این سفر اگرچه دیداری از پیش تعیین شده است؛ اما درشرایط فعلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و میتواند نمای دقیق تری را از همکاریهای ایران و کشورهای اروپایی نشان دهد.
سوییس عضو اتحادیه اروپا نیست، اما آنگونه که در بیانیه دولت سوییس آمده است، مذاکرات بر آخرین تحولات در مورد توافق هستهای ایران تمرکز خواهد داشت. در این بیانیه تصریح شده است، مذاکرات در سوییس برای یافتن راهی جهت تقویت روابط در عین تحریمهای آمریکا علیه ایران است.
اکنون از یک دید گاه می توان گفت؛ اظهارات صریحتری از جانب اروپایی ها برای حفظ برجام به گوش می رسد که پیام خوبی برای امریکا نیست.
این اتحادیه برای مقابله با آثار تحریمهای آمریکا علیه ایران روند حقوقی «مقررات بازدارنده» را آغاز کرده است. افزون بر این، اتحادیه اروپا تلاش میکند موانع حمایت «بانک سرمایهگذاری اروپا» از سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی، بهخصوص شرکتهای کوچک و متوسط در ایران را مرتفع کند. با این حال برخی تحلیلگران در تحقق این تعهدات تردید دارند.
«دیریو گودفریدی» تحلیلگر و رئیس پیشین موسسه «هایک» می گوید: "با وجود آنچه مقام های اروپایی میگویند، شرکتهای کوچک و بزرگ اروپایی روابط بازرگانی آمریکای شمالی خود را به خطر نمیاندارند تا سیاستمداران در بروکسل را خوشنود کند."
حساسیت مقامات اروپایی به حفظ برجام
بدیهی است احزاب و مقامات اروپایی حساسیت قابل توجهی به حفظ برجام دارند؛ زیرا بخش مهمی از مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 1+5 در سوییس و وین انجام شد.
این دو کشور از منتقدان جدی سیاست های یکجانبه آمریکا علیه این توافق بین المللی هستند. ضمن آنکه اتریش از اول جولای ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده گرفته است و مذاکرات این سفر از این دید گاه نیز حاوی پیام های مهمی است.
مذاکرات ایران در برن و وین قطعا تعیین کننده نقشه راه ادامه و یا توقف کامل برجام است. با این حال نباید کارشکنی ها و اقدامات امریکا را دست کم گرفت. قطعا امریکا مخالف چنین روابطی است.
چنانکه پیش از آغاز این سفر نمایندگانی از خزانهداری آمریکا به اتریش سفر کردند و کوشیدند با فشار بر دولت وین موانعی را در راستای همکاریهای ایران و اتریش ایجاد کنند.
اکنون اروپا با آزمونی سخت و تصمیمی جدی مواجه است و در هر حال ناگزیر است تصمیم نهایی خود را بگیرد و زمان چندانی هم برای اعلام این تصمیم باقی نمانده است.
جمهوری اسلامی ایران بر ثبات در روابط با اروپا تاکید دارد و معتقد است سیاست تعاملی زمانی اثر گذار خواهد بود که منافع متقابل در ان حفظ شود و روابط درشرایط متوازن، گسترش یابد. سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به دو کشور اروپایی اتریش و سوئیس از این دید گاه می تواند نتایج مثبتی برای ایران، اتریش و سوئیس و دیگر کشورهای اروپایی داشته باشد؛ اما قطعی بودن این نتیجه به اراده سیاسی اروپا بستگی دارد.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/110
بیشتر بخوانید:
روحانی: برجام زمینه ارتقای روابط اقتصادی ایران و اروپا را فراهم کرد
تاکید روحانی بر لزوم گسترش روابط با اروپا در فضای پس از برجام
روحانی: برجام فرصتی برای تبدیل ایتالیا به شریک نخست تجاری ایران در اروپا است