به گزارش ایران پرس، ترکیه در حالی علت این اقدام را «دلایل امنیتی» اعلام کرده است که دولت هلند، روز شنبه (21 اسفند 1395)، در ادامۀ تنش دیپلماتیک میان دو کشور، با صدور مجوز ورود هواپیمای حامل مولود چاوش اوغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه، مخالفت کرد.
منابع آگاه در وزارت امور خارجۀ ترکیه روز شنبه اعلام کردند: «راههای ورود و خروج از سفارت هلند در آنکارا و کنسولگری [هلند] در استانبول به دلایل امنیتی مسدود شدهاند.»
به گفتۀ منابع یادشده، این حرکت، دفاتر و اقامتگاههای کاردار سفارت و سرکنسول هلند را نیز دربر میگیرد.
چاوش اوغلو پیشتر در مصاحبه با سیانان ترک تهدید کرده بود اگر هلند مجوز پرواز هواپیمای وی را صادر نکند، آنکارا تحریمهای سنگینی علیه این کشور وضع خواهد کرد.
این در حالی است که بعد از مخالفت دولت هلند با مجوز ورود هواپیمای چاووش اوغلو، معترضان مقابل کنسول هلند اجتماع کرده و ضمن خواندن سرود ملی ترکیه، در اعتراض به اقدامات اخیر دولت هلند و آنچه «دیکتاتوری» این کشور عنوان کردند، شعار سر دادند.
مارک روته، نخستوزیر هلند، روز شنبه در توضیح مخالفت با ورود هواپیمای حامل وزیر خارجۀ ترکیه گفت درخواست آنکارا برای برگزاری اجتماع گسترده موجب شده است با ورود هواپیمای حامل وزیر امور خارجۀ ترکیه به این کشور اروپایی مخالفت شود.
لایحۀ اصلاحات قانون اساسی ترکیه که زمینه را برای افزایش اختیارات اردوغان فراهم میکند قرار است 16 آوریل 2017 میلادی (27 فروردین 13966) در یک همهپرسی به رأی گذاشته شود .
هلند وزیر خانواده ترکیه را بازداشت و به آنکارا مسترد کرد
دولت هلند همچنین روز شنبه از ورود وزیر خانواده و امور اجتماعی ترکیه به این کشور جلوگیری کرد.
بنا بر اعلام سرکنسول ترکیه در روتردام هلند، مأموران مرزی این کشور خودروی حامل «فاطمه بتول سایان کایا» را به خاک این کشور راه ندادهاند.
رسانههای هلند سپس در گزارشهای خود از بازداشت وزیر خانواده ترکیه خبر دادند.
بر اساس گزارشهای منتشرشده، وی که از طریق زمینی به مرز هلند رسیده بود در شهر روتردام بازداشت شد. ماموران هلند وزیر خانواده و امور اجتماعی ترکیه را «بیگانۀ نامطلوب» دانستند و وی را از هلند خارج و راهی کشورش کردند.
با ادامۀ تنش دیپلماتیک میان دو کشور، صدها معترض صبح روز یکشنبه (22 اسفند 1395) مقابل کنسولگری ترکیه در روتردام تجمع کردند.
نیروی پلیس ضد شورش هلند نیز در تلاش برای متفرق کردن جمعیت، از ماشینهای آبپاش قوی و اسب استفاده کرد.
وزارت خارجه ترکیه با احضار کاردار سفارت هلند در این کشور مراتب اعتراض شدید آنکارا را به وی ابلاغ کرد.
به دنبال این اقدام هلند رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه در مراسم افتتاح یک پروژه عمرانی در استانبول واکنشی شدیداللحن به اقدام اخیر هلند نشان داد و گفت: «دولت هلند روشهای نازیسم را پیش گرفته است... آنها به سیاست و دیپلماسی بینالمللی واقف نیستند... آنها فاشیستاند.»
وی خطاب به مقامات هلند گفت: «مردم ما در روز 16 آوریل (روز برگزاری همهپرسی قانون اساسی) توطئه شما را خنثی خواهند کرد.»
برخی از کشورهای اروپایی از جمله آلمان و هلند با اینگونه اقدامات با برنامۀ رئیسجمهور ترکیه برای تغییر قانون اساسی این کشور از سیستم پارلمانی به ریاستجمهوری مخالفت کردهاند.
کشورهای غربی ابراز نگرانی میکنند با ایجاد ساختار حکومتی ریاستجمهوری در ترکیه، ممکن است استانداردهای دموکراتیک رعایت نشود، حق و اختیارات پارلمان این کشور محدودتر شده و رئیسجمهور از قدرت بیشازحد برخوردار شود.113/110
بیشتر بخوانید:
افزایش تنش در روابط ترکیه و هلند
کاردار سفارت هلند به وزارت خارجه ترکیه احضار شد
حمله لفظی اردوغان به مقامات هلند: آنها طرفدار نازی ها هستند
اعتراض مسلمانان هلند به افزایش اسلام ستیزی در این کشور
لغو سخنرانی انتخاباتی مقامات ترکیه در جمع ترک تبارهای هلند