سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در تماس تلفنی با «کایا کالاس»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، لازمه رسیدن به توافق هسته‌ای را تشریح کرد.

چرا مهم است:

مذاکرات هسته‌ای بخش مهمی از سیاست خارجی ایران را در دو دهه اخیر تشکیل داده است. غرب به رهبری آمریکا با اعمال فشار گسترده به خصوص استفاده ابزاری از تحریم‌های ظالمانه سعی دارد، جمهوری اسلامی ایران را از حقوق هسته‌ای خود محروم سازد. برای نیل به این مقصود، مردم ایران نیز در نوک حملات غرب قرار گرفته‌اند زیرا تحریم‌های ظالمانه زندگی و معیشت مردم را به طور مستقیم هدف قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران برای اعتماد‌زایی مبنی بر اینکه در جهت تولید سلاح هسته‌ای حرکت نمی‌کند، با مذاکرات هسته‌ای موافقت کرد و پس از توافق موسوم به برجام در سال 2015 به همه تعهدات خود در این توافق عمل کرد. خروج ترامپ از برجام در سال 2018 و پایبند نبودن کشورهای اروپایی به تعهدات‌شان در این توافق، سبب شد عملاً برجام به توافقی بی‌اثر برای ایران تبدیل شود. 

زمینه خبر:

با ورود مجدد دونالد ترامپ در آمریکا در ژانویه 2025، بار دیگر مذاکرات هسته‌ای با ایران در دستور کار قرار گرفت. نخستین دور این مذاکرات نیز روز 5 آوریل به میزبانی مسقط برگزار شود. دورهای دوم و سوم نیز روزهای 12 و 19 آوریل برگزار شد، اما چهارمین دور مذاکرات که قرار بود روز 26 آوریل برگزار شود، به تعویق افتاد. در حالی که مطابق اظهارنظر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، هیئت آمریکایی در سه دور مذاکره درخواستی در خصوص برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران نداشته، در روزهای گذشته روبیو، وزیر خارجه و ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ادعاهایی را درباره لزوم برچیده شدن تأسیسات هسته‌ای ایران مطرح کردند، موضوعی که از خطوط قرمز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود. 

نکات کلیدی:

  • سید عباس عراقچی در تماس  با «کایا کالاس»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و در واکنش به اظهارات متناقض و مواضع ناپایدار طرف آمریکایی، تأکید کرد توافق در صورتی به دست خواهد آمد که از اتخاذ مواضع غیرمواقعی و غیرمنطقی اجتناب شود.
  • عراقچی تاکید کرد: اگر چنانچه ادعا می شود تنها نگرانی مربوط به احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، این نگرانی قابل رفع است و رسیدن به توافق در این خصوص کاملا در دسترس است، اما لازمه آن اجتناب از مواضع غیرواقعی و غیرمنطقی است.
  • علاوه بر اجتناب از مواضع غیرواقعی و غیرمنطقی، شرط دیگر برای رسیدن به توافق هسته‌ای، دوری از غرض‌ورزی‌های سیاسی و اتخاذ رویکردی سازنده در مذاکرات است. 

نگاه عمیق‌تر:

تجربه‌های گذشته، به ویژه خروج یک‌جانبه ایالات متحده از توافق هسته‌ای برجام در سال 2018 و اعمال مجدد تحریم‌ها، باعث شده است که ایران اعتمادی به آمریکا و تعهدات آن نداشته باشد. 

نویسنده: سید رضی عمادی

سیدرضی عمادی