ایران پرس - «محمد جواد ظریف »وزیر امور خارجه کشورمان در صدر هیات عالی رتبه سیاسی - اقتصادی، به عشق آباد پایتخت ترکمنستان سفر کرده است.

وزیر امور خارجه ایران در این سفر با مقامات ترکمنستان، درباره راههای گسترش روابط دو جانبه از جمله در زمینه های سیاسی، تجاری، حمل و نقل، انرژی، گمرکی و همچنین تحولات منطقه ای و جهانی دیدار و گفت و گو خواهد کرد.

ایجاد ظرفیت‌های جدید همکاری در دو بخش انرژی و ترانزیت از موضوعات مهم  در روابط دو کشور است؛ همکاری در این دو حوزه از اهمیتی چند جانبه و راهبردی برخوردار است .

صدور گاز و احداث خط انتقال لوله نفت سه جانبه ایران - قزاقستان و ترکمنستان در سواحل دریای خزرازاقداماتی است که زمینه همکاری دو و چند جانبه را در حوزه انرژی ایجاد کرده است؛ به نحوی که دو کشور می توانند در زمینه صادرات و ترانزیت نفت و گاز  همکاری کنند.

در زمینه حمل و نقل و ترانزیت کالا نیز راه آهن قزاقستان - ترکمنستان - ایران توانسته است آسیای مرکزی  را از طریق کریدور شمال –  جنوب و با استفاده از بندر چابهار، به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند متصل کند که  این ارتباط ریلی نیز فرصت مناسبی را برای ترانزیت و حمل کالا  فراهم کرده است.

افتتاح راه‌آهن 920 کیلومتری قزاقستان ـ ترکمنستان ـ ایران در سال 2014 به‌عنوان کریدور ریلی شمالی ـ جنوبی شرق دریای خزر که نزدیک به 700 کیلومتر آن در خاک ترکمنستان واقع شده است، ظرفیت های جدیدی رابرای توسعه بیش از پیش همکاری ایران با این همسایه شمالی ایجاد کرده است. 

چشم انداز روشن روابط ایران و ترکمنستان

«بهروز قزل» تحلیل‌گر ارشد مسائل آسیای مرکزی معتقد است، مسیر ترانزیتی ایران در رتبه نخست اهمیت قرار دارد وهمکاری دو کشوردراین زمینه به نفع همه کشورهای منطقه است؛ این مزیت ها نشانه چشم انداز روشن روابط ایران و ترکمنستان است.

اکنون زمینه های همکاری دو کشور در حوزه های اقتصادی متنوع تر شده است و مسیرهای مشترک انتقال انرژی  جایگاه مهم و راهبردی دو کشوررا در منطقه  ارتقاء داده است.

جنبه دیگر همکاری های ایران و ترکمنستان؛ تاثیر گذار بودن این روابط بر تقویت ثبات و امنیت در منطقه است که در شرایط کنونی و با توجه به چالش های امنیتی تحمیل شده بر منطقه دارای  اهمیت ویژه ای است. 

پیوندهای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی ایران و ترکمنستان

در ارزیابی مناسبات دو کشور، می توان  گفت که روابط ایران و ترکمنستان، از یکسو از پیوندهای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی برخوردار است  و از سویی دیگر دارای اهمیتی سیاسی و اقتصادی  است.

درهمین راستا در سفر سال گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران به  ترکمنستان توافقات خوبی بین دو طرف انجام گرفت؛ از جمله این توافقات توسعه همکاری نفتی و گازی است که دو طرف به چارچوبی مناسب در راستای توسعه این همکاری‌ها دست یافتند.

اکنون روابط ایران و ترکمنستان، با توجه به  توسعه استراتژی آسیایی چین و نگاه ویژه به منطقه آسیای مرکزی  و غرب آسیا به ویژه در بخش تأمین نیازهای انرژی و تبدیل شدن به بزرگ‌ترین خریدار نفت؛ اهمیتی مضاعف یافته است.

این موضوع  برغم تحریم های امریکا و فشارهای سیاسی بر دیگر کشورها در روابط با ایران، نشاندهنده جایگاه ایران در استراتژی‌های کلان منطقه ای است.

از اینرو مذاکرات وزیرامور خارجه کشورمان درعشق‌آباد، علاوه بر مسایل دو جانبه در چارچوب رایزنی در باره امنیت صادرات انرژی با توجه به رفتارهای غیرقابل پیش‌بینی امریکا در منطقه ، حائز اهمیت است.

نویسنده: جمشید امین زاده

115/118

بیشتر بخوانید:

ظریف امروز عازم ترکمنستان می شود

ظریف: جمهوری اسلامی در توسعه روابط با ترکمنستان محدودیتی ندارد