در این دیدار، «قربان قلی بردیمحمداف» و «الکسی میلر» مسائلی نظیر استخراج، تولید و صادرات محصولات گازی ترکمنستان را بررسی کردند.
این گفت وگوها درحالی است که پیش از این نیز رئیس جمهوری ترکمنستان با برخی از مقامهای ارشد دولت مسکو درباره صادرات گاز به روسیه گفت وگو کرده است. ظاهرا دولت روسیه مایل به خرید گاز از ترکمنستان از ابتدای سال 2019 است.
ترکمنستان به دلیل قرارگرفتن درموقعیت جغرافیایی خاص، امکان صادرات گازطبیعی به چند کشور را دارد. در واقع، ترکمنستان میتواند به ایران، روسیه و چین گاز طبیعی صادر کند.
از سوی دیگر، احداث خط لوله انتقال گاز ترکمنستان از بستر دریای خزر و دور زدن ایران به دلیل خواست آمریکا که یک طرح سیاسی است، همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
درعین حال، احداث خط لوله انتقال گاز ترکمنستان به پاکستان از مسیر افغانستان نیز عملی و قابل اجرا نشده است. به همین دلیل، باید گفت: درحال حاضر، ترکمنستان امکان صادرات گاز به ایران، روسیه و چین را دارد.
ایران و روسیه خود تولید کننده و صادرکننده گاز طبیعی هستند.
با وجود این، به منظور کمک به یک کشور همسایه و مسلمان، مقامهای ایران پیش از این، به احداث خط لوله انتقال گاز طبیعی به ترکمنستان اقدام کردند.
ترکمنستان همچنین بخشی از گاز صادراتی خود را ازطریق سوآپ با ایران به بازارهای مصرف منتقل میکند.
صادرات گاز ترکمنستان به ایران تا سال گذشته ادامه داشت، اما به علت قطع صادرات گاز در فصل زمستان، ایران از ادامه خرید گاز از ترکمنستان خودداری کرده است. این درحالی است که، سوآپ گازی ترکمنستان ازطریق ایران همچنان ادامه دارد.
روابط ترکمنستان و شرکت گازپروم روسیه نیز از آغاز سال 2015 میلادی و درپی تصمیم به کاهش حجم واردات گاز ترکمنستان توسط این شرکت روسی تیره شده است.
این درحالی است که، «آلکساندر نوآک» وزیر انرژی روسیه اعلام کرده است:
افزایش حجم واردات گاز روسیه از ترکمنستان در صورت مقرون به صرفه بودن بهای آن امکانپذیر خواهد بود و امکان افزایش حجم واردات گاز از ترکمنستان در صورتی محقق خواهد شد که این معاملات، مقرون به صرفه بوده و توجیه اقتصادی داشته باشد.
شرکت گازپروم روسیه پیشتر متعهد شده بود که، سالانه حداقل 11 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان خریداری کند، اما به دلیل مشکلات و براساس توافق طرفین این میزان کاهش یافت.
در عین حال، روسیه در روابط با ترکمنستان مایل به تعیین قیمت گاز صادراتی ترکمنستان است. به همین دلیل، از سال 2015 میلادی صادرات گاز ترکمنستان به روسیه قطع شد.
چین دیگر خریدار گاز ترکمنستان طی سالهای گذشته نیز بهای اندکی برای خرید گاز صادراتی ترکمنستان پرداخته است.
دولت ترکمنستان تامین نیازهای خود به ارزهای بینالمللی را با افزایش صادرات گاز به چین تامین کرده است.
درمجموع، باید گفت: دولت ترکمنستان در شرایط جاری، گزینههای متنوعی برای صادرات گاز طبیعی ندارد.
به همین دلیل، صادرات گاز ترکمنستان به روسیه میتواند اهداف اقتصادی این کشور ماجراجو و بلندپرواز را محقق سازد. 138/120
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی