ایران پرس: رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدار با رئیس مجلس عراق گفت، دو کشور برای توسعه همه جانبه روابط، اراده جدی دارند و هیچ عاملی نمی‌ تواند ارتباطات عمیق و دوستانه دو ملت ایران و عراق را مخدوش کند.

محمد الحلبوسی رئیس مجلس عراق روز چهارشنبه در صدر هیأتی وارد تهران شد و با مقامات ایران از جمله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و گفت و گو کرد.

وزیر امور خارجه ایران در دیدار با رئیس مجلس عراق تاکید کرد، ایران از روند سیاسی در عراق حمایت می کند و وجود یک عراق قوی را ضامن صلح و امنیت منطقه می داند.

الحلبوسی نیز با قدردانی از حمایت های جمهوری اسلامی ایران گفت، قانون اساسی عراق اجازه فعالیت به افراد یا سازمان ها برای تهدید همسایگان را نمی دهد.

ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه رایزنی های مداوم در زمینه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارند و در همین چارچوب فؤاد حسین وزیر امور خارجه عراق نیز 13 آوریل با سفر به تهران با همتای ایرانی خود دیدار کرد.

با وجود برخی مشکلات همانند دخالت‌های پیدا و پنهان آمریکا و رژیم صهیونیستی، بدهی عراق  به ایران به دلیل صادرات برق و گاز، مسائل مربوط به آب‌ های مرزی و موضوعات زیست محیطی، روابط ایران و عراق در چارچوب سیاست همسایگی و حسن همجواری رو به گسترش است و مقامات دو کشور در این زمینه اراده جدی دارند.

 در میان کشور‌های عرب منطقه غرب آسیا، عراق دارای بیشترین قرابت‌ های فرهنگی و مذهبی با ایران است. داشتن طولانی ترین مرز در میان همسایگان (حدود یک هزار و 258 کیلومتر مرز زمینی و 351 کیلومتر مرز آبی)، پیوند‌های نژادی، تاریخی، زبانی، اشتراکات دینی و وجود تهدیدات و منافع مشترک امنیتی و اقتصادی، از نکات مهم در مناسبات ایران و عراق محسوب می شود.

جمهوری اسلامی ایران ثبات سیاسی و امنیت پایدار در عراق را ضرورتی ملی و منطقه ای می داند و همواره از ظرفیت های خود نیز برای تحقق خواست و اراده مردم عراق استفاده کرده است؛ ایران همچنین ضمن رصد کامل تحرکات مداخله جویانه رژیم صهیونیستی و امریکا و جریان های وابسته به آنان در کشورهای همسایه از جمله عراق تاکید کرده است، به هر گونه اقدامی که بخواهد به امنیت ایران و منطقه آسیب وارد کند؛ واکنش قاطع نشان خواهد داد.

واقعیت این است که ایران در سال های اخیر در حل و فصل بحران‌ های منطقه به ویژه در مبارزه با داعش و تروریسم در کشورهایی نظیر عراق و سوریه ، نقشی موثر ایفا کرده است و انتظار دارد کشورهای همسایه نیز مانع از شکل‌گیری عوامل تهدیدکننده امنیت و برهم‌ زننده ثبات در منطقه شوند.

به لحاظ اقتصادی نیز روابط دو کشور ایران و عراق رو به گسترش است؛ عـراق طـی سـال‌های اخیـر عمومـا پـس از چیـن دومیـن مقصـد صادراتـی بـرای ایـران بـوده اسـت. سـهم مهمـی از تجـارت خارجـی ایـران طـی یـک دهـه گذشـته صـادرات بـه عـراق بوده و بر اسـاس آمارهـای گمـرک جمهوری اسلامی ایران، صـادرات ایـران بـه عـراق طـی هفـت ماه نخست سال 1400 شمسی حدود 5.48 میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که در برگزاری کمیسیون‌های مشترک اقتصادی دو کشور نیز تأکید جدی بر افزایش تجارت تا 20 میلیارد دلار هدف‌گذاری شده است و ایران ازجمله تأمین‌کنندگان مهم انرژی برق عراق به شمار می‌رود.

بدیهی است، همکاری‌های موثر و فعال ایران و عراق برای توسعه روزافزون روابط اقتصادی و تجاری و همچنین استقرار ثبات و امنیت در منطقه، متضمن منافع دو ملت خواهد بود؛ در همین راستا، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران 5 فوریه در تماس تلفنی با مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، با بیان اینکه گسترش و تعمیق روابط بین دو کشور همواره مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران بوده است، اظهار کرد، در رویکرد سیاست خارجی دولت سیزدهم ایران مبنی بر گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه، عراق جایگاهی ممتاز دارد.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

115