ایران پرس- «حسن روحانی» رییس جمهورکشورمان که به دعوت رسمی رئیس جمهوری قرقیزستان برای شرکت و سخنرانی در نشست شورای سران کشورهای عضو سازمان شانگهای به بیشکک سفر کرده است؛ طی سخنانی در این اجلاس دید گاه های ایران را دراین زمینه تشریح کرد. 

نوزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای 13 و 14 ژوئن با حضور سران 11 کشور از جمله روسیه، چین، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان برگزارشد.

رییس جمهورکشورمان بعد از نشست سران شانگهای، برای شرکت و سخنرانی در پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتماد ساز درآسیا "سیکا" به دوشنبه (پایتخت تاجیکستان) عزیمت کرد.

این دو اجلاس متشکل از کشورهایی است که تعامل و اعتمادسازی را در منطقه آسیا دنبال می‌کنند.

در این راستا نقش تعاملی ایران در غرب آسیا و آسیای مرکزی برای این دو سازمان منطقه ای و نیز برای سایر کشور‌های منطقه، حائز اهمیتی راهبردی است.

جمهوری اسلامی ایران در این راستا بر ضرورت همگرایی و همکاری برای مقابله با تروریسم و ناامنی های ناشی از دخالت های آمریکا و جریان های برهم زننده ثبات در منطقه تاکید دارد.

«حسن روحانی» در بخشی از سخنان خود در اجلاس بیشکک با یادآوری مبارزه ایران با گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه تصریح کرد: ایران در عراق و سوریه برای صلح جنگید، در افغانستان برای نبرد با افراط گرایی در تعامل با سازمان ملل متحد نقش سازنده ای ایفا کرد و اکنون در یمن برای برقراری صلح از هیچ تلاشی فروگذار نکرده‌ است.

«حسین اسوبعلی اف» کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی منطقه با اشاره به اهداف آمریکا در بر هم زدن نظم منطقه می گوید: ایران با اقداماتی که برای تامین امنیت منطقه‌ای انجام می‌دهد، به عامل ثبات در آسیای مرکزی و حوزه خزر تبدیل شده است.

«کوزه گر کالجی»، تحلیل‌گر مسائل سیاسی و پژوهشگر در حوزه  آسیای میانه و قفقاز نیز با اشاره به تنوع همکاریهای اعضای سازمان شانگهای می گوید: 

در این سازمان طیف متنوعی از همکاری های مختلف در زمینه های سیاسی، اقتصادی،  فرهنگی  و اجتماعی وجود دارد.

در مسائل امنیتی می توانیم به بحث مبارزه با تروریسم، جدایی طلبی، افراطی گرایی، قاچاق مواد مخدر و پولشویی اشاره کنیم و در حوزه اقتصادی نیز مسائلی از جمله انرژی، گمرک و ترانزیت مورد همکاری قرار گرفته است.

بنابراین حضور ایران حتی در وضعیت ناظر نیز بخش قابل توجهی از همکاری ها را شامل شده است که در صورت تغییر وضعیت به عنوان عضو اصلی این همکاری ها بیشتر می شود.

ایران به دلیل روابط نزدیک تاریخی، سیاسی و فرهنگی یکی از کشور‌های پیشگام در غرب آسیا وآسیای مرکزی محسوب می‌شود.

علاوه بر آن، تهران برای کشور‌های منطقه، به عنوان یک شریک اقتصادی، سرمایه‌گذار قابل اعتماد و موثر در اجرای پروژه‌های زیرساختی عمل می کند.

در جغرافیای منطقه نیز دسترسی ترانزیتی و تجاری کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای حوزه قفقاز به آبهای آزاد دارای اهمیت زیادی است که با استفاده از راه‌های ایران قابل دسترسی است.

در این راستا همکاری چین؛ ایران، قزاقستان و ترکمنستان درقالب پروژه  مشترک احداث راه آهن یک فرصت استثنایی ایجاد کرده است. 

علاوه بر این، بازار بزرگ اقتصادی ایران از مزیت هایی است که بستر مناسبی را برای تبدیل شدن ایران به کانون اصلی و حلقه وصل ترانزیتی در منطقه فراهم ساخته است. 

در عرصه امنیت نیز، ایران در زمینه مبارزه با تروریسم، تجربیات بسیار ذی‌ قیمتی دارد که ارائه آن به این اجلاس سبب تقویت همکاری های امنیتی  بین کشورهای منطقه خواهد شد.

در همین چارچوب رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدار با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین، ایستادگی در برابر یکجانبه گرایی آمریکا را به نفع دو کشور، آسیا و جهان دانست.

با توجه به مجموعه این مولفه ها، باید گفت، سفر رییس جمهوری ایران به بیشکک و در ادامه نیز دیدار از دوشنبه برای شرکت در اجلاس "سیکا"  در برگیرنده اهداف مهمی در زمینه مسایل راهبردی اقتصادی و سیاسی است.138/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

تصاویر: بیشکک، میزبان نوزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای

برای شرکت در کنفرانس سیکا؛ روحانی عازم دوشنبه شد

سفر روحانی به قرقیزستان و تاجیکستان؛ شرکت در اجلاس‌های «شانگهای» و «سیکا»