های جدید بر صادرات خودرو و قطعات خودرویی اروپایی به آمریکاست.

توسک رئیس شورای اروپا ضمن هشدار جدی درباره بروز جنگ تجاری تمام عیار میان آمریکا و اتحادیه اروپا گفت: این اتحادیه با توجه به سیاست‌های مخرب دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا باید خود را برای بدترین سناریوها آماده کند.

به نظر می‌رسد همان گونه که هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز تاکید کرده هدف اروپا در این مقطع زمانی بیشتر خرید زمان تا توافق کامل تجاری با آمریکاست.

با توجه به عهدشکنی‌های مکرر ترامپ هیچ اعتمادی به توافق اخیر رئیس جمهور آمریکا با یونکر نیست و می‌توان پیش‌بینی کرد که با توجه به مخالفت‌های جدی در اتحادیه‌اروپا با دادن امتیازات مهم تجاری به آمریکا، بار دیگر آتش جنگ تجاری بین دو سوی اقیانوس اطلس شعله‌ور خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

لوموند: پیامدهای آتش‌بس جنگ تجاری؛ تداوم تفرقه در اتحادیه‌اروپا

دیدار ترامپ و یونکر؛ توافق برای حل بحران تجاری آمریکا و اروپا

توافق ترامپ و یونکر برای حل بحران تجاری/تحلیل